שק שינה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שק שינה

שק שינה (ר"ת: שׂק"שׁ) הוא שק המיועד לשינה, על פי רוב בתנאים שבהם מיטה או מצעים אינם בנמצא, לדוגמה בטיולים, מחנאות, או תנאי שטח. מטרתו העיקרית של שק השינה היא לשפר את יכולת השינה בתנאים שאינם רגילים, על ידי הענקת בידוד תרמי והגנה מפני רוח ולפעמים משקעים. שקי שינה המיועדים לשימוש בטיולים רגליים צריכים להיות גם קלי משקל וניתנים לדחיסה לנפח קטן המאפשר נשיאתם.

שקי שינה עשויים מחומר מבודד הממלא מעטפת. המילוי יכול להיות טבעי (פוך) או מחומר סינתטי. מעטפת השק"ש יכולה להיות ממגוון רחב של חומרים, בדרך כלל בדים טבעיים או מלאכותיים. במקרים רבים המעטפת עשויה משני חומרים שונים - חלקה הפנימי מבד רך ונעים למגע, וחלקה החיצוני מחומר גמיש אך בעל עמידות גבוהה לשחיקה. חומר המילוי מותקן בתוך המעטפת בטכניקות שונות שנועדו למנוע תזוזתו וכתוצאה מכך שטחים נטולי בידוד.

ישנם מספר דגמים נפוצים של שקי שינה:

  • שק שינה מלבני: נסגר בדרך כלל על ידי רוכסן. שקי שינה מלבניים הם בעלי יכולת בידוד נמוכה כיוון שהסגירה שלהם חלקית בלבד והם אינם צמודים לגוף.
  • שק שינה "יתד": זהו שק שינה שצורתו כיתד, ולכן הוא צמוד יותר לגוף ומבודד טוב יותר. בשקים כאלה הרוכסן הוא רק על חלק קטן מהשק"ש.
  • שק שינה "מומיה": שק שינה התואם בדיוק את צורת הגוף. חלק משקי שינה מומיה מיוצרים כלל ללא רוכסן. שק כזה מעניק רמה גבוהה מאד של בידוד, אך לעיתים אינו נוח לשינה היות שהוא מגביל מאד את תנועת הגוף.

יש שבנוסף לשק השינה משתמשים במזרן דק הנפרש מתחת לשק לשם השלמת הבידוד מהקרקע. להשלמת ההגנה העליונה, ניתן להשתמש ביריעה עמידת-מים שמכסה את שק-השינה ומהווה תחליף לאוהל.

האבטיפוס הראשון של שק השינה המודרני הופיע בסוף המאה ה-19 כפטנט של היזם הוולשי סר פרייס פרייס-ג'ונס. אב-טיפוס זה נקרא "Euklisia Rug" ("שטיח אוקליזיה").

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0