שוטר (מקרא)
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: הערך לא מסכם היטב את מקורות המידע, לא מציג מקורות מחקריים, ומצד שני מכיל מידע מתקופות מאוחרות למקרא..
| ||
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: הערך לא מסכם היטב את מקורות המידע, לא מציג מקורות מחקריים, ומצד שני מכיל מידע מתקופות מאוחרות למקרא.. |
שוטר הוא תפקיד במערכות השלטון, המוזכר במקרא מספר פעמים.
במקרא
המילה "שוטר" נגזרה מהפועל שט"ר, שמשמעו באכדית, "לכתוב". מהעובדה שהשוטר מוזכר במקרא בדרך כלל לצד שרים, שופטים וזקנים, הסיקו חוקרים שתפקידו בתקופת המקרא היה מקביל למושל או למפקח.
על סוף ימי דוד המלך כתוב שששת אלפים לויים שימשו כשופטים ושוטרים[1]. כמו כן בספר דברי הימים מוזכרים שוטרים לויים שמינה יהושפט מלך יהודה בעת טיהור הפולחן; "וגם בירושלים העמיד יהושפט מן הלוים והכהנים ומראשי האבות לישראל למשפט ה' ולריב". על כך נכתב בתלמוד (מסכת יבמות פו עמוד ב): "אמר רב חסדא בתחלה לא היו מעמידים שוטרים אלא מן הלוים שנאמר (דברי הימים ב יט, יא) ושוטרים הלוים לפניכם עכשיו אין מעמידין שוטרים אלא מישראל שנאמר ושוטרים הרבים בראשיכם:" המשך חכמה משער כי עוד במהלך שעבוד מצרים החלו הלוויים לשמש כשוטרים כי היו פטורים מהשעבוד[2].
בתקופת המשנה והתלמוד
בתקופת המשנה והתלמוד הוטל על השוטר גם תפקיד ביצועי, והוא להוציא אל הפועל את פסקי הדין של השופטים. כך במדרש תנחומא: "כיון שנתחייב אדם בבית דין לחבירו... מוסרו ביד שוטר והשוטר מוציא ממנו"[3].
בנוסף לתפקיד ההוצאה לפועל הוטל על השוטר לוודא, כי המשקלות של הסוחרים מכוילות למשקל הנכון, ולשמור באופן כללי על הסדר הציבורי, כדברי הרמב"ם: "שוטרים... המסבבין בשווקים וברחובות ועל החנויות לתקן השערים והמידות ולהכות כל מעוות"[4]. בשל משמעות זו, שמירת הסדר הציבורי, נבחר המונח "שוטר" עבור אנשי המשטרה בעת המודרנית.
הערות שוליים
- ^ דברי הימים א כג א "ודויד זקן .. ויאסף את כל שרי שרי ישראל והכהנים והלוים ויספרו הלוים מבן שלשים שנה ומעלה .. שלשים ושמונה אלף .. מאלה .. ושטרים ושפטים ששת אלפים"
- ^ ” המעט מכם כי הבדיל.. להקריב..ויקרב.. יתכן כי המה הובדלו מכל ישראל במצרים, שלא נשתעבדו שם (שמות רבה ה כ) והיו מקיימין המצות במצרים, וזהו שאמרו (שם יט ו): כי שמרו אמרתך כו' במצרים. ולדעתי היו השוטרים הם משבט לוי כי לא היו משועבדים ולכן אמר ביבמות (פו :) לא היו מעמידין שוטרין אלא מן הלוים כו', כי זכו זה ממצרים והיו מזוככי השכל ודבוקים במושכלות ולא היו טרודים בחומר ולבנים ולא עבדו ע"ז, לכן היו ראוים לעבוד עבודת ה” - משך חכמה לספר במדבר טז ט
- ^ תנחומא בובר, שופטים, ג; ראו גם פירוש רש"י לדברים, ט"ז, י"ח
- ^ רמב"ם, משנה תורה, ספר שופטים, א', א'
25222584שוטר (מקרא)