רפואת משפחה
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
| ||
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים. | |
רפואת משפחה היא תחום התמחות, עיסוק ומחקר ברפואה העוסק בבריאות וחולי של אנשים החיים בקהילה, בכל מצבי הבריאות והחולי ולאורך כל שנות חייהם.
רופא המשפחה מטפל בכל מצבי החולי, פעמים רבות כרופא המאבחן הראשון, לעיתים כרופא היחיד המנהל ומטפל במצבים שונים, ולעיתים רבות כרופא המפנה למומחים מתחומי רפואה אחרים, ואז עוקב אחר המטופלים לאחר הייעוצים וממשיך את הטיפול בהם.
תחום זה שונה מהותית מתחומי רפואה אחרים כיוון שרופא המשפחה אחראי לבריאות המטופל באופן כולל וקבוע, לא רק בזמן שהמטופל מגיע אליו.
התמחות
מכיוון שרופא משפחה רואה את המטופלים בזמן ההסתמנות הראשונית של מחלה ולאורך כל חייהם, עליו להתמחות במספר תחומים:
- ניהול מצבים רפואיים שכיחים - יתר לחץ דם, סוכרת, מחלת לב איסכמית, מחלת ריאות חסימתית, ועוד.
- אבחון וניהול מצבים רפואיים חריפים שכיחים - דלקות דרכי הנשימה, דלקות דרכי השתן, כאב גב, ועוד.
- אבחון מהיר וטיפול ראשוני במצבים מסכני חיים.
- איתור ואבחון מצבים רפואיים בתחילת הסתמנותם - כאשר התסמינים עדיין אינם חמורים ודרושה יכולת אבחנתית גבוהה כדי לזהות את המחלות.
- קידום בריאות ורפואה מונעת - ייעוץ לגבי אורח חיים בריא, שינוי הרגלי חיים, איתור מחלות בשלב בו עדיין אינן מורגשות וטיפול בהן כבר בשלב זה.
- הפניה נכונה לבדיקות מעבדה, הדמיה, ורופאים בתחומים אחרים.
- ייעוץ והכוונת מטופלים במערכת הרפואית ושמירה על זכויותיהם.
כדי לבצע את כל אלו על הרופא להיות בעל ידע נרחב במצבים שכיחים, להכיר היטב את מטופליו ולהבין את מחלותיהם.
על רופא המשפחה לדעת לשוחח עם מטופליו בדרך שתעזור להם לבטא את תחושותיהם ולו לאבחן את בעיותיהם וכוחותיהם, לבצע בדיקה גופנית לצורך אבחון מגוון רב של בעיות, לפענח תוצאות בדיקות, לבצע ניתוח נתונים ולתת טיפולים בהתאם.
מכיוון שתחום העיסוק של רופא המשפחה רחב ביותר, עליו לדעת לרכוש במהירות ידע חדש לגבי מצבים חדשים, לסנן את המידע בהתאם למטופל הספציפי ולהחליט יחד עם המטופל לגבי הניהול הנכון של מחלותיו. לצורך כך עליו להיות מומחה בקריאת מאמרים רפואיים ובניתוחם, גם בנושאים שאינם מוכרים לו.
רפואת המשפחה מתבצעת ונלמדת בצורה שונה בין מקום למקום ובין רופא לרופא, ותלויה בין השאר בחינוך הרופא, באופיו, בידע שלו ובכישוריו, בציפיות המטופלים, בעומס העבודה על הרופא ובמבנה המערכת הרפואית.
בישראל קיימת התמחות ברפואת המשפחה, הנמשכת ארבע שנים ובמהלכה המתמחה לומד באופן צמוד תחת מדריך מומחה, מתפקד כרופא מן המניין במחלקות פנימית, ילדים, ועוד, ובהמשך עובד במרפאה עם מטופלים משלו תחת פיקוח. תוך ההתמחות על הרופא ללמוד באופן פורמלי ובאופן לא פורמלי תכנים הנוגעים לאבחנה, ניהול וטיפול במחלות מכל תחומי הרפואה, תכנים וכישורים בתקשורת בין אישית, בהבנה המטופל בתוך משפחתו וסביבתו, ועוד. בסוף ההתמחות ולאחר בחינות ניתן לרופא התואר "מומחה ברפואת משפחה".
