שמואל חייק
שמואל חייק (נולד בשנת 1953) הוא איש עסקים ישראלי-בריטי, המשמש כיו"ר הארגון קק"ל-בריטניה (JNF-UK).
ביוגרפיה
נולד בכפר סבא וגדל בבני ברק. הוריו, סלים ונאסירה פריזט, עלו לישראל מבגדאד בשנת 1951. אביו היה סוחר אמיד בבגדאד, ובשנות ה-30 רכש קרקעות באמצעות בנק אנגלו-פלשתינה בבני ברק, תל אביב-יפו, פתח תקווה והרצליה פיתוח.
בשנת 1972 התגייס לחיל המודיעין ושירת במלחמת יום הכיפורים בחזית הדרומית. לאחר שחרורו הצטרף למפלגת הליכוד והיה יו"ר צעירי הליכוד. בשנת 1977 עבר למפלגת שלומציון של אריאל שרון. לאחר מכן שב לליכוד וערך ספר ובו שיחות עם יצחק שמיר. דרך היכרות זו יצר קשרים עם פעילים רבים בתנועת הליכוד ומחוצה לה.
בשנת 1979 החל ללמוד פילוסופיה והיסטוריה באוניברסיטת תל אביב, אך לאחר זמן קצר החליט לנסוע ללונדון ללמוד משפטים, ובזמן לימודיו החל לעסוק בסחר במקרקעין. עם השנים התרחבו עסקי הנדל"ן שלו הן בבריטניה והן בישראל. עסקיו בישראל מנוהלים בעיקר על ידי חברת "ש' חייק אחזקות" שהוקמה על ידו ב-2004, ומנהלת נכסים רבים בהיקפים המוערכים בעשרות מיליוני שקלים.
בשנת 2008 מונה למנהל קק"ל-בריטניה (JNF-UK). מבחינה היסטורית ומשפטית זהו ארגון נפרד מקרן קיימת לישראל, אך בעל מטרות דומות. חייק קיבל את התפקיד על מנת לסיים סכסוך ארוך-שנים בין הארגון הישראלי והבריטי. כמו כן הגביר את השקיפות בדו"חות הכספיים של הארגון.
חייק הוא אספן של יצירות אמנות, בעיקר של אמנים ישראלים. אוסף האמנות שלו כולל יצירות של ראובן רובין, נחום גוטמן, שמואל בק, יוחנן סימון, נפתלי בזק ומרדכי ארדון. בשנת 2008 הקים את "מרכז חייק לאמנות עכשווית" ביפו כדי לקדם באמצעותו אמנים ישראלים צעירים.
חייק הוא בעל אזרחות בריטית.
מעורבות בפוליטיקה הישראלית
חייק מוערך ומקורב לאנשים רבים בפוליטיקה הישראלית, בהם בנימין נתניהו, אביגדור ליברמן, ציפי לבני ובעלה, נפתלי שפיצר, ועוזי לנדאו. אלה נעזרים בו למשימות תיווך וגישור.
בשנת 2005 התמודד עוזי לנדאו על ראשות הליכוד מול בנימין נתניהו, וחייק הוביל להסדר שלפיו יפרוש לנדאו מהמירוץ ויודיע על תמיכתו בנתניהו.
לפני הבחירות לכנסת השבע עשרה, ב-2006, תיווך חייק בין ליברמן ונתניהו, לאחר תקופה בה חל ריחוק ביניהם.
הוא שוב תיווך בין נתניהו לליברמן כשחברו יחד לקראת הבחירות לכנסת התשע עשרה, ב-2013, ורצו ברשימה המשותפת "הליכוד - ישראל ביתנו".[1]
בזמן הרכבת ממשלת ישראל השלושים ושלוש תיווך חייק בין ראש הממשלה נתניהו לבין יו"ר "התנועה", ציפי לבני, שמונתה לתפקיד שרת המשפטים.[2]
בזמן הרכבת ממשלת ישראל השלושים וארבע ניסה שוב לגשר בין נתניהו לליברמן, אך ללא הצלחה. "ישראל ביתנו" הצטרפה לקואליציה מאוחר יותר, שוב בתיווכו של חייק, וליברמן קיבל את תפקיד שר הביטחון.
קישורים חיצוניים
- אורי בלאו, כך הפך שמואל חייק לאיש הסוד המפתיע של הימין הישראלי, באתר הארץ, 27 בפברואר 2009
הערות שוליים
- ^ עמיר קורץ, מיהו "המתווך הדיסקרטי" שהוזעק לפשר בין ליברמן לנתניהו, באתר כלכליסט, 29 במאי 2019.
- ^ חנני ברייטקופף, המתווך בין נתניהו לליברמן // מי אתה, שמואל חייק?, באתר כיכר השבת, 28 במאי 2019.
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] שמואל חייק29604611