אגפנתוס
אגפנתוס | |
---|---|
מיון מדעי |
אגפנתוס (שם מדעי: Agapanthus) הוא סוג של צמח בעל פרחים, יחיד בתת-משפחה אגפנתים (Agapanthoideae) שבמשפחת הנרקיסיים. השם נגזר מיוונית: ἀγάπη ( agapē - "אהבה"), ἄνθος ( אנתוס - "פרח").
מינים מסוימים של אגפנתוס ידועים בדרך כלל כשושן הנילוס, או שושן אפריקאי אולם הצמח אינו ממשפחת השושניים, כפי שנחשב בעבר. כל המינים הם ילידי דרום אפריקה (דרום אפריקה, לסוטו, סווזילנד, מוזמביק), אם כי חלקם התאקלמו במקומות שונים ברחבי העולם (אוסטרליה, בריטניה הגדולה, מקסיקו, אתיופיה, ג'מייקה, וכו').
גבולות המינים אינם ברורים בסוג אף על פי שנחקר באופן אינטנסיבי, מספר המינים המוכרים על ידי רשויות שונות נע בין 6 ל -10. המין היחיד בסוג הוא אגפנתוס אפריקאי. עם הזמן נוצרו מספר רב של זני כלאיים וזנים מתורבתים והם מאוקלמים בכל האזורים החמים בעולם. ניתן להבחין בהם במיוחד ברחבי צפון קליפורניה.
תיאור
אגפנתוס הוא סוג של צמח רב-שנתי עשבוני פורח, פריחתו נמשכת כשישה שבועות בסוף האביב והקיץ. העלים ארוכים, קשתיים וצרים, גדלים לאורך של כ-60 סנטימטרים וצומחים מבסיס קנה שורש. השורשים לבנים, עבים ובשרניים.
התפרחת כדורית, דמוי-סוכך, הניצן פורח מתוך שני חפים גדולים (הנושרים במשך הזמן) בקצה שדרת תפרחת היוצאת ממרכז הצמח ומתנשאת לגובה של כ-2 מטרים. הפרחים בצורת משפך או צינור, בגוונים של כחול עד סגול או לבן. לזנים שנוצרו בהכלאות ישנה פריחה בצבעים שלא נמצאים בצמחי בר כמו אדום וורוד וצבעי עלווה מגוונים. השחלה עלית, עמוד העלי חלול.
באגפנתוס לא קיימת הכימיה הייחודית המאפיינת את משפחת השומיים על אף שיוחס לו קשר אליה בעבר.
טקסונומיה
הסוג אגפנתוס הוגדר על ידי צ'ארלס לואי ל'הריטייר דה ברוטל בשנת 1788.
שיוך משפחתי
לאיזו משפחה שייך הסוג אגפנתוס היה עניין לוויכוח מאז הגדרתו. מערכות סווג טקסונומי של צמחים פורחים סיווגו את הצמח בהגדרה רחבה למשפחת השושניים (Liliaceae) בסדרת שושנאים יחד עם מינים נוספים שנחשבו ליליים באופן רחב. החל משנת 1985 החלו מערכות סווג חדשות למקם את האגפנתוס בקרוב למשפחת השומיים (Alliaceae) ששויכה בעבר לסדרת שושנאים, יחד עם טולבגיה. הסווג של שומיים כלל זנים נוספים שבהמשך נבדלו לתת-משפחה Themidaceae יחד עם הברודיאה והטריטליה.
בשנת 1996, בעקבות ניתוח פילוגנטי של רצפי DNA של הגן rbcL, תת-המשפחה Themidaceae עלתה לדיון מחדש ואגפנתוס הופרד ממשפחת השומיים. מחברי מאמר בנושא מצאו שאגפנתוס הוא אחות טקסון לנרקסיים ששוייכה בעבר לסדרה שושנאים ובכך העבירו אותו למשפחה זו. קבוצת המחקר הפילוגנטי של מכוסי הזרע (APG) לא קיבלה זאת כשפרסמו את מערכת ה- APG (מערכת מודרנית של טקסונומיית צמחים המבוססת בעיקר על פילוגנטיקה מולקולרית) המקורית בשנת 1998, כיוון שהענף שמכיל את אגפנתוס ונרקיסיים קיבל רק 63% תמיכה בבוטסטארפ. מערכת ה- APG זיהתה שלוש משפחות נפרדות, אגפנתיים (Agapanthaceae), שומיים (Alliaceae sensu stricto) ונרקיסיים (Amaryllidaceae sensu stricto). משפחת האגפנתיים כללה את האגפנתוס כסוג יחיד והרעיון שהוא קרוב לטולבגיה נדחה.
