שולמית קישיק-כהן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שולמית קישיק-כהן
לידה 1917
ארגנטינה
פטירה 21 במאי 2017 (בגיל 100 בערך)
תפקידים בשירות
מרגלת של ישראל בלבנון

שולמית (שולה) קישיק-כהן (1917 - 21 במאי 2017) הייתה מרגלת של ישראל בלבנון ופעלה למען העלאת יהודים מארצות ערב.

חייה

קישיק-כהן נולדה בארגנטינה, עלתה בילדותה לארץ ישראל וגדלה בשכונת "מקור ברוך" בירושלים. היא למדה בבית הספר לבנות "אוולינה דה רוטשילד". בגיל 16 השיאו אותה הוריה לסוחר יהודי-לבנוני בשם ז'וזף כהן, ומאז גרה בוואדי אבו ג'מיל, הרובע היהודי בביירות.

בביירות החלה בפעילות בקהילה היהודית המקומית ואף יצרה קשרים עם השלטונות. במשך שהייתה בלבנון העלתה יהודים לישראל מתחת לאפם של השלטונות הלבנונים. בראשית מלחמת העצמאות, העבירה למפקדת ההגנה במטולה מידע שהגיע לידיה על ההיערכות של צבא ההצלה למלחמה בישראל[1]. לאחר מכן המשיכה בפעולות הריגול, ללא ידיעת בני משפחתה, וכן סייעה בפעילות של העלאת יהודי לבנון וארצות ערב נוספות לישראל. במשך השנים 19471961 העבירה מידע מודיעיני מסוריה ומלבנון לישראל.

בתחילת התנדבותה למען מדינת ישראל, בהעברת יהודים לארץ, העבירה את שני בניה הגדולים לארץ (בני 7 ו 9). ב-1961 נעצרה קישיק-כהן. היא עונתה ונשפטה למוות בתלייה. בערעור מאוחר יותר, הומתק עונשה ל-21 שנות מאסר. גם בעלה נאסר, והואשם כי ידע על פעילותה של אשתו. בעקבות מלחמת ששת הימים, שוחררה (לאחר שבע שנים שריצתה בכלא) במסגרת עסקת חילופי שבויים. גם את משפחתה הנותרת כולל בעלה, הבריחו לישראל דרך קפריסין. בישראל קיבלו את פניה, אמה (אביה נפטר שנים קודם), אחיותיה ואחיה, ילדיה וגם אנשי צבא. מאז שובה לישראל היא התגוררה בירושלים.

המרכז למורשת המודיעין (מל"מ) הפיק סרט באורך 30 דקות בשם "מסייה שולה" על פעילותה. סרט זה מוקרן למבקרים במרכז. ב-1992 העניק לה המרכז את אות יקיר הסתר. ביום העצמאות ה-59 של מדינת ישראל נבחרה להשיא משואה ובשנת ה'תש"ע (2010) הוענק לה תואר יקיר ירושלים[2].

בנובמבר 2011 זכתה לאות המופת ולמדליית דונה גרציה[3].

לקישיק-כהן היו שבעה ילדים. בנה יצחק לבנון הוא דיפלומט ישראלי שהיה שגריר ישראל במצרים. בן נוסף הוא דוד קישיק-כהן, לשעבר בכיר במנהל האזרחי.

נפטרה ב־21 במאי 2017, כ"ה באייר ה'תשע"ז.

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

שולמית קישיק-כהן26888754