תקיפת נמר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
נמר הודי, תת-המין הקטלני ביותר של נמר.
נמר אוכל אדם שנורה בידי הצייד ג'ים קורבט בהודו.

תקיפת נמר היא תקיפת אנשים הנגרמת בידי נמרים לאורך אפריקה שמדרום לסהרה ובמספר מדינות באסיה, אם כי למרות התפוצה הנרחבת של הנמר בין דרום לסהרה ודרומה של אסיה, התקיפות נרשמות בעיקר בסביבות הודו ונפאל שם ישנו קונפליקט גדול בין אנשים לחיות בר. תקיפות מעטות יותר מגיעות מאפריקה, הרפובליקה העממית של סין ומרכז אסיה.

בהשוואה לטיגריס ולאריה הנמר פחות תוקפני ומבין החתולים הגדולים רק היגואר ונמר השלג פחות קטלניים ממנו, מאחר שהוא יותר חלש ומאחר שהוא ניזון מטרף קטן יותר. עם זאת אוכלוסייתם גדולה משל אריות וטיגריסים ולעיתים גובלת ביישובים של האדם, זאת בנוסף על החרישיות ועל האתלטיות הגבוהה יותר שלהם. בהודו התקריות החלו להתפשט בעיקר לאחר עיור מואץ במאה ה-19 וה-20 בידי הכוחות הבריטים בהודו, מה שגרם לאוכלוסיית הנמרים לאבד את בית גידולה ולהתקרב לאדם.

במספר מדינות בהודו הקונפליקט גבוה ביותר. התקיפות הקטלניות ביותר התרחשו במחוז בגלפור (אנ') בביהר שבצפון-מזרח הודו, שם נהרגו מעל 350 אנשים בין 1959 ל-1962. כיום רוב התקיפות מגיעות מהמדינות גוג'ראט, הימאצ'ל פרדש, מהאראשטרה, אוטראקהאנד ומערב בנגל[1] [2] וכן בנפאל, שם התקיפות חמורות פי 16 מכל מקום אחר ונהרגים בה 1.9 אנשים כל שנה. תקיפות נמר גורמות למוות של 55 אנשים בשנה בממוצע [3] כשבעבר המספרים היו יותר גבוהים. בתת-היבשת ההודית מדווח שנהרגו 11,909 אנשים בין 1875 ל-1912.

הנמרים זכאים להגנה מציד בחוק, ורק למספר ציידים מותר להרוג נמרים שידועים כאוכלי אדם, וגם אז רק אם נראה שהתקיפות ימשיכו. באוטראקהאנד, בה נודעו הרבה אוכלי אדם נורו 45 נמרים בין 2001 ל-2010 בידי ציידים, אף שלפעמים מותר להרוג גם נמרים שמנסים לאכול חיות, מאחר שהחקלאים צפויים להגן על החיות ולהיפגע בתהליך מהנמר. במקומות אחרים הקונפליקט מוקטן בידי הממשלה המציעה פיצוי כלכלי לחקלאים שחיותיהם נטרפו.

נמרים תוקפים בעיקר בשעות הלילה, אז טרפם לרוב ישן והם משתמשים בניביהם החזקות וטפריהם כדי לפגוע בגרון, הגולגולת או בעמוד השדרה, מה שגורם למוות מהיר. גם אנשים ששרדו תקיפה עלולים למות מזיהומים משיני הנמר או מפציעות. למעשה, עד להופעת האנטיביוטיקה 75% מאנשים ששרדו מתקפה נהרגו מסיבות אלה. הנמרים תוקפים הן בטבע והן בקירבה ליישובים ובפאתי כפרים. מספר תקריות התרחשו גם בשבי ובגני חיות.

נמרים אוכלי אדם

הנמר אינו אוכל אדם קבוע אך הוא ניזון מפרימטים המהווים לעיתים 80% מתזונתם, לרבות גורילות, מה שיכול להפוך אותו לאוכל אדם בעת הצורך. בנוסף תקריות של ציד חיות משק מובילים את הנמר הן לקירבה לאדם והן לעימותים תכופים עם חקלאים שלעיתים נהרגים.

לפי מחקר על נמרים אוכלי אדם, קרוב ל-80% מהתקיפות נגרמו בידי זכרים בריאים וללא פציעות חמורות, בניגוד לטיגריסים אוכלי אדם או אריות אוכלי אדם שלרוב חולים או חלשים ביותר, מה שגורם להם לחפש טרף חלש כמו אנשים וחיות משק. בנוסף, נרשמו מקרים, שבהם נמרות בהיריון או נמרים צעירים שחיפשו טרף קל, חיפשו אנשים שהיו בסביבתם, מה שגרם להם להתרגל לטרף אנושי, עד שנורו בידי ציידים.

נמר המתחיל לצוד אנשים הוא אף קטלני יותר מטיגריס, מאחר שהוא חי בקירבה גדולה יותר לאדם והוא חרישי יותר, אתלטי יותר ומסוגל לנתר מעל עצים או אף חומות. נמרים אף שברו קירות רעועים בכפרים ואז צדו ילדים או אף מבוגרים. בכמה תקריות, נמרים שצדו כבשים ועזים מכפרים התחילו לאכול גם ילדים, ובתקרית אחת שבה נמר חדר לדיר עם 40 עזים הנמר טרף ילד במקום העזים, לאחר שהתרגל לבשר אדם.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Kimothi, P. (February 5, 2011). "Losers on both sides as man-animal war rages". The Pioneer. Archived from the original on March 2, 2011. Retrieved 22 March 2013
  2. ^ Athreya, V. R.; Thakur, S. S.; Chaudhuri, S.; Belsare, A. V. (2004). A study of the man-leopard conflict in the Junnar Forest Division, Pune District, Maharashtra (PDF) (Report). Submitted to the Office of the Chief Wildlife Warden, Maharashtra State Forest Department, and the Wildlife Protection Society of India, New Delhi, India.
  3. ^ Maskey, T. M.; Bauer, J.; Cosgriff, K. (2001). Village children, leopards and conservation. Patterns of loss of human live through leopards (Panthera pardus) in Nepal (Report). Kathmandu, Nepal: Department of National Parks and Wildlife Conservation/Sustainable Tourism CRC.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

33052128תקיפת נמר