אדוארד בגריצקי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אישיות ריקה. אדוארד גיורגייביץ' בַּגריצקירוסית: Эдуард Георгиевич Багрицкий; נולד בשם אדוארד דזיובין, Эдуард Дзюбин;‏ 22 באוקטובר (3 בנובמבר לפי הלוח היוליאני שהיה נהוג באותה עת ברוסיה) 1895,אודסה - 16 בפברואר 1934, מוסקבה) היה משורר סובייטי ממוצא יהודי. בגריצקי נחשב למשורר המהפכה, ושיריו מתפרסמים עד היום.

ביוגרפיה

אדוארד בגריצקי נולד בעיר אודסה שבדרום-מערב רוסיה (אוקראינה) למשפחה יהודית. הוא סיים קורס מודדים, אך לא עסק במקצוע. בשנת 1915 פרסם את השירים הראשונים שלו תחת שם עט "בגריצקי" באלמנך ספרותי באודסה. תוך זמן קצר הוא בלט בקבוצה של סופרים צעירים מאודסה כמו יורי אולשה, איליה אילף, ולנטין קטייב, ורה אינבר.

במהלך מלחמת האזרחים ברוסיה התנדב בגריצקי לצבא האדום וגם היה בפרטיזנים. לאחר סיום המלחמה הוא עבד במשרד הידיעות באודסה כמשורר וצייר. בתקופה זו הוא המשיך לפרסם את שיריו בעיתונות העירונית. בשנת 1920 נישא.

בשנת 1925 עבר למוסקבה. בשנת 1928 יצאה לאור ספר שיריו הראשון, וספרו השני פורסם בשנת 1932.

בשנת 1926 פרסם את השיר "מחשבות על אופנס" (Дума про Опанаса). העלילה מתרכזת סביב המאבק בין אופנס, בחור אוקראיני שחולם על החיים השקטים באוקראינה החופשית לבין קומיסר-קומוניסט יוסף קגן שדוחף למהפכה עולמית. כבר לאחר פטירת המשורר, ב-30 ביולי 1949 במהלך מאבק נגד הקוסמופוליטיות השיר הוכרז כשיר ציוני ועלילה על העם האוקראיני.

בגריצקי היה תומך במהפכה ובשלטון הסובייטי. יחד עם זאת הוא התקשה להבין את הקשיחות של האידאולוגיה המהפכנית הסובייטית ולהשלים עם תחילת הדיקטטורה. בשנת 1929 הוא חיבר שיר על השיחה בין חולה לבין פליקס דזרז'ינסקי בו דזרז'ינסקי דוגל בביצוע מיידי של כל הדרישות של המהפכה. שאיפה לחופש של בגריצקי מצאה ביטוי בשיריו על טיל אוילנשפיגל. לאחר מות המשורר פורסם שיר "פברואר" על צעיר יהודי במהלך מלחמת העולם הראשונה ומהפכת אוקטובר.

בגריצקי עסק בתרגום שירה לרוסית, בין היתר הוא תרגם לרוסית שירים של פרץ מרקיש, איציק פפר ומשוררים נוספים.

החל משנת 1930 מחלת האסתמה בה הוא היה חולה מילדות הוחרפה. הוא נפטר ב-16 בפברואר 1934 ונטמן בבית העלמין נובודוויצ'יה. אלמנתו של בגריצקי בשנת 1937 נשפטה להגליה לקזחסטן. בתקופת הגליה היא הייתה חייבת להתייצב באופן תקופתי במשרד נ.ק.וו.ד המקומי שהיה ממוקם ברחוב על שמו של בעלה. היא חזרה למוסקבה רק בשנת 1956 לאחר 19 שנות גלות. בנו של בגריצקי שגם היה משורר נהרג בשנת 1942 בחזית מלחמת העולם השנייה.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אדוארד בגריצקי בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

30259820אדוארד בגריצקי