שוהם (אבן חן)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש


שגיאות פרמטריות בתבנית:פירוש נוסף

פרמטרי חובה [ נוכחי ] חסרים

שוהם
שוהם
שוהם
תכונות המינרל
מערך קריסטלוגרפי המערכת הגבישית ההקסגונלית
צבע צבעים מגוונים
קשיות 6.5–7 בסולם מוס
משקל סגולי 2.55–2.70

שֹׁהַם (אוניקס) היא אבן חן שהיא סוג של כלקדון - קוורץ בעל גבישים זעירים ("קריפטוקריסטלים" – גבישים מוצפנים). קיימת סברה כי האבן שוהם המופיעה באבני החושן היא סוג של אוניקס. האבן מתאפיינת במבנה בצורת רצועות בעלות צבעים מגוונים, החל בלבן וכלה בכמעט כל צבע (למעט כמה גוונים, כמו סגול או כחול). רוב דגימות האוניקס הנפוצות מכילות פסים מתחלפים של לבן, חום, ושחמחם. סרדוניקס הוא אחד מסוגי האוניקס שבו הרצועות הצבעוניות הם בגוונים של אבן החן "סרד" (גוונים של אדום) במקום שחור. אוניקס שחור לחלוטין נפוץ למדי וייתכן כי הוא הסוג המפורסם ביותר, אך אינו נפוץ כמו אוניקס בעל פסים צבעוניים.

את האוניקס נוהגים לחתוך כקבושון, או כחרוזים, והוא משמש גם להכנת תכשיטים כקמאו (חריתה המשאירה דמות בולטת מפני האבן) וכאינטגליו (יצירת הדמות בנגטיב, ההפך מקמאו), כאשר הפסים מבליטים את הדמות יחסית לרקע.

בכינוי אוניקס נוהגים גם לכנות סוגי אבנים נוספות שאותם נוהגים אומני אבני חן לחתוך, ללטש ולמכור, כדוגמת הקלציט המפוספס המצוי במקסיקו, בפקיסטן, ובמקומות אחרים. זוהי הטעיה. בהשוואה לאוניקס אמיתי, חומר זה רך ומכיוון שהוא נפוץ הרבה יותר, הוא גם זול ממנו. רוב חפצי הערך המכילים אבן "אוניקס" מלוטשת הנמכרים כיום מכילים למעשה חומר קרבונטי זה.[1]

סרדוניקס דמוי אגט מפוספס. רוחב דוגמית זו 2.5 ס"מ
פרטים טכניים
הרכב כימי ושם SiO2 - צורן דו-חמצני
קשיות (על פי סולם מוס) 7
משקל סגולי 2.65 - 2.667
מקדם שבירה (R.I.) 1.543 - 1.552 עד 1.545 - 1.554
שבירה כפולה 0.009
סימן אופטי חיובי
מאפיין אופטי חד-צירי

אוניקס בתרבות

גֶמָה אוגוסטיאה, יצירת אומנות מאבן שוהם שנעשתה כנראה בהזמנתו של הקיסר אוגוסטוס. גובהה כ-19 ס"מ, רוחבה כ-23 ס"מ, ועוביה הממוצע 1.3 ס"מ.

מקור המילה אוניקס מיוונית ופירושה "ציפורן". הקשר לאבן אינו ברור. הסבר אחד מנסה לקשור בין ציפורן צבועה באדום שבה רואים לעיתים פסים לבנים,[2] והסבר אחר קושר את השם לאגדה על פיה גזר ארוס את ציפורני אפרודיטה הישנה וטמן אותם בחול והם הפכו לאוניקס.[3] באוניקס נעשה שימוש במצרים העתיקה כבר בשושלת השנייה על מנת לייצר קערות וחפצי קדרות.[4] שימוש בסרדוניקס מופיע באמנות של התרבות המינואית של כרתים, בייחוד מהחפירות הארכאולוגיות שנעשו בקנוסוס.[5] אוניקס היה מוכר ליוונים ולרומאים הקדמונים[3]

באמונה העממית נעשה לעיתים שימוש באוניקס כאמצעי בקללות מכל הסוגים.[6]

בארצות הברית, באוסטרליה ובתאילנד אוניקס היא אבן ההולדת התחליפית של חודש פברואר, וסרדוניקס היא אבן ההולדת החלופית של חודש אוגוסט.

אגדה אורבנית טוענת שהמתכננים של בניין ספריית כתבי היד והספרים הנדירים על שם ביינקה באוניברסיטת ייל התכוונו לחפות אותו באוניקס ירוק, אבל מכיוון שלא הצליחו לאתר בעולם כמות כזו של אוניקס ירוק נעשה שימוש בשיש כתחליף.[7]

השם אוניקס ככינוי לשיש

פריטי אבן שוהם, טורקיה

ישנו שימוש נרחב בשם "אוניקס" ככינוי לשיש קריפטוקריסטלי שמשמש כחומר חיפוי מעוצב בבניית מטבחים וכן לריצוף וחפוי קירות נוספים בבית. מלכתחילה כינו את השיש הצבעוני הזה בשם marble onyx, אבל כיום מכנים אותו onyx בלי לדעת שכלל לא מדובר בחומר סיליקטי אלא בגיר מטמורפי.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שוהם בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

38979833שוהם (אבן חן)