תאופיל שטיינלן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אמן ריקה. תיאופיל אלכסנדר שטיינלןצרפתית: Théophile Alexandre Steinlen;‏ 10 בנובמבר 185913 בדצמבר 1923) היה צייר אר נובו צרפתי יליד שווייץ.

ביוגרפיה

שטיינלן נולד בלוזאן, שווייץ. הוא למד באוניברסיטת לוזאן לפני שהתחיל לעבוד כמתמחה בבית חרושת לטקסטיל במילוז שבמזרח צרפת. בתחילת שנות העשרים לחייו הוא פיתח את כישוריו כצייר כאשר הוא ואשתו אמילי עודדו על ידי הצייר פרנסואה בוסיון לעבור לקהילה האמנותית ברובע מונמארטר בפריז. שם התיידד שטיינלן עם הצייר אדולף ווילט שהציג אותו בפני הקהל האמנותי בקפה Le Chat Noir שהוביל לעבודות תמורת שכר כמו כרזות עבור אריסטיד ברואן זמר ובעלים של קברט ועסקים מסחריים אחרים.

בראשית שנות ה-90 של המאה ה-20 הוצגו יצירותיו בסלון דה אינדפנדנט ציורי נוף כפרי ופרחים. כמו הליטוגרפיה שלו משנת 1895 שכותרתה "Les Chanteurs des Rues" הייתה על הכריכה של היצירה בשם "Chansons de Montmartre". הוא יצר שש עשרה ליטוגרפיות מקוריות שהמחישו את שירי תקופת בל אפוק. חמישה מכרזותיו פורסמו גם ב-"Les Maîtres de l'Affiche".

ביתו ברובע מונמארטר וסביבתו, היה נושא מועדף לאורך חייו של שטיינלן ולעיתים קרובות הוא צייר סצנות של כמה מההיבטים הקשים יותר בחיים באזור. בתו קולט הופיעה בחלק ניכר מעבודותיו.[1] בנוסף לציורים ורישומים, הוא גם עסק בפיסול ובמיוחד פיסל דמויות של חתולים שהייתה לו חיבה רבה אליהם כפי שרואים ברבים מציוריו.[2] שטיינלן כלל חתולים ברבים מאיוריו, ואף פרסם ספר בעיצוביו, "Dessins Sans Paroles Des Chats".[3]

יצירותיו של שטיינלן הופיעו בקביעות במגזינים כמו "Le Rire" ואיור לסיפור המחרוזת שפורסם בעיתון "Gil Blas" ועוד מספר רב של פרסומים אחרים, התפרסמו בין היתר ב-"L'Assiette au Beurre" ו-"Les Humouristes", מגזין קצר מועד שהוקם יחד עם תריסר אמנים אחרים בשנת 1911.[4] בין השנים 1883–1920 הוא הפיק מאות איורים, שחלקם נעשו תחת שם עט כדי להימנע מבעיות פוליטיות בגלל הביקורת הקשה שלהם על עוולות חברתיות. האמנות שלו השפיעה על עבודתם של אמנים אחרים, כולל פבלו פיקאסו.[5]

תאופיל שטיינלן נפטר בשנת 1923 בפריס ונקבר בבית הקברות סן וינסנט במונמארטר. כיום ניתן למצוא את עבודותיו במוזיאונים רבים ברחבי העולם, כולל במוזיאון הארמיטאז' בסנקט פטרבורג, רוסיה. והגלריה הלאומית לאמנות בוושינגטון די. סי., ארצות הברית. אנדרטת אבן מאת פייר ונייר נוצרה עבור שטיינלן בשנת 1936; היא ממוקמת בכיכר יואל לה טאק בפריז.[6]

יצירות נבחרות

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא תאופיל שטיינלן בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Asimakis, Magdalyn (2 בנובמבר 2017). "War, Socialism, and Cats: Théophile-Alexandre Steinlen's Political Artistic Practice". The Metropolitan Museum of Art. נבדק ב-3 ביולי 2019. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ "Steinlen". Denison. Denison Museum. נבדק ב-2 ביולי 2019. {{cite web}}: (עזרה)
  3. ^ Price, Matlack (בפברואר 1924). "Illustrator, Posterist, Lithographer: The Graphic Arts Lose Théophile Alexandre Steinlen". Arts & Decoration. Nineteen: 35. נבדק ב-3 ביולי 2019. {{cite journal}}: (עזרה)
  4. ^ "La Marseillaise / The Mobilisation". Graphic Arts Collection. Princeton University. נבדק ב-1 ביולי 2019. {{cite web}}: (עזרה)
  5. ^ Miller, Brian (20 באוקטובר 2010). "Denison revives prints in three-pronged show Exhibit of tobacco print ads also shown". The Advocate. {{cite journal}}: (עזרה)
  6. ^ "Square Joël Le Tac (ex-Constantin Pecqueur)". Mon Paris. נבדק ב-3 ביולי 2019. {{cite web}}: (עזרה)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0