רק לגרמנים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הסיסמה "רק לגרמנים" (בגרמנית: Nur für Deutsche) הייתה סיסמה אתנוצנטרית גרמנית המציינת כי מפעלים מסוימים, מתקני תחבורה ומתקנים אחרים כגון ספסלי פארק, ברים ומסעדות שמורים אך ורק לגרמנים. סיסמה זו הייתה בשימוש בגרמניה הנאצית לפני מלחמת העולם השנייה ובמהלכה, וכן במדינות רבות שנכבשו על ידי גרמניה, כולל פולין משנת 1939 ואילך. שלטים הנושאים את הסיסמה הוצבו בכניסות לפארקים, בתי קפה, בתי קולנוע, תיאטראות ומתקנים נוספים. הם נועדו להראות לאוכלוסייה המקומית את ה"עליונות" הגזעית לכאורה של הגרמנים וליצור אפליה בינם לבין המקומיים.

היסטוריה

"רק לנוסעים גרמנים" בקו חשמלית 8, רכב מס' 94 בקרקוב הכבושה
כתובות ההתנגדות "רק לגרמנים" על בסיס עמוד תאורה בפולין הכבושה, רמז לכך שהעמודים שמורים לגרמנים לשם לינץ'
אזהרה גרמנית שכתבו הנאצים בכתב גותי בפולין הכבושה ב-1939 - "אין כניסה לפולנים!" (Zutritt für Polen verboten!)

בפולין הכבושה על ידי הגרמנים, ההפרדה הגזעית כמעט הושלמה ב-1940. בחשמליות וברכבות, הקרון הראשון היה שמור בדרך כלל לאנשי מנהל וצבא גרמנים, חברי המפלגה הנאצית ואזרחים גרמנים. לאומים אחרים היו אמורים להשתמש בקרוניות הנותרות. מהיהודים נשללה כל אפשרות לשימוש כזה. ההפרדה התקיימה במדינות כבושות אחרות כמו חלקים מברית המועצות. זו הייתה דרך נוספת להטיל אימה על מקומיים, בנוסף להטלת אילוצים משפטיים, עוצר ושערי חליפין לא הוגנים. יהודים הופלו לרעה בכל המדינות הכבושות כמו גם בגרמניה עצמה, וחלק מהעיירות התפארו במעמדן כ"ריקות מיהודים", יודנפריי. על היהודים הוטלו המגבלות החמורות מכל. נאסר עליהם להיות בעלי מכוניות, אופניים ומכשירי רדיו והם יכלו לעשות קניות רק בזמנים מוגבלים. נאסר עליהם להשתמש בספסלים בפארק ולאחר מכן בפארקים ציבוריים בכלל. הניסוחים כללו את הצורה "Juden verboten", "אסור ליהודים". הגבלות אלה הוחלו בהדרגה בגרמניה משנת 1933 ואילך, והואצו בעקבות פלישה לכל מדינה. כך סבלו יהודי אוסטריה לאחר האנשלוס ב-1938, וכך גם יהודי פולין מ-1939 ואילך לאחר הכיבוש. הגישה הגרמנית התבססה על הפילוסופיה הגזעית של היות הגרמנים "גזע האדונים", שכל ה"גזעים" האחרים נחותים ממנו, ועל כן יש לשעבד ולנצל אותם.

אפליה דומה

שילוט דומה היה בשימוש בדרום אפריקה בתקופת האפרטהייד ובארצות הברית בתקופת חוקי ג'ים קרואו, שם הנסיעות באוטובוסים היו בהפרדה גזעית. שילוט מפלה שימש באופן לא רשמי בבריטניה, בעיקר בשלטים באירוח על בסיס לינה וארוחת בוקר, ללא אירים ושחורים. (ראו Anti-Irish sentiment (אנ')) שלטים כאלה אינם חוקיים כיום.

תגובה

בעגה של הפרטיזנים הפולנים, משקה אלהוכולי שהיה תוצר רעיל או בלתי ניתן לשתייה של מזקקה לא חוקית (Moonshine) נקרא בצחוק "רק לגרמנים". הפרטיזנים אהבו לצייר את המילים "רק לגרמנים" על גדרות בתי קברות או עמודי פנסים ברחוב (תוך רמיזה לתלייה). [1]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא רק לגרמנים בוויקישיתוף

ראו גם

הערות שוליים

  1. ^ Katarzyna Graczykowska (בספטמבר 1999). "Okupacyjna codzienność". Wiedza i Życie (בפולנית). אורכב מ-המקור ב-2007-01-28. {{cite web}}: (עזרה)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0