תאוריית הגלים של אליוט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
גלי אליוט

תאוריית הגלים של אליוט היא צורה של ניתוח טכני שמשקיעים משתמשים בה כדי לחזות מגמות בשוקי הון. רלף נלסון אליוט (18711948), רואה חשבון במקצועו, פיתח את התאוריה בשנות ה-30. הוא טען שהמחירים בשוק מתפתחים בתבניות מוגדרות, שאנשי המקצוע היום מכנים גלי אליוט.

אליוט פרסם את דעותיו לגבי התפתחות השוק בספרו (The Wave Principle (1938, בסדרה של מאמרים בעיתון Financial World בשנת 1939 ובעבודתו המסכמת משנת 1946 Nature’s Laws – The Secret of the Universe.

עקרון הגלים

עקרון הגל מניח שהפסיכולוגיה של המשקיעים כגוף קולקטיבי נעה כמטוטלת בין אופטימיות לפסימיות. התנועות הללו יוצרות תבניות, כפי שניתן לראות בתנועות המחירים בשוק בכל דרגה של תנודה.

מודל אליוט מראה שמחירי השוק נעים בין שלושה לחמישה גלים בכל דרגה של תנודה (ראו בתרשים). ככל שהגלים מתפתחים, נפרשות תבניות המחיר הגדולות באופן דומה לגאומטריה הפרקטלית, האחת בתוך השנייה. בתוך התבנית הדומיננטית גלים 1, 3 ו-5 הם גלי מוטיב, וכל גל מוטיב בעצמו מתחלק לחמישה גלים. גלים 2 ו-4 הם גלים מתקנים, וכל אחד מהם מתחלק לשלושה גלים. בשוק "דובי" (שוק יורד), התבנית הדומיננטית היא כלפי מטה ולכן כל מבנה התבניות מתהפך – חמישה גלים כלפי מטה ושלושה כלפי מעלה. גלי מוטיב תמיד זזים בכוון הזרם וגלים מתקנים נעים בניגוד אליו.

התבניות מתקשרות כדי ליצור מבנים של חמישה ושלושה גלים בגדלים הולכים ועולים. תשומת לב למעגל הנמוך ביותר משלושת המעגלים. בתבנית הראשונה של חמשת הגלים, גלים 1, 3, 5 הם גלי מוטיב וגלים 2, 4 גלים מתקנים. הדבר מסמן את התנועה כלפי מעלה ברמה הגבוהה ביותר (הגרף האמצעי). התבנית המלאה כוללת 89 גלים ובעקבותיהם 55 גלים מתקנים.

לכל קטע בתבנית בשוק ההון יש שם. אנשי המקצוע משתמשים בסמלים לכל גל כדי לציין את הפונקציה שהוא ממלא ואת העוצמה, כאשר מספרים מציינים גלי מוטיב ואותיות מציינות גלים מתקנים (כפי שניתן לראות בגרף העליון). העוצמות הן יחסיות ומוגדרות על ידי צורה, לא על ידי גודל מוחלט או משך הגל. גלים באותה עוצמה עשויים להיות בגודל שונה מאד או במשך שונה מאוד. גם הסיווג של הגלים עשוי להשתנות, למרות שאנשי המקצוע בדרך כלל מסכימים על סדר ומשך הזמן של הגלים.

סיווג מחזורי הגלים

אליוט סיווג את מחזורי הגלים באופן הבא, מהארוך לקצר:

  • מחזור סופר ארוך – מספר עשורים ועד מספר מאות שנים
  • סופר מחזור – מספר שנים ועד מספר עשורים
  • מחזור – שנה ועד מספר שנים
  • מחזור ראשוני – חודשים אחדים ועד מספר שנים
  • מחזור ביניים – שבועות ועד חודשים
  • מחזור מינורי – שבועות
  • מחזור קטן – ימים
  • מחזור זעיר – שעות
  • מחזור סופר זעיר – דקות

תבניות

מנתחים טכניים בשיטת אליוט אינם צריכים להתבונן בגרף המחירים כדי לקבוע היכן השוק ממוקם בתבנית הגלים. לכל גל יש את ה"חתימה" שלו שמשקפת לעיתים קרובות את הפסיכולוגיה באותו המועד. ההבנה כיצד ומדוע הגלים מתפתחים היא המפתח ליישום עקרון הגלים. הבנה הזו כוללת את הזיהוי של המאפיינים שיתוארו בהמשך. כאמור התבניות להלן מניחות שוק מניות "פרי" – שוק עולה. המאפיינים ניתנים ליישום בהיפוך עבור שוק יורד.

