שכווי הצפון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף שכווי השלג)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןשכווי השלג
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: עופות
סדרה: תרנגולאים
משפחה: פסיוניים
סוג: שכווי לבן
מין: שכווי השלג
שם מדעי
Lagopus muta
תחום תפוצה

שֶׂכְוִי הַשֶּׁלֶג[דרוש מקור] או שֶׂכְוִי הַצָּפוֹן[1] (שם מדעי: Lagopus muta, באנגלית: ptarmigan), הוא מין של שכווי בגודל בינוני מהסוג שכווי לבן, המצוי באזור הארקטי והתת-ארקטי של אירואסיה ואמריקה הצפונית (כולל גרינלנד); ישנן אוכלוסיות שלו גם באזורים דרומיים יותר בעולם, כגון הרי סקוטלנד, הפירנאים, האלפים, הרי אורל, הרי פמיר ויפן, בה הוא מצוי רק באי הונשו.[2] בתי הגידול האופייניים לשכווי הם טונדרה הנמצאת ברום גבוה, ומדרונות הרים סלעיים.[3] בשל בתי הגידול המבודדים יחסית בהם הוא מצוי, שכווי השלג נהנה ממיעוט טורפים (העיקרי שבהם הוא העיט הזהוב) - ואינו חושש מהאדם. הוא אינו נודד, אך במהלך החורף, עשוי להתרחק מעט מבית גידולו הטבעי בחיפושיו אחר מזון. בחורף, הזכרים והנקבות חיים בקבוצות נפרדות.

השכווי מחליף את צבעי נוצותיו בין עונות השנה. בחורף, צבע נוצותיו לבן כליל, מלבד זנבו השחור וקו שחור מעל לעיניו, מה שמסייע לו להסתוות בשלג. גם באביב צבע נוצותיו אינו מבליט אותו בסביבתו: גבו של הזכר מנומר בכתמים בצבע חום ואפור, בעוד חזהו ובטנו לבנים, ובגב ראשו יש ציצת נוצות אדומה; לעומתו, כל פלומתה של הנקבה מנומרת.[3]

בעונת הרבייה, הזכרים בוחרים טריטוריה ומגנים עליה. במידה ופולש מתקרב, הם קופצים לאוויר, מנפנפים בכנפיהם ופורשים את זנבם. במופעי הראווה הזכרים פורשים את זנבם ומרימים את נוצות הציצה האדומות שלהם, הנקבה מטילה שש עד עשר ביצים בגומה מרופדת בעשב וטחב. הזכר עוזב לקראת אמצע תקופת הדגירה, שנמשכת כ-21 ימים. הנקבה משגיחה על האפרוחים במשך כ-10 עד 12 ימים, והם נהיים עצמאיים בגיל שלושה חודשים.

לעיתים אפשר להתבלבל בינו לקרוביו לסוג: שכווי וילוו ושכווי לבן-זנב החופפים את אזורי תפוצתו וכמוהו משנים את צבעם ע"פ העונות. עם זאת הם בדרך כלל נמצאים באקלימים מעט יותר חמימים ונמוכים.

השכווי הוא עוף קטן שאורכו 28–40 ס"מ.[3] המזון המועדף עליו הוא פירות, ניצנים וגבעולים, בעוד הבוגרים צמחוניים כמעט לחלוטין; השכוויים הצעירים, ולעתיים רחוקות יותר הבוגרים, ניזונים גם מחרקים, חלזונות ועכבישים.[4]

תפוצת השכווי גדולה ולא נשקפת לו כל סכנה.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שכווי הצפון בוויקישיתוף
נקבה ביפן שכווי שלג זכר על הר ביפן
נקבה (מימין) וזכר (משמאל) בהרים המושלגים של יפן.
Lagopus muta eggs Lagopus muta in Iceland
ביצים (מימין) ושכווי השלג בלבן בחורף באיסלנד (משמאל).

הערות שוליים

  1. ^ מילון בעלי חיים: נכר (תשל"ב), 1972, באתר האקדמיה ללשון העברית לפי השם Lagopus mutus
  2. ^ Lagopus muta (Ptarmigan, Rock Ptarmigan), www.iucnredlist.org
  3. ^ 3.0 3.1 3.2 Rock Ptarmigan - Lagopus mutus - NatureWorks, www.nhptv.org
  4. ^ שגיאת ציטוט: תג <ref> לא תקין; לא נכתב טקסט עבור הערות השוליים בשם הערה מספר 20170719045349:1
ערך זה הוא קצרמר בנושא עופות. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

24135310שכווי הצפון