שחמט מהיר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ערך זה נמצא בתהליך עבודה מתמשך. הערך פתוח לעריכה.
אתם מוזמנים לבצע עריכה לשונית, מכלולזציה וסגנון לפסקאות שנכתבו, וכמו כן לעזור להרחיב ולהשלים את הערך.
ערך זה נמצא בתהליך עבודה מתמשך. הערך פתוח לעריכה.
אתם מוזמנים לבצע עריכה לשונית, מכלולזציה וסגנון לפסקאות שנכתבו, וכמו כן לעזור להרחיב ולהשלים את הערך.

שחמט מהיר הוא סוג של משחק שחמט, שבו לכל שחמטאי ניתן זמן מוקצב קצר יותר מאשר במשחק שחמט תחרותי רגיל. שחמט מהיר מחולק, לפי הזמן המוקצב לשחקנים, לשחמט מהיר, שחמט בזק (בליץ) ושחמט קליע.

סקירה כללית

השמות השונים מבחינים בין המשך הכולל המקסימלי של המשחק. באופן רגיל הזמנים הם כאלו:

  • קליע : דקה אחת לכל צד (ללא הארכת זמן על כל מסע שמשוחק)
  • בליץ מהיר : שלוש דקות לכל צד (ללא הארכת זמן על כל מסע שמשוחק)
  • בליץ : חמש דקות לכל צד בדרך כלל ללא הארכת זמן על כל מסע שמשוחק, לעיתים מוסיפים שנייה או שתי שניות לכל מסע שמשוחק. באליפות העולם בשחמט בליץ (אנ') של פיד"ה, לכל שחקן יש 3 דקות בתוספת 2 שניות נוספות לכל מהלך, החל מהמהלך הראשון.
  • משחק מהיר : בין 15 דקות ל-60 דקות לכל צד. המקובל היום הוא 25 דקות לכל צד, לעיתים עם תוספת זמן קטנה לכל מסע. באליפות העולם בשחמט מהיר (אנ') של פיד"ה, לכל שחקן מוקצבות 15 דקות, בתוספת 10 שניות זמן נוסף לכל מהלך החל מהמהלך הראשון.
  • אַרְמָגֶדוֹן : משחק בודד שייצר את התוצאה; אם שחור מסיים בתיקו זה ניצחון עבורו. לכן כפיצוי, ללבן יש תוספת מסוימת של זמן על שעונו.

בתחרויות מסוימות הדירוג הסופי של משתתפים שסיימו באותו מספר נקודות נקבע על ידי סדרה של משחקים קצרים, שהזמנים בהם הולכים ומתקצרים עד לקביעת התוצאה הסופית. בדרך כלל משחקים שני משחקים, כאשר היריבים מחליפים צבעים בין משחק למשחק, באותו משך זמן. מובן ששחקן שכילה את זמנו מוכרז כמפסיד, בתנאי שליריבו יש מספיק חומר כדי לנצחו (לדוגמה, מלך בלבד, או מלך ורץ או פרש לא יכולים לגרום למט ולכן במקרה כזה יוכרז תיקו). בשעה שבתחרויות רגילות נדיר יחסית ששחקן יפסיד על זמן, בשחמט מהיר ובתחרויות בליץ זה קורה לעיתים קרובות יותר.

בשחמט מהיר יש כלל שאם שחקן מבצע מסע בלתי חוקי יריבו יכול להצביע על כך ולדרוש ניצחון. לדוגמה, אם שחקן משאיר את מלכו נתון לשח, ניתן לדרוש ניצחון.

שחמט קליע הוא עוד יותר מהיר וקדחתני מבליץ. הקליע בשחמט קליע מתייחס למהירות הרבה של הקליע. שחמט קליע הוא לעיתים קרובות כה מהיר שטקטיקה וכישרון משניים למסעים המהירים. כמו בכל צורות השחמט עם בקרת זמן, ניתן לזכות על הלוח במשחק או לזכות בזמן - על השעון.

אליפות העולם בשחמט מהיר

מדי שנה נערכת אליפות העולם בשחמט מהיר (אנ'). באליפות האחרונה שנערכה בדצמבר 2021, בוורשה, פולין ניצח נודירבק אבדוסאטורוב.

אלופים

ב-ICC האלוף בארבע תחרויות הבליץ ומחזיק שיא הדירוג בשחמט קליע הוא רב האמן הגרמני רולנד שמאלץ שכינויו ב-ICC הוא עין הנץ, אך לעיתים קרובות מאפיל עליו הכוכב העולה רב-אמן היקרו נקמורה שכינויו ב-ICC הוא סמולוויל, שמחזיק בשיאים של דקה אחת (קטגוריה מיוחדת ב-ICC בה היריבים מוגרלים בצורה אקראית כדי לשפר את דיוק המד-כושר ובשיאי דירוג של בליץ. נאקאמורה הוא גם השחקן הטוב ביותר בשרת Playchess.com שם כינויו הוא מלחמת הכוכבים. עין הנץ ממליץ על שימוש בעכבר אופטי ועל לקיחת הפסקות כדי למנוע פגיעות ביד.

חוקי פיד"ה באליפויות העולם

בתחרויות שפיד"ה עורכת החל מ 2012 יש שני סוגי מקצים באליפות העולם למשחקים מהירים [1]  :

  • משחק מהיר (Rapid) בו כל שחקן מקבל 15 דקות ותוספת 10 שניות למהלך החל מהצעד הראשון.
  • משחק בליץ (Blitz) בו כל שחקן מקבל 3 דקות ותוספת 2 שניות למהלך החל מהצעד הראשון.

תחרויות בזק

מדי שנה מתקיימת תחרות בזק בהולנד, שם מגבלת הזמן היא 2 דקות לכל שחקן למשחק כולו. זוהי התחרות הרשמית היחידה במשחקי קליע. הזוכה בתחרות נקרא אלוף התחרות הפתוחה של הולנד בשחמט בזק. קארל ואן דר ווידה זכה בשנת 2002, בשנים 2003–2004 זכה רב האמן הגרמני שמאלץ שכינויו עין הנץ, בשנת 2005 זכה מאנואל בוסבום, אלוף 2006 הוא דניאל פרידמן ובשנת 2007 זכה פלוריס ואן אסנדלפט.[2]

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ "קרלסן נפרד משני תארים: אלופי עולם חדשים בשחמט בקצב מהיר ובזק". הארץ. נבדק ב-2022-01-11.
  2. ^ Stichting Lightning Chess


הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

33267470שחמט מהיר