תוכנית פיהרמן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הפלישה הנאצית המתוכננת לאורוגוואי
Planned Nazi coup and invasion of Uruguay
מיקום "מחלקת סלטו" באורוגוואי, שם התרחשו רוב הפעילויות הנאציות.
מיקום "מחלקת סלטו" באורוגוואי, שם התרחשו רוב הפעילויות הנאציות.
מלחמה: מלחמת העולם השנייה
תאריכים 19371941 (כ־4 שנים)
מקום

אורוגוואיאורוגוואי אורוגוואי
ארגנטינהארגנטינה ארגנטינה

גרמניה הנאציתגרמניה הנאצית גרמניה הנאצית
עילה השתלטות על אורוגוואי באמצעות הפיכה צבאית בשביל ליצור שם מושבה גרמנית של מהגרים
תוצאה נכשל

תוכנית פיהרמן הייתה תוכנית של מהגרים גרמנים באורוגוואי לפלישת גרמניה הנאצית אל אורוגוואי. היא נקראת על שם העומד בראשה, ארנולף פיהרמן.

רקע

במרכזה של התוכנית עמד ארנולף פיהרמן, אזרח גרמני שהיגר בסוף מלחמת העולם הראשונה לסלטו שבאורוגוואי. במרץ 1937 פיהרמן נבחר להיות נשיא מרכז התרבות הגרמני-אורוגוואי בסלטו, אשר זה עתה הוקם. חודשיים לאחר מכן, הוא השתתף בחגיגות המקומיות לכבוד האימפריה האיטלקית שהייתה אז תחת משטרו הפשיסטי של מוסוליני. בסוף שנות ה-30 הקדיש פיהרמן את רוב זמנו לצילום ואקטיביזם נאצי. הוא החל להפיץ חוברות תעמולה נאצית אנטישמיות, וזוהה כמנהיג של קבוצה נאצית שפעלה בסלטו ובעיר השכנה קונקורדיה שבארגנטינה.

התוכנית

פיהרמן חשב שאורוגוואי יכולה להפוך לקרש קפיצה לפלישה למדינות שכנות, במיוחד ארגנטינה וברזיל. לפי התוכנית, חייליו במונטווידאו יתארגנו בשני גדודי ארטילריה ופרשים, שתי פלוגות בקולוניה דל סקרמנטו, פריי בנטו, ריברה וארטיגס ובמקביל גדוד נוסף בסלטו. עוד פירטה התוכנית כי היהודים, המנהיגים הפוליטיים והבונים החופשיים יירדפו ויושמדו. לפי התכנון הפלישה הייתה אמורה להסתיים תוך 15 ימים.

כשנודע לממשל באורוגוואי על התוכנית, פיהרמן נעצר בקונקורדיה והועבר לתחקור בבואנוס איירס, כדי לתת הסברים על תוכנית כיבוש נוספת, הפעם בפטגוניה. משלא נמצא בסיס ראייתי, הוא חזר לאורוגוואי בספטמבר 1941 לבקשת בית המשפט. שם, הוא העיד על תוכניות הכיבוש של אורוגוואי. בפברואר 1944 ניתן גזר הדין של הקבוצה בראשותו. הוא קיבל את העונש הכבד ביותר מבניהם – שנת מאסר. בנובמבר 1946, לרגל הביקור השנתי בבתי הכלא, שוחררו פיהרמן וחסידיו בשל התנהגות טובה[1].[דרושה הבהרה]

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ "El Mercosur que querían los nazis". Diario EL PAIS. אורכב מ-המקור ב-15 ביוני 2013. נבדק ב-8 במאי 2022. {{cite web}}: (עזרה)
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

תוכנית פיהרמן37790025Q123521392