SOPA

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

SOPA, ראשי תיבות של Stop Online Piracy Act, הוא שמה של הצעת חוק שהוגשה בבית הנבחרים האמריקאי ב-26 באוקטובר 2011 על ידי למר סמית, בתמיכת שלושה-עשר חברים נוספים בבית הנבחרים, דמוקרטים ורפובליקנים גם יחד.

על הצעת החוק וההצעה המקבילה לה

החוק שהוצע מכונה לעיתים גם ”H.R. 3261”. הצעת החוק כוונה נגד הפרת זכויות יוצרים ופגיעה בקניין רוחני באמצעות פרסום תכנים באינטרנט. כמו כן, היא יצאה נגד פרסום תכנים המנוגדים לחוק כגון עידוד סחר בסמים.

SOPA, שבסופו של דבר נמשך חזרה, דרש:

בנוסף, הוצע להטיל אחריות ועונשים על אתרים בהם מפורסמים תכנים הפוגעים בזכויות יוצרים.

הצעה נוספת, שנדונה במקביל בסנאט האמריקאי, עסקה בנושאים דומים ואף חופפים. הצעה זו כונתה PIPA על שום שמה, ”PROTECT IP Act”, או בשם המלא ”Preventing Real Online Threats to Economic Creativity and Theft of Intellectual Property Act of 2011”.

הפולמוס סביב הצעת החוק

הצעת החוק עוררה מחלוקות קשות בעולם.

נימוקים בעד החוק

טענתם המרכזית של התומכים בחוק הייתה שזכויות יוצרים נפגעות על ידי אתרי אינטרנט, שרובם מחוץ לארצות הברית. לדברי התומכים בחוק, הוא יביא ל:

  • הגנה על הכנסות בעלי זכויות היוצרים.
  • הגנה מפני מכירת תרופות מזויפות.
  • הגנה מפני פעילות לא חוקית באמצעות האינטרנט.

נימוקים נגד החוק

הטענה המרכזית נגד החוק הייתה שהוא מגביל את חופש הביטוי באינטרנט. לדברי המתנגדים לו, החוק יביא ל:

  • פגיעה בחופש הדיבור המקוון.
  • פגיעה בתכנים המפורסמים באינטרנט.
  • איום על עסקים הקשורים באינטרנט.
  • פגיעה ברשתות חברתיות.
  • פגיעה בזכותם של משתמשי אינטרנט להוריד תכנים.
  • פגיעה בפרויקטים של תוכנה חופשית.
  • פגיעה באבטחת מידע באינטרנט. זאת משום שתישלל האבחנה בין בעיות אמיתיות של פגיעה באבטחת מידע לבין בעיות הקשורות בעבירה על חוק זה.

עוד נטען, כי החוק אינו אפקטיבי, שכן הוא אינו פועל כנגד אתרים הפוגעים בזכויות יוצרים במכוון אולם מאוחסנים בשרתי אינטרנט הנמצאים מחוץ לגבולות ארצות הברית.

צעדי מחאה כנגד החקיקה

תמונת הדף שנגלה לגולשים לוויקיפדיה האנגלית ב-18 בינואר 2012

כדי להביע את מחאתם כנגד הצעות החוק, אשר עלולות להביא לפגיעה במיזם שלהם, בחרו עורכי ויקיפדיה האנגלית "להחשיך" אותה למשך יממה אחת, ב-18 בינואר 2012. באותו היום, גולשים מכל העולם אשר ניסו להיכנס לוויקיפדיה בשפה האנגלית נתקלו במסך המודיע להם כי האתר מוחשך ולפיכך, לא תנתן להם גישה למידע האנציקלופדי. כל זאת, תחת הכותרת ”דמיינו לעצמכם עולם ללא מידע חופשי”, פרפרזה על הסיסמה שטווה ג'ימי ויילס, המהווה את המוטו לפעילותה של קרן ויקימדיה ”דמיינו לעצמכם עולם בו לכל אדם יש גישה חופשית למכלול הידע האנושי”.

לאות הזדהות עם צעד המחאה של עורכי ויקיפדיה האנגלית, בחרה חברת גוגל להציג באותו יום את מנוע החיפוש שלה בפני גולשים אמריקאים, כאשר על הלוגו הרגיל של גוגל מודבק לכאורה סרט בידוד שחור, סמל מקובל לדיכוי. אל גוגל הצטרפה גם קרן מוזילה, אשר בחרה גם היא להחשיך את אתר האינטרנט שלה למשך אותו היום[1]. גם אתר שיתוף התמונות פליקר נתן אפשרות למשתמשים השונים להחשיך ליום את תמונותיהם.

ביוני 2012 עשרות ארגונים אזרחיים, פעילי רשת, אנשי אקדמיה ויזמים טכנולוגיים חתמו על ההצהרה על חירות האינטרנט הקוראת לשמור על חופש הביטוי, הגישה, פתיחות, חדשנות ופרטיות באינטרנט[2].

אחרית דבר

בעקבות הלחצים שהופעלו עליו ועל יתר חברי הקונגרס, ב-21 בינואר 2012 הודיע סמית על משיכת הצעת החוק ובחינתה מחדש. בהודעה שהוציא, מסר סמית: ”שמעתי את דבריהם של המתנגדים, ואני לוקח את דאגותיהם בנוגע להצעת החוק נגד פיראטיות ברצינות רבה. ברור כי עלינו לבחון מחדש מהי הגישה הטובה ביותר לגשת לבעיה של גניבת זכויות יוצרים ברשת”[3]. גם ההצבעה על חוק PIPA נדחתה למועד שלא נקבע.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא SOPA בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

SOPA35915039Q171322