רות אשרי-פדן
לידה | ירושלים, ישראל |
---|---|
תרומות עיקריות | |
לימוד התפקידים של גנים המבקרים את התפתחות העין בעובר |
רות אשרי פדן (נולדה ב-27 ביולי 1964) היא פרופסור חבר במחלקה לגנטיקה מולקולרית של האדם ולביוכימיה בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל אביב. ראש המעבדה לחקר התפתחות מערכת הראייה ביונקים ולימוד התפקידים של גנים המבקרים את התפתחות העין בעובר.
ביוגרפיה
רות אשרי פדן נולדה וגדלה בירושלים. אמה היא פרופ' איתנה פדן, חוקרת בתחום המיקרוביולוגיה, ואביה עצמאי. סבה מצד אמה הוא הרמטכ"ל הראשון, יעקב דורי. היא למדה בבית הספר התיכון על שם מיי בויאר. את שירותה הצבאי מילאה כקצינה בחיל התחזוקה.
בשנים 1988-1985 למדה לתואר ראשון באוניברסיטה העברית בירושלים בביולוגיה ובפסיכולוגיה. את תוארי המוסמך והדוקטורט קיבלה מהאוניברסיטה העברית בירושלים במחלקה לגנטיקה. בהמשך, השתלמה כ"עמית חוקר" בתר-דוקטורט, בתחום התפתחות מערכת העצבים, במעבדה של פרופ' פיטר גרוס[1], מכון מקס פלאנק לכימיה ביופיזיקלית, גטינגן, גרמניה. משנת 2001 היא חברת סגל אוניברסיטת תל אביב. ב-2008 השתלמה כעמיתה חוקרת במכון העין שבאוניברסיטת ג'ונס הופקינס וב-2011 מונתה לפרופסור חבר.
רות אשרי פדן נשואה לפרופסור אורי אשרי מהחוג לנוירוביולוגיה, ראש בית ספר "סגול" למדעי המוח באוניברסיטת תל אביב. הם הורים לשלושה ילדים.
פעילות מחקרית
מטרת המחקר במעבדתה של אשרי פדן היא הבנת המנגנונים המולקולרים המבקרים את התפתחות העין ביונקים. מערכת הראיה מתפתחת בעובר בהדרגה, תוך יצירה מתואמת של מספר תת-אברונים כגון הרשתית, העדשה, הקרנית, הגוף הריסני (ciliary body) והקשתית. פקטורי בקרה תוך תאיים ומסלולים המתווכים תקשורת בין תאים שולטים על ההתפתחות העין תוך בקרה על תהליכי התמיינות, מורפוגנזה, חלוקות תאים ותמותת תאים. תפקיד מרכזי מיוחס לפקטור השעתוק פקס-6 (Pax6) במהלך התפתחות העין, שכן גן זה חיוני ומספיק ליצירת עיניים בחולייתנים ובחסרי חוליות. בנוסף לפקס-6 תפקידים חשובים להתפתחות תקינה של מערכת העצבים המרכזית, מערכת ההרחה והלבלב.
קבוצת המחקר של פרופ אשרי-פדן פענחה את התפקידים והדרישה הכמותית לפקס-6 בהתפתחות הרקמות השונות של העין ביונקים. ממצאי המחקר תורמים להבנת המנגנונים המאפשרים לגן יחיד לבקר התפתחות של רקמות שונות בעין ולהבנת המקור לפגמים מולדים במערכת הראיה הנובעים מפגם בגן זה (מחלת האנירידה Aniridia)[2]. באופן דומה נחקרים במעבדה של אשרי-פדן תפקידים של פקטורי שעתוק אחרים וכן גנים התפתחותיים נוספים כגון: חלבונים המעורבים בהעברת אותות מהסביבה לתאים ומולקולות RNA המבקרות את זהות התא.
המחקרים במעבדה מתבצעים תוך שימוש בשיטות גנטיות ללימוד תפקידי גנים בעכברים (Cre/loxP), שיטות מולקולריות, ביוכימיות וכלים ביואינפורמטים לחקר פעילות של פקטורי שעתוק וזיהוי רצפי בקרה. במסגרת המחקר פותחו מספר מודלים המשמשים מעבדות רבות בעולם לחקר תהליכים בסיסיים בהתפתחות מערכת הראייה. המחקרים מובילים לגילוי רשתות הגנים המבקרים את ההתפתחות של העין ביונקים ולהבנה מעמיקה של האטיולוגיה של מחלות עיניים הגורמות לעיוורון[3].
פדן פרסמה למעלה מ-55 מאמרים מדעיים בעיתונות בינלאומית מובילה[4].
פרסים וחברויות
- 2014 - ראש המכון שווייצריה לביולוגיה התפתחותית באוניברסיטת תל אביב[5]
- 2012 - חברה בוועד המארגן של האגודה הישראלית לחקר הראייה[6]
- 2004 - חברת הוועד המארגן (Committee Member) באגודה הישראלית לביולוגיה התפתחותית
- 2002 - מלגת אלון לקליטת סגל בכיר מצטיין [7]
- 2002 - פרס דן דוד - מלגה לחוקרים צעירים[8]
- 2004 - פרס מטילדה צ'יגלר[9]
- חברת אגודת לראות[10]
קישורים חיצוניים
- ביוגרפיה של רות אשרי פדן, באתר אוניברסיטת תל אביב (באנגלית)
הערות שוליים
- ^ פרופ' פיטר גרוס (Peter Grussׂׂׂ) בוויקיפדיה האנגלית
- ^ הערך בוויקיפדיה באנגלית
- ^ אתר המעבדה של פרופ' רות אשרי-פדן
- ^ רשימת מאמרים ב-PubMed - פרופ' רות אשרי פדן
- ^ המכון לביולוגיה התפתחותית באוניברסיטת תל אביב
- ^ האגודה הישראלית לחקר הראיה
- ^ פרס "אלון"
- ^ פרס דן דוד, באתר Dandavidprize (באנגלית)
- ^ פרס מטילדה צ'יגלר
- ^ חקר התפקידים של גנים המבקרים את התפתחות העין ביונקים ד"ר רות אשרי-פדן, באתר העמותה לחקר בריאות העין ומניעת עיוורון בישראל
31135719רות אשרי-פדן