תגובת שיקוע

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המונח "שיקוע" מפנה לכאן. לערך העוסק בהפיכת גז למוצק, ראו ריבוץ.

תגובת שיקוע, ובלועזית: פְּרֶסיפּיטציהאנגלית: precipitation), היא תוצר ערבוב של שתי תמיסות. בתגובת שיקוע, נוצר מומס במצב מוצק שנקרא משקע, בתוך הממס שלרוב הוא מים. החומר החדש שמורכב משתי התמיסות ישקע לתחתית הנוזל, אלא אם כן הנוזל צפוף יותר ממנו, ובמקרה זה יצוף. משקע יכול להיווצר גם כאשר התמיסה רוויה, כמו במקרה של גשם, כאשר העננים אינם עומדים בעומס הנוזלים. בניגוד לערבוב מלאכותי שנעשה על ידי האדם, גשם הוא משקע טבעי.

תהליך שיקוע של תרכובות יוניות

בעת ערבוב שתי תמיסות של תרכובות יוניות, יון חיובי (מתכת) מתרכובת אחת ויון שלילי (אל-מתכת) מהתרכובת השנייה מתאחדים לתרכובת נפרדת. המשקע לרוב נוצר במצב צבירה מוצק.

דוגמה: עירבבו את התמיסה של התרכובת היונית נתרן כלורי (NaCl) אשר מורכבת מהיסודות נתרן וכלור, ואת התמיסה של התרכובת כסף חנקתי (AgNO3) אשר מורכבת מהיסוד כסף ומיון חנקתי. מערבוב תמיסות שתי התרכובות נוצרה תרכובת חדשה: כסף כלורי (AgCl) במצב צבירה מוצק, זהו המשקע. שני היונים הנותרים, נתרן ויון חנקתי אינם מצטרפים לתרכובת ונשארים פרודים. יונים שאין לוקחים חלק בתגובת שיקוע נקראים יונים משקיפים, ונמצאים במצב aqueous (כאשר הם מוקפים במולקלות קוטביות של מים).

התהליך לעיל מיוצג כימית כך:

AgNO3(aq) + NaCl(aq) ----> AgCl(s) + Na+(aq) + NO-3(aq)

ניסוח הנטו של תגובת השיקוע ייוצג כימית כך:

Ag+(aq) + Cl-(aq) ----> AgCl(s)

יונים משקיפים

באופן תאורטי, תגובת שיקוע יכולה להתרחש גם על ידי זוג היונים השני (היונים המשקיפים, יון הנתרן (Na+) והיון החנקתי (-NO3), יגיבו, אך בפועל אין התגובה מתרחשת. יונים אשר ממוקמים בטור הראשון של הטבלה המחזורית – מתכות אלקליות[1] (כלומר, בעלי אלקטרון אחד ברמת האנרגיה האחרונה שבאטום) אינם יוצרים תרכובות יוניות קשות תמס היוצרות משקע. כמו כן, קטיון האמוניום (+NH4) גם הוא יוצר תרכובות יוניות קלות תמס.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא תגובת שיקוע בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ היסודות מהטור הראשון הם: H (מימן), Li (ליתיום), Na (נתרן), K (אשלגן), Rb (רובידיום), Cs (צסיום) ו־Fr (פרנציום).


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
תגובת שיקוע22172595