אגס נאשי
אגס נאשי | |
---|---|
מיון מדעי | |
ממלכה: | צומח |
מערכה: | בעלי פרחים |
מחלקה: | דו-פסיגיים |
סדרה: | ורדנאים |
משפחה: | ורדיים |
סוג: | אגס |
מין: | אגס נאשי |
שם מדעי | |
Pyrus pyrifolia |
אגס נאשי או אגס אסייתי (בלטינית: Pyrus pyrifolia) הוא סוג אגס שמקורו במזרח אסיה. הוא נקרא גם אגס יפני, אגס סיני, אגס קוריאני, אגס חול, אגס תפוח ויחד עם זנים נוספים גם אגס נאשי, כאמור.[1][2]
מאפיינים
אגס נאשי אינו דומה למין המוכר יותר של אגס (אגס תרבותי) שמקורו באירופה. האגס אשי הוא עגול, צהבהב, בצורת תפוח. בשרו עסיסי, ולכן משמש בעיקר כמרווה צימאון, הוא אינו מתאים לעוגות או לריבה, אך הוא משמש כממתיק טבעי בבישול, באפייה, בכבישה, ובסלטים. מאה גרם פרי מכיל 42 קלוריות. העץ סובל כפור ואוהב אדמה רופפת.[2] [3]
שימוש
הפירות בדרך כלל אינם נאפים בפשטידות או מכינים אותם לריבות כי יש להם תכולת מים גבוהה ומרקם פריך וגרגירי, שונה מאוד מהזנים האירופיים. הם מוגשים בדרך כלל גולמיים או מקולפים. הפרי נוטה להיות די גדול וריחני, וכשהוא עטוף בקפידה (יש לו נטייה לחבול בגלל העסיסיות שלו), הוא יכול להחזיק מעמד מספר שבועות (או יותר) במקום קריר ויבש.
בשל מחירם הגבוה יחסית וגודלם הגדול של פרי על זניו, נהוג באסיה להגיש את האגסים לאורחים, או הם ניתנים כמתנות, או נוהגים לאכול אותם ביחד במסגרת משפחתית. בבישול, אגסים טחונים משמשים ברטבים המבוססים על חומץ או רוטב סויה כממתיק, במקום סוכר. הם משמשים גם למרינדת בשר, במיוחד בשר בקר, כאשר דוגמה בולטת היא במאכל הקוריאני בולגוגי, בשל נוכחותם של אנזים לריכוך החלבונים בבשר.
באוסטרליה, אגסים אלה הוכנסו לראשונה לגידול מסחרי החל משנת 1980.
גלריה
-
פרחי עץ אגס נאשי
-
הפרי שלו
-
פונץ' קוריאני (hwachae) מאגס נאשי
קישורים חיצוניים
- אגס נאשי, באתר ITIS (באנגלית)
- אגס נאשי, באתר NCBI (באנגלית)
- אגס נאשי, באתר האנציקלופדיה של החיים (באנגלית)
- אגס נאשי, באתר Tropicos (באנגלית)
- אגס נאשי, באתר GBIF (באנגלית)
- אגס נאשי, באתר The Plant List (באנגלית)
- אגס נאשי, באתר IPNI (באנגלית)
הערות שוליים
- ^ Bailey, L.H.; Bailey, E.Z.; the staff of the Liberty Hyde Bailey Hortorium (1976). Hortus third: A concise dictionary of plants cultivated in the United States and Canada. New York: Macmillan,.
{{cite book}}
: תחזוקה - ציטוט: extra punctuation (link) תחזוקה - ציטוט: multiple names: authors list (link) - ^ 2.0 2.1 "Nashi asian pear varieties. Agfact H4.1.14". NSW Primary Industries. 2002. אורכב מ-המקור ב-2015-06-18. נבדק ב-2015-06-19.
- ^ "Japán körte". kiskert.com. נבדק ב-2015-06-19.
אגס נאשי38838168Q838963