מודל העבודה
המודל שבו עובדים רבים מרופאי המשפחה היום הוא המודל הביו-פסיכו-חברתי. זו תפיסה הגורסת שלא ניתן להסביר את כל התופעות על ידי ניתוח התהליכים ברמת התא, הרקמה או מערכת בגוף, ושדרושה הבנה מעמיקה גם בתהליכים נפשיים של חולי, סבל, דרכי התמודדות, כוחות והבנה בתהליכים חברתיים הקורים בתוך המשפחה או בסביבתו הקרובה של האדם. הבנה זו מאפשרת יצירת קשר, הבנה משותפת של החולי והמחלה בין הרופא למטופל, גיוס המטופל לתהליך טיפולי, ועזרה מכוונת למטופל הספציפי.
חלק מייחוד רפואת המשפחה הוא הקשר שנוצר בין רופא למטופל במשך שנות הכרותם בבריאות ובחולי, קשר שאמור לכלול אמון, אכפתיות, אמפתיה, ותקשורת הדדית, ובכך לא רק להקל על התהליך הרפואי אלא גם להוביל לשיפור בתחושתו ובתפיסתו של המטופל.
רופאי המשפחה מאוגדים באיגוד רופאי המשפחה בישראל.
היקף הפרקטיקה
רופאי משפחה בארצות הברית עשויים להחזיק או תואר MD או DO. רופאים המתמחים ברפואת משפחה חייבים להשלים בהצלחה התמחות ברפואת משפחה מוכרת לשלוש שנים בארצות הברית, בנוסף ללימודי הרפואה שלהם. הם לאחר מכן זכאים לתעודה המבוקשת מרוב בתי חולים וקופות חולות. מועצת "rican" לרפואת משפחה דורשת מהדיפלומטים שלה לשמור על תעודה במהלך תהליך מתמשך של חינוך רפואי, סקירת ידע רפואי, פיקוח טיפולי בחולים באמצעות ביקורת תרשים, למידה באמצעות פרויקטים לשיפור איכות, ולערוך מחדש מבחן קבלת תעודת המועצה כל 7–10 שנים. המועצה האוסטאופתית האמריקאית לרפואת המשפחה דורשת מדפלומטים שלה לשמור על התעודות ולחדש את התעודה כל 8 שנים. הרופאים ברפואת משפחה בקנדה מוסמכים דרך המכללה לרפואת משפחה של קנדה, לאחר שנתיים של חינוך נוסף. המשך לימודים הוא גם דרישה לתעודה בתוקף.
המונח "רפואת משפחה " משמש במדינות רבות באירופה ואסיה, במקום המונח "רפואה כללית" או "פרקטיקה כללית GP". בשוודיה, ההסמכה ברפואת משפחה דורשת חמש שנים של עבודה עם חונך, אחרי התואר ברפואה. בהודו, למי שרוצה להתמחות ברפואת משפחה חייב להשלים התמחות ברפואת משפחה לשלוש שנים, אחרי התואר ברפואה שיעשו (MBBS). הם מוענקים גם או D.N.B. או תואר דוקטור לרפואה (M.D) ברפואת משפחה. מערכות דומות קיימות במדינות אחרות.
רופאי משפחה מספקים מגוון של שירותים טיפוליים רפואיים אקוטיים, כרוניים, ושירותי מניעה. בנוסף לאבחון וטיפול במחלה, הם גם מספקים טיפול מניעתי, בדיקות שגרתיות, הערכות מצבים בריאותיים מסוכנים, חיסונים ובדיקות סקר, וייעוץ אישי בנוגע לעניין השמירה על אורח חיים בריא. רופאי משפחה מתעסקים גם במחלות כרוניות, ולעיתים מנסים להתאים טיפול הניתן על ידי מומחים אחרים. רופאי משפחה אמריקאים רבים גם מיילדים תינוקות ומספקים טיפול טרום לידתי. בארצות הברית, רופאי משפחה מטפלים בכאבי גב יותר מהמומחים עצמם, וכמעט באותה תדירות כמו אורתופדים ונוירוכירורגים בשילוב. לרפואת משפחה ורופאי משפחה יש תפקיד חשוב מאוד במערכת הבריאות של המדינה. בארצות הברית, למשל, כמעט אחד מכל ארבעה ביקורים במשרדים נעשים אצל רופאי משפחה. כלומר 208 מיליון ביקורים במשרד בכל שנה - כמעט 83 מיליון יותר מאשר ההתמחות הרפואית הגדולה הבאה אחריה. כיום, רופאי משפחה מספקים טיפול יותר עבור האוכלוסיות החלשות והכפריות של אמריקה, יותר מכל התמחות רפואית אחרת.
קישורים חיצוניים
- הערך "ההתמחות ברפואת המשפחה", באתר ויקירפואה
- רפואת משפחה, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)
- רפואת משפחה, דף שער בספרייה הלאומית
רפואת משפחה37891267Q3505712