שתילה
שתילה היא פעולה של העברת שתיל ממקום גידול ארעי לתוך מצע של אדמה.
להבדיל מזריעה, בה מטמינים זרע באדמה, השתיל נשאר חשוף בחלקו העליון. לא כל שתילה היא המשך של תהליך זריעה, מאחר שיש שתילים שנוצרו משיטות ריבוי שונות שאינן הפצת זרעים.
בשתילה באדמה (חממה, שדה פתוח, ערוגה) שותלים את השתילים במרחקים קבועים זה מזה על מנת לאפשר לכל שתיל מרחב מחיה. המרחק ועומק השתילה שונים מסוג צמח אחד למשנהו, שתילי עצים יהיו רחוקים יותר זה מזה ויוחדרו עמוק יותר בקרקע מאשר שתילי ירקות או פרחים.
שתילה יכולה להתבצע גם בתוך עציצים, אדניות או דליים.
לרוב יש להכין את האדמה לקליטת השתילים החדשים. חלק מתהליך השתילה הוא הוספת דשנים לאדמה וכן השקיית השתיל על מנת להבטיח קליטת שורשיו.
גם העברת שתילים ממקום למקום נקראת שתילה, או העתקה.
מקרה פרטי של שתילה הוא נטיעה, מושג שהוראתו בדרך כלל שתילת עצים. היות שבשפה העברית הפועל "נטיעה" אינו מתייחס בהכרח לעצים (למשל: נטיעת אוהל), אולם מרמז על מיקום קבוע, הרי שהביטוי "נטיעת עצים" מצביע על שתילה במקום של קבע.
נעיצת גאופיטים באדמה מכונה אף היא שתילה בשפת הדיבור, אף על פי שבמקרה זה הפעולה שונה, משום שאיבר הרבייה (בצל או פקעת) ננעץ כולו בקרקע.
שתילה נכונה
הקפדה על מספר נושאים בקשר עם השתילה תשפר את יכולת השתיל להקלט במקומו החדש באופן מיטבי:
ראשית יש להתאים את העץ לאזור השתילה ע"פ מאפייניו. למשל, במקומות בהם הטמפרטורה יורדת מתחת לאפס מעלות צלזיוס בתקופות מסוימות בשנה, לא מומלץ לשתול עצים המתאימים לאקלים טרופי. דברים דומים אמורים גם לגבי מקומות הסובלים מרוחות עזות.
על מצע השתילה להיות מאוורר ותחוח ככל הניתן על מנת לאפשר השתרשות קלה של השתיל בקרקע.
ניתן להוסיף למצע השתילה חומרי הזנה כגון קומפוסט, אולם רצוי להקפיד שלא לעבור את הכמות המומלצת, שכן עודף דשן מכל סוג שהוא עלול להביא לצריבה בעלים וקשיים בקליטת השתיל בקרקע.
בעת השתילה יש לשים לב שלא לפורר את גוש השורשים. התפרקות של גוש השורשים תביא לקריעת היונקות - שורשונים מיקרוסקופיים המופקדים על קליטת מים ויסודות שונים מהקרקע, ותביא להתיבשות העץ.
צוואר השורש צריך להמצא בגובה פני הקרקע (בהדרים כ 2 ס"מ מעל פני הקרקע). שתילה עמוקה מידי תביא לתופעה הנקראת ריקבון צוואר השורש.
לאחר השתילה יש להקפיד על השקיה יום יומית למשך מספר שבועות עד לזיהוי לבלוב המעיד על קליטת העץ.
קישורים חיצוניים
- מדריך מצולם לשתילת עצים משה ויניק, אתר משתלות ויניק.