שמואל אחיטוב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מדען ריקה.

שמואל אחיטוב

שמואל אחיטוב (נולד ב-6 בפברואר 1935) הוא פרופסור אמריטוס במחלקה למקרא והמזרח הקדום באוניברסיטת בן-גוריון. חתן פרס ישראל לחקר המקרא.

ביוגרפיה

שמואל אחיטוב נולד בתל אביב ולמד בתלמוד תורה בראשון לציון. עשה את לימודיו התיכוניים בבית הספר תיכון עירוני ד' בתל אביב ובמדרשיית נועם בפרדס חנה. בשנת תשי"ח החל ללמוד היסטוריה של עם ישראל ומקרא באוניברסיטה העברית. נושא עבודת התזה שלו לתואר המוסמך, אותה עשה תחת הנחייתם של הפרופסורים אברהם מלמט ובנימין מזר, היה "קווים לכלכלת כנען בתקופה הכנענית המאוחרת על-פי תעודות מצריות". הוא קיבל את תואר הדוקטור בשנת תשל"ט 1979. נושא הדיסרטציה שלו היה "הרשימות הטופוגרפיות המצריות בזיקתן לתולדות ארץ-ישראל בתקופת המקרא".

עוד בזמן לימודי התואר השני החל שמואל אחיטוב לעבוד באנציקלופדיה המקראית, תחילה ככותב ערכים, בשנת תשכ"ד התמנה למזכיר המערכת ואחר כך היה העורך המרכז של האנציקלופדיה. לאחר השלמת מפעל האנציקלופדיה ייסד סדרת ספרים בחקר המקרא בשם "ספריית האנציקלופדיה המקראית". אחיטוב כתב והוציא לאור בצוותא עם משה גרינברג את "מקרא לישראל", שהוא פירוש מדעי למקרא בעברית.

שמואל אחיטוב מלמד במחלקה למקרא ולמזרח הקדום באוניברסיטת בן-גוריון החל משנת תשל"ד וכיהן בתפקיד ראש המחלקה. בשנת תשל"ד הקים את הוצאת הספרים של האוניברסיטה, אותה ניהל עד 1989. אחיטוב הוציא מחדש את סדרת הספרים "באר-שבע", היוצאת מטעם המחלקה למקרא ולמזרח הקדום ובמסגרת זו יצאו עד 2011 תשעה עשר כותרים, שהאחרון מביניהם (כרך י"ט) מתעד דברי כינוס לכבודו לרגל פרישתו.

ספר יובל לכבודו

פרסים

קיבל את פרס ישראל לחקר המקרא לשנת תשע"ה (2015).[1]

מפרסומיו

ספרים:

  • ספר ירושלים. ירושלים: יד יצחק בן-צבי, תשמ"ז 1987.
  • לימודי ארץ ישראל: תוכנית בחירה לחטיבה העליונה בבית הספר הכללי/ חברי הוועדה שחיברה את התוכנית שמואל אחיטוב ואחרים. ירושלים: משרד החינוך והתרבות, תשנ"ג 1993.
  • אסופת כתובות עבריות: מימי בית-ראשון וראשית בית-שני/ שמואל אחיטוב. ירושלים: מוסד ביאליק, תשנ"ג 1992, (ספריית האנציקלופדיה המקראית; 007).
  • יהושע/ עם מבוא ופירוש מאת שמואל אחיטוב. תל אביב: עם עובד, תשנ"ו 1995.
  • הכתב והמכתב: אסופת כתובות מארץ-ישראל וממלכות עבר הירדן מימי בית ראשון/ שמואל אחיטוב. ירושלים: מוסד ביאליק, 2005, (ספריית האנציקלופדיה המקראית; כא)[2].
  • נחום/ עם מבוא ופירוש מאת מרדכי כוגן. חבקוק/ עם מבוא ופירוש מאת שמואל אחיטוב. צפניה עם מבוא ופירוש מאת שמואל אחיטוב. תל אביב: עם עובד, תשס"ו 2006.

מאמרים:

ספרים שערך

  • פירוש על ספר במדבר/ מאת יעקב שלום ליכט. ירושלים: הוצאת הספרים ע"ש י"ל מאגנס, האוניברסיטה העברית, תשמ"ה 1985-תשנ"ה 1995.
  • מחקרים בארכאולוגיה של נוודים בנגב ובסיני/ עורך שמואל אחיטוב. ירושלים: רשות העתיקות והוצאת הספרים של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, תשנ"ח.

לקריאה נוספת

  • "הקדמה", צפורה טלשיר, שמיר יונה, דניאל סיון, תשורה לשמואל: מחקרים בעולם המקרא, עמ' 2-1.
  • נדב נאמן, "[על] שמואל אחיטוב, "הכתב והמכתב; אסופת כתובות מארץ-ישראל וממלכות עבר הירדן מימי בית-ראשון" (תשסה)", ‫ ציון עב, ב (תשסז 2007) 230-225.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0