מטבע יציב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
גרסה מ־11:09, 19 בדצמבר 2021 מאת גאון הירדן (שיחה | תרומות) (ייבוא מוויקיפדיה העברית, ראה רשימת התורמים)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מטבע יציבאנגלית: Stable Coin) הוא מטבע מבוזר שמחירו תוכנן להיות צמוד לשער חליפין קבוע של כסף פיאט, מתכת יקרה או כלי פיננסי אחר, לרוב דרך חברה או ארגון המגבים את המטבע המונפק ביחס אחד לאחד באמצעות הון או חוב שבבעלותם[1].

אחד היתרונות הבולטים במטבעות יציבים הוא שאינם מושפעים מהתנודתיות האופיינית לשוק הקריפטו מאחר שהנכסים המגבים אותם, כגון הדולר האמריקאי או מתכת הזהב, אינם קשורים באופן ישיר לנכסים הנרכשים בעזרתם, למשל הביטקוין או האתריום, ובכך מופחת הסיכון הכלכלי הכרוך במסחר בהם[2].

דפוס אופייני לשוק הקריפטו המתקיים כמעט בכל נפילות ועליות הערך הינו מנהגם של מרבית המטבעות המבוזרים לעקוב אחר תנועותיו של הביטקוין כחלילן מהמלין. מצב זה אינו מותיר ברירה רבה בידי הסוחרים בכדי להימנע מהפסדים למעט מכירת נכסיהם או מציאת מקלט בדמות מטבעות יציבים.

בהנחה שמטבעות אלו מנוהלים על ידי גוף המאופיין בכוונה טובה ומפעיל ברשותו מערכת או מנגנון לפדיון הנכס המגבה לפי דרישת הלקוח ובכל זמן ועת, הסיכוי שמחירם ייפול ממחירו של הנכס הפיזי מופחת.

מטבעות יציבים נתונים לאותם סיכונים ותנודות שוק האופייניים לנכסים המגבים אותם. מטבע המגובה על ידי נכס נפוץ או מבוזר הנמצא בבעלות הרבים יהנה מביטחון רב יותר מאשר מטבע המגובה על ידי נכס המאוחסן בכספת, לדוגמה, אשר סיכונים אפשריים לגניבתו עלולים להוביל לחוסר אמון בו ולירידה בערכו[3].

סוגי מטבעות יציבים

גיבוי באמצעות כסף פיאט ומתכות יקרות

מטבעות יציבים מסוג זה מגובים על ידי כסף פיאט או מתכות המוחזקים בידי צד שלישי. במתכונת זו האמון שניתן בבעל המשמורת בנכס המגובה הינו משמעותי לשמירה על ערכו של המטבע היציב. עלות שמירת היציבות של המטבעות שקולה לעלות הניהול של הרזרבה, ושוות ערך למחיר הנגבה מציות לפרוצדורות החוק ולכלל התקנות הנדרשות מטעם הרשויות הרגולטריות.

גיבוי באמצעות מטבעות ונכסים מבוזרים

בשונה ממטבעות המגובים על ידי כסף פיאט אשר תהליך מתן ערבות הגיבוי שלהם מתרחש מחוץ לבלוקצ'יין, גיבוי באמצעות מטבעות או נכסים מבוזרים נעשה בצורה מבוזרת יותר בתחום הרשת ועל גבי חוזה חכם. במרבית המקרים נועלים הלקוחות או המשתמשים ערבות מסוימת בתוך המערכת בתמורה להלוואה, וערכו היציב של המטבע מובטח מעצם העובדה שאם מחירו יצנח יהיה זה יותר משתלם לחייב לפרוע את חובו. אמצעי הזהירות הנגדי שננקט על ידי החוזה הוא הנזלת הערבות שהתקבלה במידה שערכה צונח יתר על המידה ומתקרב לערך ההלוואה שנמסרה.

היסטוריה

החלוץ בענף הינו המטבע היציב טתר, אשר ראה אור לראשונה ב-6 באוקטובר 2014 כשחברת טתר לימיטד השיקה את המטבעות הראשונים על גבי הבלוקצ'יין של ביטקוין[4]. מאוחר יותר פוצל לשלושה מטבעות, טתר-דולר, טתר-אירו וטתר-ין[5]. החברה ספגה האשמות רבות על כך שאין בבעלותה ערבויות מספקות לגיבוי מיליוני המטבעות שהיא ממשיכה להנפיק[6].

מאוחר יותר באותה שנה ארגון אוטונומי מבוזר בשם מייקרדאו המורכב ממחזיקי המטבע מייקר הנפיקו את המטבע היציב דאי (Dai) כנגד ערבויות בדמות הלוואות והוראות תשלום הנמסרות דרך מערכת אוטומטית של חוזים חכמים על גבי הבלוקצ'יין של אתריום[7].

חברת ג'מיני השיקה ב-10 בספטמבר 2018 מטבע יציב בשם דולר ג'מיני (Gemini United States Dollar) או בקיצור GUSD המגובה על ידי הדולר האמריקאי לאחר שקיבלה אישור רגולטורי להנפקה מידי הרשות לשירותים פיננסים של מדינת ניו יורק[8]. בצעד דומה השיקה חברת בינאנס כעבור שנה מטבע יציב בשם דולר בינאנס (Binance United States Dollar) או בקיצור BUSD אשר קיבל אישור רגולטורי זהה יחד עם מטבע יציב של חברת פקסוס[9].

הערות שוליים

  1. ^ "Rise of Crypto Market’s Quiet Giants Has Big Market Implications", Bloomberg, Joanna Ossinger, March 19, 2021
  2. ^ "Stable Coin Backed by Circle, Coinbase Draws Most Early Demand", Bloomberg, Olga Kharif, 29 October 2018.
  3. ^ "Gold-Pegged vs. USD-Pegged Cryptocurrencies", Investopedia, Erika Rasure, Nathan Reiff, July 26, 2021
  4. ^ "Tether (USDT): Cryptography as Digital Crisis Currency and US Dollar Replacement? – what is behind the token", IT Times, September 21, 2017; Archived From The Original On December 8, 2017.
  5. ^ "Dollar-Backed Digital Currency Aims to Fix Bitcoin's Volatility Dilemma", The Wall Street Journal, Michael J. Casey, July 8, 2014; Archived From The Original On September 28, 2017
  6. ^ "‘Without this bitcoin price would collapse’: Fears grow over tether ‘printing press’ as auditors part ways", News Com Au, Frank Chung, January 30, 2018
  7. ^ "U.S. bitcoin ATM operator to add Dai stablecoin, launch remittance service", Reuters, Gertrude Chavez Dreyfuss, June 26, 2019
  8. ^ "New York Department of Financial Services Approves Gemini & Paxos Stablecoins Pegged to US Dollar", Crowdfund Insider, Jd Alois, September 10, 2018
  9. ^ "Superintendent of financial services Linda A. Lacewell announces approval of first gold-backed virtual currency in New York state", Department Of Financial Services", September 5, 2019
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32790340מטבע יציב