EDTA

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
EDTA
שם סיסטמטי 2,2′,2′′,2′′′-(Ethane-1,2-diyldinitrilo)tetraacetic acid[1]
כתיב כימי C10H16N2O8
מסה מולרית 292.244 גרם/מול
מראה אבקה לבנה
מספר CAS 60-00-4
צפיפות 0.86 גרם/סמ"ק

EDTA (ראשי תיבות ל EthyleneDiamineTetraacetic Acid) ובעברית אתילן-דו-אמין-4-חומצה אצטית[1] היא תרכובת אורגנית שנוסחתה C10H16N2O8 המולקולה מכילה 2 קבוצות אמין וארבע קבוצות חומצה קרבוקסילית. EDTA משמש כליגנד לכלציה של יונים כדוגמת ברזל ו או סידן כך שמתקבל קומפלקס מסיס במים בpH נייטרלי בו יוני המתכת יוצרים תחמוצות ושוקעים. EDTA זמין במספר מלחים כדוגמת מלח דו נתרני disodium EDTA שנוסחתו Na2C10H14N2O8 או 4 נתרני Tetrasodium EDTA שנוסחתו Na4C10H12N2O8. או המלח הכפול סידן דו-נתרני CaNa2C10H12N2O8 המשמש כתוסף מזון. EDTA נקשר ליוני המתכת דרך זוגות האלקטרונים הלא קושרים על ארבעה אטומי חמצן ועל 2 אטומי החנקן כך שהוא מתפקד בליגנט שש-שיני (הקסה דנטט).

קומפלקס יון מתכת עם EDTA

הכנה

מייצרים EDTA בתגובה בין אתילן דיאמין (1,2 דיאמינו אתאן) עם מתאנאל ונתרן ציאנידי לקבלת המלח ה4 נתרני

בשלב שני המלח עובר תגובת סתירה עם חומצת מימן כלורי לתת EDTA

שימושים

בתעשיית הטקטיל והנייר

בשל יכולתו של EDTA לקשור יוני מתכת ובכך למנוע פעילות קטליטית שלהם משתמשים בו בתעשיית הטקסטיל למנוע פגיעה בצבע שמקורה בהמצאות יוני מתכת. בתעשיית הנייר משתמשים בחומר כדי לקשור יוני מתכת שעשויים לזרז תגובת דיספרופורציונציה של מי חמצן המשמשים להלבנה.

במזון

EDTA בצורת מלח סידן דו נתרני CaNa2C10H12N2O8 משמש כאנטיאוקסידנט וכחומר שימור בשל יכולתו למנוע חמצון קטליטי הגורם אבדן צבע וארומה באמצעות יוני מתכת. כתוסף מזון מסומן במספר E385. משתמשים בחומר בקופסאות שימורים, משקאות מוגזים בפחיות, מיונז ורטבים[2].

ריכוך מים

משתמשים בEDTA להורדת קשיות המים במכונות כביסה ודוודים. קשירת יוני סידן ומגנזיום מפחיתה את שקיעת סידן פחמתי ומגנזיום פחמתי ומורידה את ההפרעה של יונים אלו לפעולת הסבון. מסיבה זו מוסיפים את החומר לחומרי ניקוי.

רפואה

מלח הסידן הדו נתרני משמש לקשירת יוני מתכת בגוף (Chelation therapy) לשם טיפול בהרעלת עופרת או כספית וכן לסילוק עודף ברזל למשל כסיבוך של ערויי דם חוזרים. החומר מוכנס בערוי לוריד או בזריקה לשריר.

הערות שוליים

  1. ^ עמנואל מנזורולה, כרך ב, 18, עקרונות הכימיה, באר שבע: קווים, 1998, עמ' 1255
  2. ^ What is Calcium Disodium EDTA (E385) in Food: Uses, Safety, Side Effects, Food Additives
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

EDTA39947855Q408032