שלום בן יאשיהו

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שלום בן יאשיהו מוזכר פעמיים בתנ"ך כבנו של יאשיהו מלך יהודה והדעות חלוקות לגבי זיהויו. חז"ל זיהו אותו עם צדקיהו, אבן עזרא עם יהואחז, רד"ק עם יהויכין ולפי המלבי"ם הוא היה בן אחר שלא מלך.

אזכורים בתנ"ך

שלום בן יאשיהו מופיע בשם זה פעמיים בתנ"ך. בספר ירמיהו בנבואה על מלכי יהודה:[1]:

"אַל תִּבְכּוּ לְמֵת וְאַל תָּנֻדוּ לוֹ בְּכוּ בָכוֹ לַהֹלֵךְ כִּי לֹא יָשׁוּב עוֹד וְרָאָה אֶת אֶרֶץ מוֹלַדְתּוֹ. כִּי כֹה אָמַר ה' אֶל שַׁלֻּם בֶּן יֹאשִׁיָּהוּ מֶלֶךְ יְהוּדָה הַמֹּלֵךְ תַּחַת יֹאשִׁיָּהוּ אָבִיו אֲשֶׁר יָצָא מִן הַמָּקוֹם הַזֶּה לֹא יָשׁוּב שָׁם עוֹד. כִּי בִּמְקוֹם אֲשֶׁר הִגְלוּ אֹתוֹ שָׁם יָמוּת וְאֶת הָאָרֶץ הַזֹּאת לֹא יִרְאֶה עוֹד."

בתחילת ספר דברי הימים א'[2]:

"ובני יאשיהו הבכור יוחנן השני יהויקים השלשי צדקיהו הרביעי שלום"

זיהוי

הגמרא[3] מביאה את דברי רבי יוחנן שיוחנן המוזכר בפסוק זה הוא יהואחז וששלום הוא צדקיהו. רש"י והמצודות מפרשים על פי דברי הגמרא ששלום הוא צדקיהו[4][5]. את הקושי של הביטוי "אשר יצא" מסביר רש"י: "ואף על פי שלא יצא עדיין מתנבא עליו כאילו יצא"[6]. את הכפילות של אזכור שלום וצדקיהו יחד באותו פסוק מסבירה הגמרא בכך שהיה הבן השלישי של יאשיהו והרביעי למלוך, כי יהויכין מלך לפניו.

רד"ק טוען ששלום הוא יהויכין שגלה לבבל. לטענתו, גם נכד של יאשיהו יכול להקרא "בן יאשיהו"[7].

אבן עזרא בפירושו לדניאל, פרק א, טוען ששלום הוא יהואחז. חיזוק לזיהוי זה נמצא במבנה של פרק כ"ב בירמיהו המונה את המלכים שלום, יהויקים, ויהויכין בסדר זה[8].

לפי המלבי"ם שלום היה בן רביעי שלא מלך. הוא כותב: "לדעתי, שלום בן יאשיה הרביעי שלא נודע מה נעשה בו, בעת שהוליך את יהויקים בבלה ומת בשער לדעת חז"ל. הגלה את שלום לבבל כדי שלא יחלוק על מלכות צדקיה. ועל זה אמר של יבכו על יהויקים שמת רק על שלום ההולך עתה לגלות כי לא ישוב עוד." את הביטוי "המולך" הוא מפרש: "שהיה ראוי למלוך"[9]. ד"ר מנחם בולה בדעת מקרא. מביא לכך ראיה מזה שהפסוק בדברי הימים אינו מסתדר עם אף אחד מהזיהויים, שכן צדקיהו ויהויקים מוזכרים בפסוק, ויהואחז לא היה הבן הרביעי[10].

הערות שוליים

  1. ^ ספר ירמיהו, פרק כ"ב, פסוקים י'-י"ב
  2. ^ (ספר דברי הימים א', פרק ג', פסוק ט"ו
  3. ^ תלמוד בבלי, מסכת הוריות, דף י"א עמוד ב'
  4. ^ מקראות גדולות דברי הימים א, ג, טו
  5. ^ מצודות, ירמיהו, כב, יא
  6. ^ רש"י, ירמיהו, כב, יא
  7. ^ רד"ק, ירמיהו, כב, יא
  8. ^ אליהו שץ, פירוש אליהו על ספר ירמיהו, תשס"ג, ירמיהו כב, יא, עמוד 126
  9. ^ מלבי"ם, ירמיהו, כב, י-יא
  10. ^ דעת מקרא, ירמיהו כב, י-יב, לסיכום הפרשה
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0