Type 90 (טנק יפני)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף Type 90)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Type-90
מידע כללי
סוג טנק מערכה
מדינה מייצרת יפןיפן יפן
משתמשים עיקריים כוחות ההגנה של יפן
שנת ייצור 1990
דגם קודם Type-74
מידע טכני
אורך תותח קדימה: 9.75 מטר
רוחב 3.43 מטר
גובה 2.34 מטר
משקל 50 טון
מהירות 70 קמ"ש
טווח פעולה 400 קילומטר
מנוע דיזל, 1500 כוחות סוס
שריון מסווג
צוות 3 (מפקד, תותחן ונהג)
מערכות נשק
חימוש עיקרי תותח 120 מ"מ
חימוש משני מקלע מקביל 7.62 מ"מ, מקלע נ"מ 12.7 מ"מ

Type 90 (יפנית: 90式戦車) הוא טנק מערכה מודרני מתוצרת יפן המהווה את עמוד השדרה של גייסות השריון בכוחות ההגנה של יפן.

היסטוריה

הפיתוח של ה-Type 90 החל בשנת 1977 כתשובה ל-T-72 הסובייטי, שיכולתיו עלו משמעותית על יכולותיהם של הטנקים היפניים שהיו בשירות: ה-Type-74 וה-Type 61. ה-Type 90 נבנה על פי דרישות הצבא היפני, והוא נועד להיות מקביל בביצועיו לפיתוחים האירופיים והאמריקאים של אותה התקופה (הלאופרד 2 והאברהמס M1 לדוגמה).

כל מרכיבי הטנק תוכננו ויוצרו ביפן, פרט לתותח הטנק, שהוא מתוצרת גרמנית בייצור מקומי תחת רישיון. הטנק עצמו הורכב על ידי חטיבת התעשייה הכבדה של חברת מיצובישי והוא נכנס לשירות בשנת 1990 והחליף חלק מטנקי ה-Type-74 ואת כל טנקי ה-Type 61. יותר מ-300 טנקים מסוג Type 90 משרתים בצבא יפן נכון לעשור השני במאה ה-21, והם עמוד השדרה של חיל השריון היפני.

הנדסה ומאפיינים

הנעה ועבירות

בעת תכנונו של הטנק, שנעשה בהתאם לדרישות של הצבא היפני, תוכנן הטנק כך שיהיה בעל עבירות גבוהה, בשל הטופוגרפיה של יפן, שהיא הררית מאד ומיוערת, דבר היוצר קושי רב לתנועה של טנקים. ובשל כך תוכנן הטנק כך שהוא יהיה בעל יכולת נסיעה רצופה בתנאי שטח קשים ובעליות תלולות.

את הטנק מניע מנוע דיזל מתוצרת מיצובישי, עם 10 צילינדרים והספק של 1500 כוח סוס. בעוד שמנוע בהספק דומה מורכב בטנקים מערביים, כמו המרכבה סימן 4, או הM1A2 אברהמס, ששוקלים לעיתים מעל ל-65 טון, ה-Type 90 שוקל כ-50 טון, כך שהספק המנוע, ביחס למשקל הטנק הוא גבוה במיוחד, ומאפשר לטנק לנוע במהירות מקסימלית גבוהה של 70 קמ"ש.

כמו כן, ל-Type 90 מזקו"ם מתקדם, שתוכנן לנסיעה בתנאי שטח קשים ובעליות תלולות, בהתאם לטופוגרפיה של יפן, וביחד עם הספק המנוע, הוא נותן לטנק עבירות גבוהה, המתבטאת ביכולת טיפוס עליות תלולות, טיפוס מדרגה בגובה מקסימלי של מטר, וחציית תעלה בעומק של 2.7 מטר. עם זאת, לטנק מיכל דלק קטן יחסית לטנקים מקבילים, המאפשרים לו טווח פעולה של 400 ק"מ.[1]

מיגון

השריון של הטנק בנוי מחומרים מרוכבים ובדומה לרוב הטנקים המערביים, השריון הוא מודולרי ומאפשר החלפה פשוטה וקלה של חלקים פגועים בעת הצורך. שריונו של הטנק בחזית משופע, במטרה להעניק מיגון נוסף, והצריח גם הוא משופע, באופן דומה לדגמים הראשונים של הלאופרד 2. שריונו של הטנק עובה בחזית ובצריח, והטנק נמוך באופן יחסי מטנקים מקבילים, מה שמגדיל את שרידותו בשדה הקרב.[2]

לשם הגנה מקסימלית, לטנק יש גם פלטות בזוקה (הלוחות המגנים על הזחלים) במטרה להגן על המזקו"ם של הטנק, ומדוכות עשן, לשם מטרות מיסוך והטעייה של נשק מונחה לייזר ומצביעי לייזר.

חימוש ובקרת אש

חימוש

החימוש העיקרי של הטנק, הוא תותח חלק קדח בקוטר 120 מ"מ מתוצרת גרמנית, בעל טווח מקסימלי של 5 ק"מ ומיוצר ברישיון ביפן. תותח זה זהה לתותח של ה-M1 אברמס והלאופרד 2. התותח מיוצב ומכוונן באופן אוטומטי ובשילוב עם מערכת בקרת האש יכול לפגוע במטרות רכב קרבי משוריין נעות, גם שהטנק בתנועה וגם שהטנק נמצא בעמדת ירי. הטנק יכול לירות סוגים שונים של פגזים, מוטענים על ידי מערכת טעינה אוטומטית, החוסכת את תפקיד הטען בצוות, ומאפשר קצב אש גבוה.

החימוש המשני של הטנק, כולל מקלע כבד M2 בראונינג 12.7 מ"מ (0.5 אינץ') נגד מטוסים, ומקלע מקביל מתוצרת מקומית 7.62 מ"מ.

בקרת אש

בדומה לטנקים מודרניים רבים, גם ל-Type 90 מערכת בקרת אש דיגיטלית מתקדמת, המערכת שולטת על מערכת הייצוב והכוונון של התותח באופן אוטומטי, ומחשבת את הסטייה של הפגז בעקבות תנאי השטח, במטרה להבטיח דיוק מקסימלי. בנוסף, לתותחן יש מערכת ראייה פנורמית, המאפשרת ראייה גם בלילה, מערכת דימות תרמי ומד טווח לייזר.

מערכת בקרת האש מסוגלת לעקוב ולנעול אחר מטרות נעות או נייחות תוך כדי תנועה, ביום ובלילה, והיא יכולה לעקוב אחר חיילים, כלי רכב ואף מסוקים מנמיכי טוס. ומערכת בקרת האש מחשבת את הסטייה שדרושה לצורך הפגיעה כבר בפגז הראשון. בנוסף, ישנה מערכת זיהוי עמית-טורף משוכללת במערכת בקרת האש.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ הרבה מהמידע בערך נלקח מהערך בוויקיפדיה האנגלית
  2. ^ הטנק נמוך בעשרות סנטימטרים מטנק האברהמס, המרכבה והלאופרד.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0