ניסיון ההפיכה של 15 במאי 1932
ניסיון ההפיכה של 15 במאי 1932 היה ניסיון הפיכה שהתרחש באימפריה היפנית ב-15 במאי 1932, ביוזמת גורמים קיצוניים בצי הקיסרי היפני ובסיוע צוערים בצבא הקיסרי היפני וגורמים אזרחיים קיצוניים. הקושרים התנגדו לשחיתות הפוליטית ותמכו במיליטריזם ובהתפשטות טריטוריאלית יפנית. במהלך ניסיון ההפיכה נרצח ראש ממשלת יפן אינוקאי צויושי על ידי 11 קציני צי צעירים. התמיכה הציבורית הרחבה בקושרים ובמטרותיהם הובילה לענישה קלה במיוחד כלפיהם, מה שחיזק את המיליטריזם והחליש את הדמוקרטיה ושלטון החוק באימפריה היפנית.
הרקע
בסוף המאה ה-19 תחילת המאה ה-20 הייתה ביפן אווירה של התעצמות ושל כיבושים, דבר זה הביא את היפנים למלחמת סין יפן הראשונה (1904-1905) למלחמת רוסיה יפן (1904-1905) לכיבוש מנצ'וריה ב-1931 ולעוד מעשי תוקפנות באזור מזרח אסיה. על אף מעשים אלו עדיין היו יפנים שהחזיקו בדעה כי אין ארצם עושה מספיק על מנת להיהפך למעצמה, מגדולי הוגי הדעות של הימין הרדיקלי ביפן היו אנשים כמו קיטה איקי, גונדו, אוקאוה ואחרים. בשל רגשות לאומיים אלו וכן בשל השחיתות הפוליטית הרבה, פרצו ביפן בשנות ה-30 מרידות רבות.
המרד
ב-15 במאי 1932 יצאו מספר קציני צי עם מספר פעילים קיצוניים מתלמידיהם של אוקאוה שומיי וטצ'יבאנה קוזאבורו במוניות ממקדש בטוקיו. חלקם נכנסו לביתו של ראש הממשלה אינוקאי צויושי ללא הפרעה וירו בו למוות, ואחרים זרקו רימונים בתחנת המשטרה ובבנק, והחשיכו את העיר על ידי פגיעה בתחנת החשמל. לאחר מכן הסגירו המורדים את עצמם למשטרה אך לפני כן פרסמו כרוזים הקוראים לעם להתקומם כנגד המפלגות, הזאיבצו והממסד כדי להציל את יפן מהשלטון המושחת.
המורדים רצו לעורר מהומה שבחסותה יוכל הגנרל סדאו אראקי להתמנות לראשות הממשלה, אך אראקי לא הסכים לשתף פעולה. הוא אמר למורדים כי הוא מעריך את מניעיהם ואף פרסם הצהרה האומרת זאת, אך טען כי אין לו מספיק תמיכה בשביל להיות ראש ממשלה.
עונשם של הקושרים
המורדים הועמדו למשפט בשנת 1933, אך בשל התמיכה הציבורית לה זכו שכללה בין היתר 350 אלף חתימות שנאספו לשחרורם, עשרה נערים שהציעו להיענש במקומם, ואדם ששלח את אצבעו הכרותה כאות הזדהות עימם, קיבלו עונשים יחסית מקלים שהחמור שבהם היה מאסר עולם.
השלכות
תקרית 15 במאי הביאה לשינוי בממשל היפני, הממשלה התפרקה ובמקומה הוקמה ממשלה לא מפלגתית בראשותו של האדמירל סאיטו מקוטו.
נסיון ההפיכה היה למעשה זה שהביא להתפלגות הצבא לשתי סיעות: סיעת ה"קודו-הא" וסיעת ה"טוסיי-הא", ובעקבות כך למרד הנפל בשנת 1936.
ראו גם
לקריאה נוספת
- יפן המודרנית - בן עמי שילוני, הוצאת שוקן.
קישורים חיצוניים
26853507ניסיון ההפיכה של 15 במאי 1932