תפוחית מצויה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןתפוחית מצויה
מיון מדעי
סוג: Linaria
שם מדעי
Linaria cannabina
תחום תפוצה
230px
תפוחית על עץ

תפוחית מצויה (שם באנגלית: Common Linnet; שם מדעי: Linaria cannabina) היא ציפור קטנה וחומה ממשפחת הפרושים. בעלת מקור קצר ועבה. לרוב התפוחיות יש כתמים אדומים או ורודים.

התפוחית שוהה בישראל באופן קבוע ונמצאת בישראל בעיקר בגולן, בגליל, בהרי הכרמל והרי יהודה. בעונת הסתיו התפוחית נמצאת בקבוצות, לעיתים יחד עם פרושים אחרים וניתן למצוא אותה במישור החוף ואף בנגב. באביב היא חוזרת לאזורי ההרים. התפוחית המצויה נמצאת בשדות בר מישוריים ופתוחים בהם עשבים ושיחים, יערות דלילים ובעיקר בקרחות ושולי היער, מטע, פרדס, כרמים, פארקים וגנים גדולים. מזונה העיקרי הוא זרעים וזירעונים ממגוון רחב של פרחים ושיחים. התפוחית מגוונת את מזונה בניצנים שונים, בפירות ובמגוון רחב של חרקים וחסרי חוליות.[1] תוחלת חיים של התפוחית היא כתשע שנים.

תכונות מורפולוגיות

התפוחית המצויה הינה ציפור בגודל קטן עד בינוני. לתפוחית יש גזרה דקה, זנב ארוך ומקור בצבע אפור. אורכה של הציפור הוא 14-13 ס"מ, ומשקלה הוא 15 -21 גרם.

מוטת כנפיים של הציפור הוא 25.5-21 ס"מ. מקור התפוחית קצר ועבה ומתאים לאכילת זרעים. הצבע של התפוחית הוא חום. ראש התפוחית אפור וכתם בהיר בלחייה. צווארה לבנבן. הזכר בולט באביב בצבעיו הוורודים והאדמדמים הן במצחו והן בחזהו. גבו וכנפיו בצבע חום ערמוני בשאר ימות השנה. התפוחית ממין נקבה דומה לזכר אך ללא גוונים אדומים. לתפוחית יכולת שירה והיא שרה בזמן שהיא עפה.[2]

התנהגות

רבייה

התפוחית המצויה מתרבה מאמצע אפריל עד תחילת אוגוסט. הקשר בין בני הזוג יציב ונמשך מעבר לתקופת הקינון. הזכר נוכח באופן קבוע באזור הקרוב לקן ומפגין בעלות על ידי שירתו, סימור נוצות הראש והחזה, ופרישת הכנפיים לצדדים סביב הנקבה. הקן אותו התפוחית ממין נקבה בונה מורכב מענף של עץ או שיח ומרופד בשורשים, פרווה ונוצות. הדגירה נמשכת בין 10 ל-14 ימים. הנקבה דוגרת לבד והזכר נמצא במשך זמן זה במרחק מהקן. כאשר הביצים בוקעות התפוחית מטילה בין 6-4 ביצים שצבען כחלחל-לבן, והן מסומנות בפסים ורודים או סגולים. עם בקיעת הגוזלים הזכר מאכיל את הנקבה והיא מאכילה את הגוזלים. לאחר מספר ימים שני ההורים מביאים אוכל לגוזלים הכולל גושי זרעים שרוככו בזפק והודבקו בריר. כעבור כשבועיים פורחים הגוזלים מהקן.

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא תפוחית מצויה בוויקישיתוף

הערות שוליים