ולויטה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ולויטה

ולויטהאנגלית: Velveeta) הוא מותג של גבינה מעובדת (אנ') שדומה לגבינה אמריקאית. הגבינה הומצאה בשנת 1918 על ידי אמיל פריי מחברת מונרו צ'יז במונרו, ניו יורק. בשנת 1923 התאגדה "חברת גבינת ולויטה" כחברה נפרדת.[1] ב-1925 הגבינה יוצרה בשני טעמים, שווייצרי ואמריקאי.[2] החברה נרכשה על ידי תאגיד המזון קראפט בשנת 1927.[3]

היסטוריה

בשנות ה-30 של המאה ה-20, ולויטה הפכה למוצר הגבינה הראשון שקיבל את חותמת האישור של האגודה הרפואית האמריקאית.[4] ב-1953 שונה תיאורו של המוצר לממרח גבינה,[4] אך החל משנת 2002 ולויטה הוגדרה משפטית בארצות הברית כגבינה מעובדת ("מוצר גבינה מוכן ומפוסטר").[5][6]

השם ולויטה נגזר מהמילה האנגלית velvet, שפירושה "קטיפה", והוא נועד לרמז על המרקם "הקטיפתי החלק" של המוצר.[7] מרקמה החלק ויכולת ההתכה שלה הם מאפיינים הנובעים מערבוב מחדש של מי הגבינה בתהליך ההגבנה. המותג הורחב לשורת מוצרים הכוללת נגיסי גבינה, מקרוני עם גבינה ומחבתות גבינה.

רכיבים

המרכיבים של ולויטה על פי פרסומה של חברת קראפט הם: חלב, מים, מי גבינה, תרכיז חלבון חלב, שומן חלב, תרכיז חלבון מי גבינה, נתרן פוספט, ו-2% או פחות של מלח, סידן פוספט, חומצה לקטית, חומצה סורבית, נתרן ציטראט, נתרן אלגינאט, אנזימים, אפוקרוטנל, אנאטו ותרביות חיידקי גבינה.[8] הגבינה מכילה כ-21% שומן ו-18% חלבון והיא מיוצרת מחלב פרה.

סיווג כמוצר גבינה

בשנת 2002, מנהל המזון והתרופות האמריקאי הוציא מכתב אזהרה לחברת קראפט על כך שולויטה נמכרת באריזה המתארת אותה כ-"ממרח גבינה מפוסטר",[9] אשר ה-FDA טען כי זה הוא פרסום מטעה מכיוון שהמוצר רשום תרכיז חלבון חלב במרכיבים שלו. ולויטה נמכרת כעת בארצות הברית כ-"מוצר גבינה מפוסטר מעובד",[10] מונח שעבורו ל-FDA אין תקן מגדיר, ולכן עשוי להכיל תרכיז חלבון חלב.

שיווק ופרסום

קראפט פודס שיווקה את ולויטה כמרכיב בכריכי צ'ילי קון קסו וכריכה גבינה צלויים.[11][12] ולויטה נמכרת בארצות הברית, קנדה, פנמה, הונג קונג, הפיליפינים וקוריאה הדרומית. בשנות ה-30 וה-40 היא נמכרה בבריטניה ובגרמניה בשם "וולוטה".[13]

בשנות ה-80, ולויטה השתמשה בג'ינגל הפרסומי, "קולבי, שווייצרית וצ'דר, התערבבו כולם ביחד" ("Colby, Swiss and Cheddar, blended all together") בפרסומות הטלוויזיה שלה בארצות הברית כדי להסביר את טעמה ומרקמה, באותה תקופה הגבינה יוצרה מגבינה אמיתית.[14]

הערות שוליים

  1. ^ “New Incorporations,” New York Times, 15 February 1923 (10,000 preferred shares, 20,000 common shares).
  2. ^ "Everybody Says It's the Finest Cheese in the World (Velveeta/Monroe advertisement)." Goshen (NY) Independent Republican, 9 June 1925.
  3. ^ "Monroe." Middletown (NY) Times Herald, 21 November 1927 ("recently purchased").
  4. ^ 4.0 4.1 Velveeta Brand History, Accessed December 23, 2010.
  5. ^ "14 Cheesy Facts About Velveeta" (באנגלית). 6 באפריל 2016. נבדק ב-8 בנובמבר 2017. {{cite news}}: (עזרה)
  6. ^ Michael H. Tunick (27 בנובמבר 2013). The Science of Cheese. Oxford University Press. pp. 161–. ISBN 978-0-19-992231-4. {{cite book}}: (עזרה)
  7. ^ Geiling, Natasha. "There is No Shortage of History When it Comes to Velveeta". smithsonianmag.com. Smithsonian Magazine. נבדק ב-18 באוקטובר 2014. {{cite web}}: (עזרה)
  8. ^ "Products".
  9. ^ WARNING LETTER CHI-6-03, U.S. Food and Drug Administration to Kraft Foods North America, Inc. December 18, 2002. Accessed February 9, 2010.
  10. ^ "What Is 'Real Kraft Cheese'?", Chicago Business, February 5, 2007. Accessed February 3, 2008.
  11. ^ "Kraft Foods". נבדק ב-1 בדצמבר 2016. {{cite web}}: (עזרה)
  12. ^ "Kraft Foods". נבדק ב-1 בדצמבר 2016. {{cite web}}: (עזרה)
  13. ^ "Ciao! price comparison site". נבדק ב-4 באפריל 2010. {{cite web}}: (עזרה)
  14. ^ "Velveeta Cheese Spread (YouTube)". YouTube. נבדק ב-6 בינואר 2012. {{cite web}}: (עזרה)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

ולויטה35701577Q7919370