רבי שמואל שמלקה הורוביץ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי שמואל שמלקה הורוביץ
לידה 1726
ה'תפ"ו
צ'ורטקוב שבגליציה
פטירה 28 באפריל 1778 (בגיל 52 בערך)
א' באייר ה'תקל"ח
אב רבי צבי הירש הורוביץ (צ'ורטקוב)
אדמו"ר

רבי שמואל שְׁמֶלְקֶה הלוי הורוויץ מניקלשבורג (ה'תפ"ו, 1726 - א' באייר ה'תקל"ח, 28 באפריל 1778) היה אדמו"ר בדור השלישי לחסידות ורבה הראשי של מוראביה, בפי החסידים ידוע בכינויו הרבי ר' שמעלקא.

ביוגרפיה

נולד בשנת תפ"ו (1726) בצ'ורטקוב שבגליציה, כבנם בכורם של רבי צבי הירש הורוביץ רב העיר בנם של לאה ור' מאיר מטיקטין המכונה המהר"ם טיקטין. יחד עם אחיו רבי פנחס הורוויץ היה בתחילה מתלמידי הגר"א, גדול מתנגדי החסידות[1]. בהשפעת רבי אברהם הכהן מקליסק, שהיה בעצמו בתחילה תלמיד הגר"א והפך לאחד מגדולי תלמידיו ומפיצי תורתו של המגיד ממז'יריץ, גדול תלמידי הבעש"ט, התקרבו ר' פנחס ורבי שמלקה לחסידות, והפכו גם הם לתלמידי המגיד. בהשפעתו התקרבו לחסידות גם תלמידיו: המגיד מקוז'ניץ, רבי לוי יצחק מברדיטשוב, רבי משה לייב מסאסוב, רבי מנחם מנדל מרימנוב ורבי יעקב יצחק מלובלין.[דרוש מקור] עמד בקשרים גם עם רבי משולם זושא מאניפולי, אחיו של רבי אלימלך מליז'נסק.

בשנת תקי"ד 1754, כיהן כרב בעיר ריטשוואל (Ryczywół, Masovian Voivodeship) ובה הקים ישיבה. מקרב תלמידיו קמו מגדולי וראשי החסידות בהם רבי ישראל מקוז'ניץ, רבי לוי יצחק מברדיטשוב ורבי יעקב יצחק מלובלין ("החוזה מלובלין").

בשנת תקכ"ג 1763 בערך, התקבל לאב"ד בעיר שינובה, ולשם העתיק גם את ישיבתו, באותה תקופה למד אצלו החוזה מלובלין.

בשנת תקל"ג עבר לכהן כרב העיר ניקלשבורג שבמחוז מוראביה. גם לשם העתיק את ישיבתו, בה למדו רבי משה לייב מסאסוב, רבי מנחם מנדל מרימנוב, רבי יצחק אייזיק מקאליב ורבי מרדכי בנעט (אשר כיהן אחר כך כרבה של העיר). בתקופת כהונתו כרב העיר ניקלשבורג היו מאבקים בינו לבין חלק מהקהילה היהודית בעיר שנבעו מהתנגדותם לחסידות. מסופר כי נצרכו לתיווכו של רבי אלימלך מליז'נסק, על מנת לפתור את המחלוקת ולמתן את הטפתו של הרב הורוויץ לתורת הבעש"ט. הנהגתו האישית הייתה בקדושה וטהרה עליונה ובפרישות קיצונית. צדיקים הפליגו בשבחו והיו[2] שהעידו שבכוחו להחיות מתים.

רבי שמלקה נודע בגאונותו אף בחוגי המתנגדים לתנועת החסידות[3].

נפטר בא' אייר תקל"ח (1778) ונקבר בניקלשבורג.

ר' שמעלקא היה נשוי לשיינדל בונה בת ר' יהושע הלוי (מנהיג ופרנס ק"ק רישא), בן מרדכי הלוי (מטיסמניץ), בן משה הלוי אב"ד טורבין, בן שמואל הלוי אב"ד פודהייץ, נכד ר' שכנא אב"ד וינה, נכד ר' שכנא אב"ד לובלין חותן הרמ"א

צאצאיו

ספריו

ראו גם

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ על פי המסורת, הערכתו של הגר"א אליו הייתה גדולה אף לאחר שהתקרב לחסידות ונעשה לאחד מראשיה, ודרש עליו את דברי הגמרא (בבלי מגילה ז, א) "לכולהו אית להו פירכא לבר מדשמואל". ראה בספר 'החסידות', אהרון מרכוס (עמ' 98 במהדורת ת"א תשי"ד).
  2. ^ כמו בעל התניא ורבי חיים מצאנז.
  3. ^ ראה ספר "אהל מועד" שנדפס בשנת ה'תקכ"ז של אחד מגדולי המתנגדים ויש שם את הסכמת רבי שמלקה הורוויץ


תקופת חייו של רבי שמואל שמלקה הורוביץ על ציר הזמן
ציר הזמןתקופת הזוגותתנאיםאמוראיםסבוראיםגאוניםראשוניםאחרונים
ציר הזמן

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

שמואל שמלקה הורוביץ37613096Q1351984