שמיכת פוך
שמיכת פּוּך (מרוסית: Пух, נוצת פלומה. בעברית: שמיכת מוֹך[1]) היא שמיכה רכה מלאה בנוצות פלומה (מוך) של אווזים, ברווזים או של עופות אחרים, או תחליף סינתטי לנוצות, ומשמשת להתכסות בזמן השינה, בעיקר בחורף. מקורה של שמיכת הפוך באירופה הכפרית, שם היו השמיכות ממולאות בנוצות של אדרית שחורת-כיפה הידועות בתועלתן כמבודד תרמי.
המודעות לצער בעלי חיים הנגרם בתהליך תלישת הנוצות עלתה, ולכן משתמשים יותר בתחליפים סינתטים, שגם אינם אלרגניים כמו שמיכת פוך או נוצות.
היסטוריה
באמצע המאה השמונה עשרה, תומאס נוג'נט, אנגלי שהיה בטיול גדול ועבר אז בוסטפאליה, ציין בפליאה:
- "יש דבר אחד שמאוד מסוים להם, שהם אינם מכסים את עצמם עם פיג'מה, אלא מתכסים בנוצות ושוכבים על מיטת נוצות. זה נוח מספיק בחורף, אבל איך הם יכולים לשאת את מיטות הנוצות שלהם עליהם בקיץ, כפי הנהוג בדרך כלל, אני לא יכול להעלות על הדעת."[2]
הנוצות לייצור שמיכות הפוך הביא להתנגדות מצד ארגוני זכויות בעלי חיים לשימוש בשמיכות אלו. התנגדות זו, נמצאו תחליפים הניתנים ליצור בעלות נמוכה וכן בעלי אורך חיי מדף ארוכים יותר מפוך, כמו מיקרופייבר, ובשילוב העובדה שההמצאה הוזילה את השמיכות העשויות מהם, הביא לירידה בפופולריות ובמכירות של שמיכות הפוך.
בתרבות הפופולרית
המונח "יום שמיכת הפוך" משמש במדינות מסוימות כדי לתאר את הקצבה של יום אחד או יותר בשנה, כאשר העובדים יכולים פשוט לטלפן ולומר שהם לא באים לעבודה, למרות שהם לא הודיעו על כך מראש והם לא חולים. מתן הטבה זו הפכה לאופנתית בסוף 1990 בחברות גדולות רבות בבריטניה[3].
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ [1]
- ^ The Grand Tour 1749, vol II. p. 66.
- ^ Word Spy - duvet day
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] שמיכת פוך22328322