אדם מושקא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אמן ריקה. אדם מוּשְׁקָא (Adam Muszka;‏ 4 במרץ 1914 – ינואר 2005) היה אמן יהודי-פולני-צרפתי, צייר ופסל, ניצול מלחמת העולם השנייה, שחי מרבית שנותיו בפריז ועסק בהנצחת עיירת הולדתו פיוטרקוב טריבונלסקי, הווי החיים שלה, דמויותיה וסופה הטראגי בשואה. הושפע רבות ממרק שאגאל ומפול סזאן, אך יצר סגנון ייחודי ריאליסטי-לירי משלו, שהוגדר על ידי מבקרים פולנים כ"יודאיקה" ייחודית.

תולדותיו

נולד בעיר פיוטרקוב טריבונלסקי, פולין, ב-1914 כצעיר מבין תשעת ילדי אהרון מושקט, חזן בבית הכנסת הגדול בפיוטרקוב ונכד לחזן עקיבא מושקט-אפטר, שהיה ידוע גם כמלחין ומלחין של ליטורגיה יהודית, בפרט. למד בחדר ולאחר מכן בבית ספר ציבורי פולני.

לאחר שהאב איבד את קולו ומעמדו כחזן, המשפחה עברה לגור בלודז'. בלודז' סיים מושקא את בית ספר התיכון ועבד כפקיד, כדי לתרום להכנסה המשפחתית. במקביל למד בבית הספר העירוני לאמנויות דקורטיביות.

בעת כיבוש פולין הצליח לברוח עם אשתו לטשקנט. ב-1947 חזר לעיר הולדתו פיוטרקוב, ומצא את ביתו ואת עירו בחורבות כשכל תושביה היהודים הושמדו. האירועים הנוראים האלה הותירו את חותמם העז עליו ועל עבודתו. הוא עבר לגור בלודז'. שם יצר וכיהן בתפקיד ראש אגודת האמנים.

לאחר התלבטות ארוכה נענה מושקא לפניית מחלקת התרבות במועצת העיר של פיוטרקוב, שבאותה עת בנתה מחדש את בית הכנסת ההרוס, כספרייה ציבורית, וצייר על התקרה על החיים היהודיים בעיר, כשמעליהם מרחפת ציפור סימבולית בעלת כנפיים שבורות. ב-1955 פיסל את מצבת הזיכרון לנִספי השואה של לודז'. ציור קיר גדול שלו מתנוסס גם במועדון היהודי בלודז'.

ב-1967 הוזמן על ידי עיריית פריז לגור וליצור בה. הוא גר ברובע מונפארנס והיה מעורב מאוד בקרב הקהילה האידישאית הפריזאית עד יום מותו בינואר 2005. היה ידוע גם כפסנתרן מחונן. מושקא היה מיודד עם איציק מאנגער וצייר ציורים בהשראתו, המפורסם שבהם הוא "טווס הזהב". היה קשור גם לדמותו של יאנוש קורצ'אק וצייר את דיוקנו. הרבה להגיע לישראל עם שמחה הולצברג, שהיה ידידו הקרוב.

לכבוד הסכם השלום בין ישראל למצרים, ב- -26 במרץ 1979, השירות הבולאי הישראלי פרסם מעטפת היום הראשון המעוטרת בציורו של מושקא: כינור דוד שממנו פורחות יונות שלום.

ב-1972 הפיקה הטלוויזיה הצרפתית סרט על מושקא בשם "צבעים של זיכרון". הסרט הוקרן ברחבי העולם וגם בישראל בערוץ 1 ב-1973. יצירותיו הוצגו בתערוכות בעיקר בפולין, בצרפת ובארצות הברית, וב-1977 וב-2008 גם בישראל.

כיום נמצאים ציוריו של מושקא בגלריה הלאומית של ורשה, במוזיאון לודז' לאומנות, במוזיאון להיסטוריה יהודית ובמוזיאון האתנוגרפי של העיר, בגלריה בן אורי בלונדון, בגלריית קלצ'קין בתל אביב, וכן באוספים פרטיים ברחבי העולם.

משפחתו

היה נשוי לברברה, לבית הימלפרב, ילידת ורשה, ולזוג נולד בלודז' ב-1946 בנם ברוניסלב – כיום יורם מושקט – עורך דין מומחה בתחום התקשורת וקניין רוחני, המתגורר בתל אביב. נכדו דניאל הוא סוכן של הבנק העולמי. ברברה נפטרה בתל אביב ב-12 באוגוסט 2004. מאשתו השנייה נולדו לו שתי בנות: סוניה, הגרה בצרפת, עובדת בסורבון, ולודמילה, לבורנטית, הגרה בארצות הברית.

לקריאה נוספת

  • Lili Berger, Adam Muszka, Warsaw: Idisz Buch, 1966. In Polish, English & Hebrew

קישורים חיצוניים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

29445050אדם מושקא