תולעת המוות המונגולית
ערך מחפש מקורות
| ||
ערך מחפש מקורות |
תולעת המוות המונגולית (במונגולית: олгой-хорхой) היא יצור אגדתי מונגולי בדמות תולעת ענק החיה במדבר גובי. אין בנמצא דיווחים אמינים על אודות קיומה.
על פי המסופר, גודלה של התולעת הוא מ-60 ס"מ עד 1.5 מטר אורך וצבעה אדום.
על פי האגדות המונגוליות, היא יכולה לירוק קדימה חומצה גופרתית ולשחרר זרם חשמלי קטלני.[1][2]
אטימולוגיה
השם המונגולי של תולעת המוות הוא Олгой-Хорхой (אולגוי-חורחוי). אולגוי משמעו מעי גס וחורחוי פירושו תולעת. בתרבות המערבית, הפך השם ל-allghoi khorkhoi, allerghoi horhai, orgoj chorchoj (אלע'וי חורחוי, אלרע'וי חורחאי, אורגוי חורחוי) בכוונה לצורתה של התולעת הדומה למעי גס של פרה.
מראה
תאוריה של התולעת מדמים אותה למעי הגס של הפרה. מספרים שהיא בעלת צבע אדום, ולעיתים היא מתוארת כבעלת נקודות כהות וכתמים. לפעמים מסופר שיש לה קוצים שנמצאים בשני קצותיה.
החוקר האמריקני רוי צ'פמן אנדרוס ציטט בספרו "On the Trail of Ancient Man" (1926) את דמדינבאזאר, ראש ממשלת מונגוליה (1922), המתאר את התולעת כך: "צורתה כשל נקניק באורך שני רגלים, אין לה ראש או רגליים והיא כה ארסית עד שמגע בה משמעו מוות מיידי. היא חיה במקומות הנידחים ביותר במדבר גובי...". ציטוט זה נכלל גם בספרו "The New Conquest of Central Asia" (1932) של אנדרוס, אך הוא הוסיף הסתייגות מקיומה של התולעת.
אזור מחיה והתנהגות
מספרים כי תולעת המוות המונגולית שוכנת בחלקו הדרומי של מדבר גובי. המונגולים אומרים שהאוגלוי-חורחוי יכול להרוג מרחוק בעזרת שתי שיטות: 1. לירוק קדימה, אל עבר הטרף, חומצה גופרתית. 2. לשחרר מטען חשמלי על הטרף. המונגולים מאמינים שהתולעת גרה מתחת לאדמה, ישנה רוב השנה חוץ מהזמנים שהיא פעילה בהם: תחילת יוני עד סוף יולי. מדווח שראו את התולעת, ברוב הפעמים, כאשר ירד גשם והאדמה הייתה רכה.
המונגולים גם מאמינים, שאם נוגעים בתולעת מתים מיד. הפולקלור המקומי מספר שהתולעת נמשכת לצבע הצהוב. יש סיפורים האומרים שלתולעת יש חיבה לצמחים טפילים כמו צמח הגויו.
השערות קריפטוזואולוגיות
השערה אחת אומרת שתולעת המוות המונגולית היא סוג של צלופח חשמלי שחי על פני האדמה ומתחתיה. .
השערה שנייה תומכת בהשערה הראשונה ואומרת כי התולעת היא ראמפיקטידאה (דג-סכין שחי בחול. צלופחים חשמליים הם ממשפחת דגי הסכין).
עוד השערה אומרת, שהתולעת היא נחש יורק (יורק ארס) וגדל לממדי ענק בגלל הפולקלור.
הזואולוג הבריטי, קארל שוקר, מציע השערה שאולי תולעת המוות היא לטאה חסרת רגליים ממשפחת האמפיסבאנידיים.
ניסיונות מחקר
- הזואולוג קארל שוקר, הביא את החיה למודעותה של קהילת דוברי אנגלית בשנת 1996 בספרו "The Unexplained" (הבלתי מוסבר), שלפיו נעשו חקירות וניסויים, ובסוף הובא בספר "The Beasts That Hide From Man" (החיות שמסתתרות מהאדם) שהציע שהתולעת היא חיה ממשפחת האמפיסבאנידיים.
- לורן קולמן הזכיר את היצור בספרו "Cryptozoology A to Z" (קריפטוזואולוגיה מא' עד ת').
- בשנת 2005, יצאה משלחת של Centre for Fortean Zoology לחקור דיווחים חדשים על המפלצת. המשלחת לא מצאה שום עדויות לקיומה של התולעת, אך לא יכלה לשלול את קיומה כי ייתכן שהתולעת ישנה במעמקי המדבר, בגבול מונגוליה/סין.
- בשנת 2005, הכתב הזואולוגי, ריצ'רד פרימן, יזם משלחת למציאת התולעת אך חזר בידיים ריקות. פרימן הגיע למסקנה שכל הדיווחים הם שקריים, ודווחו רק זוחלים לא רעילים שמתחפרים באדמה.
- תוכנית הריאליטי, "Destination Truth" (היעד אמת), קיימה משלחת למונגוליה בשנים 2006–2007 אבל בלי הצלחה למציאת המפלצת.
- כתב טלוויזיוני מניו זילנד, דייוויד פרייר, לקח חלק במשלחת שיצאה למונגוליה באוגוסט 2009. פרייר חזר בידיים ריקות גם כן. למרות זאת, הוא צילם שם סרט דוקומנטרי באורך 90 דקות, ובו ראיין מקומיים שראו את התולעת. אמנם, באתר האינטרנט שלו ציין שרוב הצפיות היו בשנות ה-50 של המאה ה-20.
התייחסות תרבותית
- ההופעה הספרותית הראשונה של היצור הייתה ספרו של הסופר איוון יפרמוב, Olgoi-Khorkhoi.
- לתולעת הופעה קצרה בספרם של האחים ארקאדי ובוריס סטרוגאטסקי - The Land of Crimson Clouds - הארץ של ענני קרימסון (1959).
- ברומנו של ויליאם גיבסון - Spook Country - ספוק קאנטרי (2007) יש הזכרה של תולעת המוות המונגולית.
- התולעת היא נושא אחד מירחוני הקומיקס, של הקומיקס ווקטור 13 של AD 2000.
- בשנת 2009, סרט מדע בדיוני קצר של "הדראבלקאסט" מראה צורה הומוריסטית, בסיפור קולי שנקרא "In search of the Mongolian Death Worm" (בחיפוש אחר תולעת המוות המונגולית).
- בסדרת האנימה "גוין סאגה", יש כמה מיקרים שכח אליטה בשם "Monghol" (מונגהול), מותקף על ידי תולעת אדומה גדולה אשר מנגיעתה מתים באופן מיידי.
- בסדרת הילדים הפופולרית "בובספוג" מוקדש פרק שלם לתולעת כאשר סנדי מנסה להרוג את התולעת אך בובספוג מנסה למנוע בעדה לעשות זאת.
- בסדרת המדע בדיוני "Lost Girl" הוצגה התולעת כזקנה המסוגלת לירות חשמל מעיניה.
ראו גם
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ Daniel Harris - The Mongolian death worm - Unexplained Mysteries, www.unexplained-mysteries.com
- ^ The Mongolian Death Worm, www.virtuescience.com
24759053תולעת המוות המונגולית