שורש סלרי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןשורש סלרי
Céleri-rave-fendu.jpg
מיון מדעי

שורש סלרי (מכונה גם "ראש סלרי") הוא ירק שורש (אנ'), זן של סלרי שנהוג לאכול את ההיפוקוטיל המעובה שלו, אליו מחוברים שורשים קטנים רבים.

גידול שורש הסלרי נפוץ באגן הים התיכון ובצפון אירופה, ובמידה פחותה יותר בצפון אפריקה, סיביר, דרום-מערב אסיה ואמריקה הצפונית.

היסטוריה

מקורם של הסלרי ושורש הסלרי באגן הים התיכון. הוא מוזכר באיליאדה ובאודיסיאה בשם "סלינון". שורש הסלרי שימש כצמח מרפא בתרבויות קדומות. הוא מכיל אפיגנין (אנ'), תרכובת אורגנית ששימשה ברפואה הסינית המסורתית כחומר אנטי דלקתי, וכן עשיר בוויטמין K[1].

שימוש קולינרי

שורש סלרי למאכל

בדרך כלל שורש סלרי נקטף כאשר קוטרו מגיע ל-10 עד 14 סנטימטרים. ניתן לאכול אותו כפי שהוא, לאחר קילוף, או לבשל אותו ולהגישו צלוי, בתבשיל או כמחית. טעמו דומה במקצת לגבעולי סלרי.

חיי המדף של הסלרי הם כשישה עד שמונה חודשים בתנאי אחסון נאותים.

שורש סלרי כגורם אלרגני

מיעוט קטן באוכלוסייה רגיש לאכילת סלרי ושורש סלרי. האלרגן בסלרי עלול לגרום אצלם לתגובה אלרגית קשה, עד כדי אנפילקסיס והלם.

בשורש הסלרי כמות האלרגן עולה על זו שבגבעולי סלרי, ונראה כי האלרגן אינו נהרס בבישול. בישראל ובמדינות האיחוד האירופי, מזונות שמכילים או עלולים להכיל סלרי או מרכיביו חייבים להיות מסומנים ככאלו[2][3].

הערות שוליים

  1. ^ סלרי, באתר יעל טוקצ'ינסקי
  2. ^ לימור אלמוג, סלרי - צמחי מרפא
  3. ^ עדי כץ, סודות הסלרי, באתר מוט'קה, ‏21 במאי 2018
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0