שמעון שדמי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תמונה חופשית

שמעון שדמי (חיטריק) (ה' בתמוז תרנ"ט, 13 ביוני 1899, ליוזנה שבמחוז ויטבסק בבלרוסו' באייר ה'תשמ"ח, 23 באפריל 1988, תל יוסף, ישראל[1]) היה מנצח, מנהל ומייסד תזמורת תל יוסף. כמו כן ניהל את בית הספר למוזיקה בעפולה ובכפר יחזקאל.

ביוגרפיה

שמעון נולד למשפחה דתית, בן לנחום ולרייזל (שושנה) שדמי (חיטריק). היה אחד משבעה ילדים.

עד גיל 13 למד בתלמוד תורה. בגיל 13 הצטרף ללהקת מכבי האש בעיר הולדתו ליוזנה. לאחר שנתיים עבר ללמוד בעיר יקטרינוסלב, שם למד ארכיטקטורה כ-3 שנים. לאחר מכן הצטרף למקהלת הצבא האדום ובמקביל הצטרף לקבוצה חלוצית ציונית, מעשה שהיה לצנינים בעיני המשטר הסובייטי. עקב כך עבר ללטביה, שם הצטרף לארגון החלוץ של יוצאי העיר קובנא. במלחמת העולם הראשונה התגייס לצבא בריטניה, ושירת משנת 1914 עד סוף המלחמה. בשנת 1921 (תרפ"א) עלה לארץ ישראל באונייה אבצייה.

עם הגיעו לארץ הצטרף למשק חלוצי ברחובות ואחר בדגניה א', שם נשאר עד שנת 1924 (תרפ"ד), אז עבר עם אחיו דוד לקיבוץ תל יוסף ועסק בייבוש ביצות. כן עבד במאפיה המקומית לפרנסתו.

הקמת תזמורת תל יוסף

Postscript-viewer-blue.svg ערך מורחב – תזמורת תל יוסף

בשנת 1926 הקים את "תזמורת הפועל" תל יוסף שהוקמה חמש שנים לאחר ראשית ההתיישבות בעמק חרוד. דמות המפתח בהקמת התזמורת ומנצחה במשך עשרות שנים היה שמעון שדמי. הוא ניצח על התזמורת, הכין את העיבודים ושימש גם מורה פרטי. בהמשך השתתפה התזמורת בכל החגים והמועדים בקיבוץ תל יוסף, אך לא קיימה פעילות סדירה. בחג ה-60 של הקיבוץ חודשה פעילות התזמורת, ביוזמת בוגריה, בעיקר להנאתם[2].

נישואים וחיים אישיים

בשנת 1928 נישא לאיילה פלדמן. לזוג נולדו 3 ילדים. נפטר בגיל 88 ונטמן בתל יוסף.

לקריאה נוספת

  • "עוד חוזר הניגון" [ספר + הקלטת שמע] - סיפורה המופלא של תזמורת כלי הנשיפה "הפועל" תל-יוסף לדורותיה ומקימה שמעון שדמי (איסוף החומר והכנתו - אברמלה יריב; עריכה - מיכאל פאר; עיצוב - זאב הררי; עפולה תשע"א).

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ שמעון שדמי (חיטריק), באתר billiongraves
  2. ^ יצחק מרידור, 60 שנה לתל יוסף, דבר, 31 בדצמבר 1981
Stub Israelis.png ערך זה הוא קצרמר בנושא ישראלים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0