דאי (מטבע מבוזר)
סמל | DAI |
---|---|
בנק מרכזי | |
https://makerdao.com/en |
דאי (באנגלית: Dai; קוד: DAI) הוא מטבע מבוזר יציב הנצמד לערכו של הדולר האמריקאי באמצעות מערכת אוטומטית של חוזים חכמים הבנויה על גבי הבלוקצ'יין של אתריום. המערכת מתוחזקת על ידי מייקרדאו, ארגון אוטונומי מבוזר המורכב ממחזיקי ובעלי השליטה במטבע מייקר, הרשאים להצביע מעת לעת על שינויים ותיקונים הנעשים בה בכדי לשמור על יציבות המטבע[1][2].
מקור השם
על פי רון כריסטנסן, מייסד ארגון מייקרדאו, שמו של המטבע נגזר מהאות הסינית 貸 אותה תרגם לביטוי, "להלוות או לספק הון בתמורה להלוואה"[3].
אופן פעולה
הנפקת המטבע נעשית בידי חוזים חכמים המרכיבים יישום מבוזר שמתוכנת לנהל שירותי לקיחת הלוואות והחזרת תשלומים. משתמשים המפקידים מטבעות מבוזרים המקובלים על שני הצדדים כמשכון, לרוב בדמות אתריום, יכולים להלוות דאי בשווי השקול לביטחון שסיפקו. יחס הערבות הנדרש לקבלת הלוואה כנגד הפקדה של אתריום, לדוגמה, הינו 150 אחוז, כלומר משתמש יצטרך להפקיד אתריום בשווי 150 דולר בכדי לקבל מאה מטבעות דאי השווים בערך ל-100 דולר.
אם ערך הערבות שניתנה נופל מתחת ליחס שנקבע מההתחלה, ההלוואה שנלקחה תעבור הנזלה בידי היישום. מצד שני, אם ערכה יעלה על פני היחס הזה, יוכל המשתמש להלוות עוד מטבעות דאי בהתאם או לשלם את חובו עם הרווח שעשה[2][4].
תשלום ההלוואה והריבית שנצברו מוביל לשריפת מטבעות הדאי שהושבו והשבת הערבות שסופקה. בדרך זו ניתן לומר שערך הדולר הצמוד למטבע מגובה על ידי שווי הדולר של הערבות המוחזקת בידי מייקרדאו[5]. באמצעות שליטה בסוגי הערבויות המתקבלות, יחסי ההחלפה, ושיעורי הריבית הנגבית בגין הלוואת או אחסנת מטבעות דאי, יכולים חברי מייקרדאו לשלוט בכמות היחידות הנמצאות בסירקולציה, ובכך לשמור על ערכו ויציבותו של המטבע.
הכוח להציע וליישם החלטות חדשות הנוגעות למכלול הפעולות של המערכת מותנה באמצעות קוד למחזיקי מטבע מייקר. בעלי השליטה בו יכולים להצביע להצעות המועלות, ומשקל קולם נקבע לפי כמות המטבעות שהם מחזיקים. כמו כן משמש דאי להשקעה במייקר; הריבית המתקבלת מידי החייבים מועברת לרכישת מטבעות מייקר נוספים לשם שריפתם, זאת על מנת לגרום לדפלציה ולהעלות את ערכו של הנכס[6].
היסטוריה
ארגון מייקרדאו נוסד על ידי היזם הדני רון כריסטנסן ב-2014[4]. כעבור שלוש שנים עלה לאוויר מטבע הדאי יחד עם החוזים החכמים המפעילים אותו על גבי הבלוקצ'יין של אתריום[4]. מחירו של המטבע הצליח להיצמד בקירוב לערכו של הדולר האמריקאי במהלך שנתו הראשונה, אף על פי שמחיר האתריום, שבאותה העת היה המשכון היחיד שניתן היה להפקיד תמורת הלוואתו, צנח ביותר מ-80 אחוז[6].
בספטמבר 2018 השקיעה חברת הון הסיכון אנדרסן הורוביץ כ-15 מיליון דולר בקבוצת מייקרדאו ורכשה כ-6 אחוז מכלל מטבעות המייקר[6].
בנובמבר אותה שנה הקימה מייקרדאו את קרן מייקר, ארגון המבוסס בדנמרק הנועד לסייע לאקו-סיסטם בסיפוק שירותים מקצועיים כגון הנדסת תוכנה או קידוד הנדרשים לשם המשך קיומה של הפלטפורמה והסתגלותה למצב השוק[7].
ב-2019 התקיימה מחלוקת פנימית בין חברי ארגון מייקרדאו בנוגע להשתלבותם בכלכלה הממוסדת וניהול יחסיהם מול בנקים ורשויות מדיניות. כריסטנסן רצה לקדם ציות רגולטורי ניכר יותר במטרה להציע למשתמשי הפלטפורמה את האפשרות להפקיד נכסים שאינם בהכרח מטבעות מבוזרים כערבות לקבלת הלוואות דאי. המחלוקת הובילה לעזיבתו של המנהל הטכני הראשי[4].
בראשית מגפת הקורונה חווה שוק הקריפטו תנודתיות לא רגילה ותחת השפעתה נסק מטבע הדאי לתוך מערבולת דפלציה שבשיאה הגיע ערכו לשווי של 1.1 דולר לפני שחזר למצבו הטבעי של דולר אחד[8].
קישורים חיצוניים
- אתר האינטרנט הרשמי של דאי (באנגלית)
- הספר הלבן
הערות שוליים
- ^ "U.S. bitcoin ATM operator to add Dai stablecoin, launch remittance service", Reuters, Gertrude Chavez Dreyfuss, June 26, 2019
- ^ 2.0 2.1 "Digital Assets and Blockchain Technology", Edward Elgar Publishing, Stabile Daniel T., Kimberly A., Andrew M. Hinkes, P. 263, ISBN 9781789907445; Archived From The Original On May 28, 2001.
- ^ "r/MakerDAO", Reddit, Rune Christensen, January 26, 2017
- ^ 4.0 4.1 4.2 4.3 "Crypto Rebels Trip Over Each Other en Route to Financial Utopia", Bloomberg, Alastair Marsh, October 5, 2019
- ^ "MakerDAO bug could’ve let hackers steal Ethereum powering its DAI stablecoin", The Next Web, October 3, 2019
- ^ 6.0 6.1 6.2 "The Ledger: Why Crypto’s Newest Venture Capitalist Bet Millions on an Ethereum ‘Stablecoin’", Fortune, Jeff John Roberts, Jen Wieczner, Robert Hackett, October 1, 2018
- ^ "Crypto backed by crypto: Dai seeks to change 'stablecoin' game", Reuters, Tom Wilson, November 18, 2019
- ^ "Stablecoins 2.0: Economic Foundations and Risk-based Models", Acm Digital Library, Andreea Minca, Ariah Klages Mundt, Dominik Harz, Jun You Liu, Lewis Gudgeon
דאי (מטבע מבוזר)32795157Q102230654