תשרית (מזון)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תשרית
Maceration
Macerating fruit.jpg

תשריתאנגלית: Maceration) היא תהליך של הכנת מזון דרך ריכוך או שבירה לחתיכות באמצעות נוזל.

מאפיינים

פירות או ירקות גולמיים, מיובשים או משומרים מושרים בנוזל כלשהו כדי לרכך את המזון, או לספוג את טעמים מהנוזל לתוך המזון.[1]

במקרה של פירות טריים, פירות רכים במיוחד כמו תותים ופטל, לעיתים קרובות מפזרים על הפרי סוכר (ולפעמים כמות קטנה של מלח) ומשאירים אותו לנוח ולשחרר את המיצים שלו. תהליך זה הופך את המזון לטעים יותר וקל יותר ללעיסה ולעיכול.

תשרית מבולבלת לעיתים קרובות עם השריה, שהיא תהליך השריית מזון בנוזל מתובל לפני הבישול, לעיתים קרובות חומצי. חלק מהכנות הצמחים דורשים תשרית, מכיוון שזו אחת הדרכים לחלץ תמציות צמחים עדינות או נדיפות ביותר מבלי להפעיל חום.[1] לפעמים שמן בישול משמש כנוזל לתשרית – במיוחד שמן זית או שמן צמחי אחר.

תשרית היא האמצעי העיקרי להפקת משקאות אלכוהוליים בטעמים, כמו קורדיאלים, ליקרים וגייסטים (גייסט - בגרמנית כוהל - הוא משקה מזוקק המתקבל על ידי תשרית של פירות לא מותססים או חומרי גלם אחרים באלכוהול נייטרלי, ולאחר מכן זיקוק).[2]

תשרית של תוצרי לוואי ממפעלי עיבוד מזון ומוצרי לוואי אורגניים אחרים כגון שמן בישול, שלף, שבבי עץ או זבל (דשן) יכול לכלול שימוש במשאבת קוצץ (אנ') ליצירת תמיסה שניתן להשתמש בה ליצירת קומפוסט (דשונת) או חומרי מזון לעיכול במפעלי ביו-גז.

לקריאה נוספת

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0