אגוגה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

ה"אגוגה" (ביוונית עתיקה: ἀγωγά) היה משטר השכלה ואימונים לבנים מגיל 7 בספרטה העתיקה. האימונים היו כרוכים בלימוד כישורים צבאיים כגון כושר התגנבות, טיפוח נאמנות, עבודת צוות בקבוצה וסיבולת וכן נלמדו כישורים חברתיים כמו ריקוד ושירה. למילה "אגוגה" משמעויות רבות ביוונית עתיקה, ביניהם "השתלטות" או "חטיפה", אך ההקשרים הנכונים במקרה זה הם הנהגה, הדרכה ואימונים.

הקמת ה"אגוגה" משויכת לספרטני ליקורגוס וזמן הקמתו היה ככל הנראה במאה השישית לפני הספירה, כשספרטה החלה לאמן אזרחים מגילאי 7 עד 21. מערכת חינוך זו שגשגה בערך עד סוף העשור של 270 - 280 לפנה"ס.[1] האגוגה הוחזרה על ידי הרפורמות של קלאומנס השלישי ב-226 לפנה"ס. במתכונת זו פעלה עד 188 לפנה"ס. האגוגה הוחזרה שוב, הפעם תחת שלטון רומי ב-146 לפנה"ס ושרדה עד המאה ה-4 לספירה.[2]

מטרת מערכת האימונים הייתה ליצור גברים חזקים פיזית ונפשית שיוכלו לשרת בצבא ספרטה. הספרטנים עודדו נאמנות וחשיבות המדינה על האינטרס של יחיד ולכן ספרטה הפכה להיות מעריה החזקות של יון העתיקה. הגברים הפכו להיות "החומות של ספרטה" כי ספרטה הייתה העיר היחידה ביוון ללא חומות מגן[דרוש מקור]. המשמעת בקרבם הייתה חזקה והגברים נלחמו בינם לבין עצמם על מנת לקבוע מיהו החזק בקבוצה.

האגוגה היה משטר יוקרתי ברחבי העולם היווני העתיק, ומשפחות אריסטוקרטים רבות מערים שונות שלחו את בניהם על מנת להשתתף באגוגה לתקופות זמן מסוימות. הספרטנים היו בררניים מאוד לגבי אותם ילדים אשר יתאפשר להם להתאמן באגוגה, וכבוד כזה ניתן לעיתים לילדיהם של שגרירים בספרטה וכמה משפחות שמוצאם משושלת אצולה.

הבנים הבכורים מבתי המלוכה יוריפונטידס ואגיאד, לא השתתפו באגוגה.[3]

לקריאה נוספת

  • Nigel M. Kennell, The Gymnasium of Virtue : Education & Culture in Ancient Sparta Studies in the History of Greece and Rome, University of North Carolina Press, 1995

הערות שוליים

  1. ^ Paul Cartledge and Antony Spawforth, Hellenistic and Roman Sparta, Routledge, second ed, 2002, p. 38
  2. ^ Kennell, pp 13 - 14
  3. ^ Kennell, pp 135
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0