כאשר פורסמה מערכת APG II בשנת 2003, היא הציעה אפשרות לשלב בין שלוש המשפחות כדי ליצור משפחה גדולה יותר של "שומיים בהגדרה רחבה" (Alliaceae sensu lato) כאשר השם נרקיסיים (Amaryllidaceae) נשמר על ידי ה- ICBN
(קוד המינוח הבוטני הבינלאומי לאצות, פטריות וצמחים) למשפחה גדולה יותר זו. שם המשפחה שונה משומיים (Alliaceae) לנרקיסיים (Amaryllidaceae), אך השיוך הגני במשפחה נותר זהה. כאשר הוחלף APG II ב- APG III בשנת 2009, השם אגפנתיים כבר לא התקבל, אלא התייחסו אליו תת-משפחה אגפנתים Agapanthoideae במשפחת הנרקיסיים. כמו כן, בשנת 2009 הכיר ארמן תכתג'אן (טקסונום משפיע במאה העשרים) בשלוש המשפחות הקטנות יותר לפי APG II, במקום לשלבן כמו ב- APG III.
הטבלה שלהלן מסכמת את החלוקה המשפחתית החלופית:
משפחות נפרדות | משפחה יחידה | תת-משפחה |
---|---|---|
אגפנתיים
Agapanthaceae |
נרקיסיים
(לשעבר שומיים) Amaryllidaceae s.l. (formerly Alliaceae s.l.) |
אגפנתים
Agapanthoideae |
שומיים
Alliaceae ss |
שומים
Allioideae | |
נרקיסיים
Amaryllidaceae ss |
נרקיסים
Amaryllidoideae |
ניתוח פילוגנטי מולקולרי נוסף של רצפי דנ"א אישר כי אגפנתוס הוא אחות לענף המכיל את תת-משפחות השומים והנרקיסים של משפחת הנרקיסיים, לפי APG III.
זנים
ב-2003 חילקו האגרונומים זונבלד ודונקאן את אגפנתוס לשישה מינים:
A.africanus
A.campanulatus
A.caulescens
A.coddii
A.inapertus
A.praecox
ארבעה מינים נוספים הוכרו קודם לכן (1965) אך נחשבו כתת-מין לפי זונבלד ודונקאן.
A.comptonii
A.dyeri
A.nutans
A.walshii
נכון לדצמבר 2013, רשימת הביקורת העולמית של משפחות צמחים נבחרות (WCSP) מכירה בשבעה מינים:
- אגפנתוס אפריקאי Agapanthus africanus (L.) Hoffmanns. (נקרא גם: שושן אפריקאי, צבעוני אפריקאי, A. umbellatus)
- Agapanthus campanulatus F.M.Leight (נקרא גם: פעמון כחול אפריקאי, שושן כחול אפריקאי, אגפנתוס פעמון).
- Agapanthus caulescens Spreng
- Agapanthus coddii F.M.Leight. (נקרא גם: שושן כחול)
- Agapanthus inapertus Beauverd (כולל את A. dyeri; נקרא גם אגפנתוס דראקנסברג, אגפנתוס כפוף).
- Agapanthus praecox Willd. (כולל את A. comptonii, A. orientalis; נקרא גם: אגפנתוס מצוי, שושן כחול, שושן אפריקאי, שושן הנילוס).
- Agapanthus walshii L.Bolus.
זנים מתורבתים נפוצים:
- אגפנתוס 'ניגרסנס' (פרחים שמוטים בצבע סגול כהה, כשעוד סגורים נראים בצבע שחור) 'Agapanthus inapertus 'Nigrescens.
- אגפנתוס 'מידנייט קאסקייד' (פרחים שמוטים בצבע ארגמן כהה, כשעוד סגורים נראים בצבע שחור) 'Agapanthus inapertus 'Midnight Cascade
- אגפנתוס 'סטיבי'ס וונדר' (פריחה גבוהה, פרחים שמוטים בצבע סגול כהה-כחול) 'Agapanthus inapertus 'Stevie's Wonder.
- אגפנתוס 'איליין' (פריחה גבוהה, פרחים שמוטים בצבע כחול עז) 'Agapanthus 'Elaine.
- אגפנתוס 'ירח כסוף' (עלים מגוונים בעלי פס ירוק בהיר במרכז ושוליים לבנים, פרח בצבע סגול לילכי) 'Agapanthus 'silver moon.
- אגפנתוס 'טינקרבל' (עלים מגוונים בעלי פס ירוק במרכז ושוליים צהבהבים, פרח בצבע תכלת) 'Agapanthus 'Tinkerbell.