תבנית חמשת הגלים – תבנית דומיננטית

  1. גל ראשון: נדיר לזהות את גל 1 בהתהוותו. כאשר הגל הראשון של שוק פרי חדש מתחיל, החדשות הפונדמנטליות (כלומר מצב הכלכלה, רווחי החברות וכו') ברובן המכריע שליליות. הכל מניחים שהגל הקודם עדיין שולט בעוצמה. מנתחי שוק פונדמנטליסטיים ממשיכים להוריד את תחזיות ההכנסות, הכלכלה עדיין נראית חלשה והדעה הכללית היא עדיין במהותה דובית. מחזורי המסחר עשויים לעלות במעט עם עליית המחירים, אך לא בעוצמה מספקת כדי למשוך תשומת לב של מנתחים בשיטה הטכנית.
  1. גל שני: גל 2 מתקן את גל 1 אבל לעולם לא יורד מתחת לנקודת ההתחלה שלו. בדרך כלל החדשות עדיין גרועות. ככל שמחירי המניות בוחנות את התחתית הקודמת, נבנית במהירות תחושה דובית אך מי שמחפש מתחיל לזהות סימנים חיוביים: נפחי המסחר אמורים להיות נמוכים יותר מאשר בגל 1, המחירים לא אמורים לסגת יותר משני שלישים (מספר פיבונאצ'י) מהרווחים שיצר גל 1 והמחירים צריכים להיכנס לתבנית של שלושה גלים.
  1. גל שלישי : גל 3 הוא בדרך כלל הארוך והחזק ביותר בין הגלים בכל מגמה (מחקרים מסוימים טוענים שבשוקי הסחורות גל 5 הוא הארוך היותר). החדשות הן חיוביות ומנתחים פונדמנדליסטיים מתחילים להעלות את אומדני הרווחים. מחירים עולים במהירות ותיקוני מחירים הם רדודים ולפרקי זמן קצרים. כל מי שמנסה להמתין לנסיגה ולהיכנס אז לשוק "יאחר את הרכבת". כאשר גל 3 מתחיל החדשות הן עדיין דוביות ומרבית השחקנים יישארו שליליים אך בערך במחצית הגל הציבור הרחב יצטרף למגמה הפרית. גל שלוש ארוך מגל 1 ביחס של 1.618:1.
  1. גל רביעי: גל זה הוא באופן טיפוסי מתקן. המחירים יכולים לנוע לצדדים למשך תקופה ממושכת וגל 4 נסוג פחות מ-38.2% מגל 3. הנפח הוא משמעותי פחות מאשר בגל 3. המאפיין הבולט ביותר של גל 4 הוא שקשה מאד למנות אותו.
  1. גל חמישי: גל 5 הוא הרגל האחרונה בכוון של המגמה הדומיננטית. החדשות הן כמעט כולן חיוביות וכולם "פרים". זה השלב שבו נכנסים לשוק משקיעים רבים, לרוע מזלם, ממש לפני הפסגה. הנפח הוא נמוך יותר מאשר בגל 3 ואינדיקטורים של מומנטום מתחילים להראות סטיות (מחירי מניות מגיעים לשיא חדש אך האינדיקטור איננו מגיע לשיא דומה). בסיומו של שוק הפרים, לעיתים קרובות נשמעים גיחוכים על "השוורים" ודוגמה עדכנית יכולה להיות התחזיות לסיום ריצת שוק המניות בשנת 2000.

תבנית שלושת הגלים – תבנית מתקנת

  1. גל A: תיקונים באופן טיפוסי קשה יותר לזהות. בגל A של שוק דובי, החדשות הפונדמנטליסטיות הן בדרך כלל עדיין חיוביות. רוב המנתחים רואים את הירידה כתיקון בשוק פרי פעיל. כמה אינדיקטורים טכניים שמלווים את גל A כוללים נפח פעילות מוגדל, תנודתיות מוגדלת בשוק האופציות ולעיתים גידול בשוקי הסחורות העתידיות.
  1. גל B: המחירים מתהפכים לגבוהים יותר ובכך רואים אנשים רבים את חידושו של שוק הפרים הממושך. אלו שבקיאים בניתוח הטכני הקלאסי מזהים את הפסגה ככתף ימין של תבנית ראש וכתפיים הפוכה. הנפח במשך גל B אמור להיות נמוך מנפח המסחר בגל A. בשלב זה הנתונים הפונדמנטליסטיים לא משתפרים אך עדיין לא הפכו לשליליים.
  1. גל C: המחיר נעים בצורה אימפולסיבית למטה בחמישה גלים. הנפח עולה, וברגל השלישית של גל C כמעט הכל מבינים שהשוק הדובי מחופר היטב. גל C ארוך לפחות כמו גל A ולעיתים ארוך ממנו פי 1.618 או יותר.

הקשר בין גלי אליוט לסדרת פיבונאצ'י

הניתוח של אליוט על הפרופורציות המתמטיות של הגלים והתבניות הביאו אותו למסקנה כי סדרת פיבונאצ'י עומדת ביסוד גלי אליוט. המספרים מסדרת פיבונאצ'י צצים באופן קבוע בתבניות הגלים, כולל גלי המוטיב: 1,3,5, מעגל שלם 5,3,8, המוטיב המלא 89 גלים והמוטיב המתקן 55 גלים.

אליוט פיתח את המודל שלו לפני ששם לב שהוא משקף את סדרת פיבונאצ'י, שעל פי דבריו אף לא ידע על קיומה אז. סדרת פיבונאצ'י קשורה קשר הדוק גם ליחס הזהב (1.618). המשתמשים בטכניקות אליוט עושים שימוש ביחס זה וביחסים קשורים כדי לקבוע רמות תמיכה והתנגדות לגלים, דהיינו את רמות המחירים שיעזרו לקבוע את הפרמטרים למסחר.

קישורים חיצוניים