- אגפנתוס 'פיטר פן' (זן ננסי, פרח בצבע תכלת) 'Agapanthus 'Peter Pan.
- אגפנתוס 'לילפוט' (זן ננסי, פרח בצבע כחול כהה) 'Agapanthus 'lilliput.
- אגפנתוס 'קטיפה' (זן ננסי, פרחים קטיפטיים בצבע סגול) 'Agapanthus 'royal velvet.
- אגפנתוס 'מטרייה לבנה' (פריחה גבוהה וצפופה בצבע לבן) 'Agapanthus praecox 'white umbrella.
- אגפנתוס 'מדיום לבן' (זן בינוני, פרחים בצבע לבן) 'Agapanthus praecox 'Medium white
- נכלל בעבר
השם Agapanthus ensifolius נטבע בשנת 1799 למין הנקרא כיום Lachenalia ensifolia.
טיפוח
את הזן A. praecox ניתן לגדל באזורי עמידות צמחים 9 עד 11. באזורים בעלי מספרים נמוכים יותר, יש למקם את קני השורש עמוק יותר באדמה ולחפות את האדמה היטב בסתיו. אגפנתוס יכול להתרבות על ידי רבייה וגטטיבית או על ידי זרעים. הזרעים ממרבית הזנים פוריים.
כמה מאות של זנים מתורבתים והכלאות תורבתו כצמחי גן ונוף. כמה מהם הם עמידים בחורף לאזור עמידות 7.
בבריטניה, הזנים הבאים קיבלו את הפרס המלכותי לגננות:
|
|
|
---|
כמין פולש
באזורים מסוימים אגפנתוס נחשב למין פולש. בניו זילנד הזן A. praecox מסווג כעשב שוטה וקריאות להוסיף אותו לרשימת הצמחים המזיקים הלאומית נתקלו בהתנגדות של גננים.
מזיקים
ככלל, מינים של אגפנתוס הם עמידים בפני מזיקים, לא מותקפים הרבה ולא מושפעים בצורה דרסטית ממזיקים נפוצים בגינה. עם זאת, מאז תחילת המאה ה -21, צמחים בדרום הרחוק של דרום אפריקה נופלים קורבן למין עש (NoctuidNeuranethes spodopterodes), קודח אגפנתוס בשמו העממי. הזחלים של העש "קודחים" בניצן התפרחת וככל שהם מתבגרים הם ממשיכים וקודחים מנהרה בכיוון השורשים או מגיחים מעמוד הפריחה במטרה לאכול את העלים ואת קנה השורש. מתקפה קשה מקדמת ריקבון ועלולה לעכב צמיחה ואף להרוג את הצמח, צמחים ששורדים בדרך כלל מאבדים את מרבית התפרחות שלהם ולא מצליחים לייצר את מופע הפרחים הרצוי.
אף על פי שהעש הרסני באזורים בהם הוא התגלה כמזיק, הוא אינו פולש אקזוטי, אלא מין פולש שיובא בשוגג מהטווח הטבעי שלו באזורים הצפוניים יותר של המדינה. בטווח המקורי שלו, העש אינו בעל חשיבות גננית והוא נשלט על ידי אויבים טבעיים שעדיין לא זוהו ולא יובאו יחד עם הצמחים המארחים. לעומת הדאגה הניכרת בדרום מערב דרום אפריקה עקב זריזותו המרשימה, העש נראה כהבטחה לשליטה אפשרית באגפנתוס הפולשני במדינות כמו ניו זילנד.
בשנת 2016 תואר מין חדש של יתוצים, (Enigmadiplosis agapanthi) הפוגע באגפנתוס בבריטניה.
-
שני חפים עוטפים את הניצן
-
פריחה שטרם נפתחה
-
פריחת אגפנתוס בשיאה
-
זן מכלוא Agapanthus 'Senna'. Zaad Dozen בסגול עמוק
-
פריחה לבנה
-
פריחה סגולה
-
תקריב פריחת אגפנתוס
-
Agapanthus inapertus
-
קלוד מונה, אגפנתוס, 1914-1926.
פוטנציאל אלרגני
לאגפנתוס פוטנציאל נמוך לגרימת אלרגיות. בדירוג סולם האלרגיה של OPALS הוא נמצא ברמה 2 מתוך 10.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- אגפנתוס, באתר ITIS (באנגלית)
- אגפנתוס, באתר NCBI (באנגלית)
- אגפנתוס, באתר האנציקלופדיה של החיים (באנגלית)
- אגפנתוס, באתר Tropicos (באנגלית)
- אגפנתוס, באתר GBIF (באנגלית)
- אגפנתוס, באתר IPNI (באנגלית)
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] אגפנתוס31787838