רודולף פון זבוטנדורף
שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אישיות ריקה. רודולף פרייהר פון זבוטנדורף (בגרמנית Rudolf Freiherr von Sebottendorf; 9 בנובמבר 1875 - 8 במאי 1945, הזדהה לפעמים גם בשם "ארווין תורה") היה מוציא לאור, מיסטיקן, אנטישמי, מייסד אגודת תולה, וממבשרי הנאציזם.
נולד בוויירצה(אנ') (במחוז הפרוסי של שלזיה) בשם אדם אלפרד רודולף גלאואר (Glauer). אביו היה נהג קטר והוא זכה להשכלה טכנית, עבד כמסיק באוניה שהפליגה בקו שבין נמל ברמן לניו-יורק. ב-1901 נסע לאימפריה העות'מאנית ועבד כמהנדס. ב-1905 חזר לדרזדן ושם נישא לקלרה ווס, ממנה התגרש אחרי כשנתיים. ב-1908 או 1909 נשפט כנוכל וזייפן.
ב-1911 קיבל אזרחות עות'מאנית ואומץ על ידי הברון פון זבוטנדורף. מאז נשא את שם המשפחה פון זבוטנדורף והיה זכאי לתואר פרייהר. השתתף במלחמת הבלקן הראשונה ולאחר סיומה חזר לגרמניה, שם קנה אחוזה בסמוך לדרזדן. בשל לאומיותו העות'מאנית לא גויס לצבא הגרמני במלחמת העולם הראשונה. ב-1915 נישא לברטה אנה איפלנד, בתו של סוחר עשיר מברלין וחייו התבססו גם על ההון שקיבלה אשתו.
השפעות מיסטיות
עוד בנעוריו התעניין בתאוסופיה, ב-1901 הצטרף לבונים החופשיים. בתקופת שהותו באימפריה העות'מאנית התעמק בנומרולוגיה ובסופיות. ב-1912 הוא פיתח את מה שהוא כינה "המפתח למימוש רוחני", סט של תרגילי מדיטציה נומרולוגית.
זבוטנדורף הוציא לאור בגרמניה מגזין אסטרולוגי וחיבר ספרים בנושאים אסטרולוגיים אזוטריים.
הקמת אגודת תולה
ב-1916 יצר קשר עם המסדר הגרמאני(אנ') ומונה למנהיג התנועה המקומית בבוואריה. במקביל הקים את אגודת תולה האנטישמית, שהאשימה את היהודים ב"קונספירציה יהודית" שבגללה הפסידה גרמניה במלחמה והיא זו שעומדת מאחרי מהפכת נובמבר והשיטה הסובייטית. ב-5 בינואר 1919, אנטון דרקסלר, מפעילי תולה, יחד עם קרל הרר (אנ') ופעילי תולה אחרים, הקימו את מפלגת הפועלים הגרמנית, שהיוותה את הבסיס ל"מפלגת הפועלים הגרמנית הלאומית הסוציאליסטית" (המפלגה הנאצית). זבוטנדורף היה גם הבעלים של העיתון "פלקישר באובכטר", שנרכש על ידי המפלגה הנאצית בדצמבר 1920.
עד אז, זבוטנדורף עזב את אגודת תולה ואת בוואריה, אחרי שהואשם ברשלנות לכאורה שאפשרה את מסירת שמותיהם של כמה אנשי מפתח באגודת תולה לידי הממשלה של הרפובליקה הסובייטית הבווארית קצרת הימים. זבוטנדורף ברח מגרמניה לשווייץ ואז לשטח טורקיה.
חייו המאוחרים
במהך שהותו בטורקיה פרסם שני ספרים: " Die Praxis der alten türkischen Freimauerei: Der Schlüssel zum Verständnis der Alchimie " - הנוהג של הבונים החופשיים הטורקיים הקדומים: המפתח להבנת אלכימיה, וב-1925 את "Der Talisman des Rosenkreuzers" - רומן אוטוביוגרפי למחצה המהווה את המקור העיקרי לחייו ודן במסדר צלב הוורד.
בתחילת 1933 חזר לגרמניה, שם פרסם אסופת מסמכים על המפלגה הנאצית בתחילת דרכה, עוד לפני שהיטלר עצמו הצטרף לתנועה, ועל הארגונים שהובילו להקמתה "Bevor Hitler kam: Urkundlich aus der Frühzeit der Nationalsozialistischen Bewegung". היטלר שלא היה מוכן להודות בקיומם של איגודים ואנשים שסללו את הדרך לפניו, לא אהב את הפרסום. זבוטנדורף נעצר, אבל הצליח להימלט ובשנת 1934 חזר לטורקיה.
זבוטנדורף היה סוכן של המודיעין הצבאי הגרמני באיסטנבול הניטראלית בתקופה 1942–1945 וכנראה שהתאבד בקפיצה לבוספורוס ב-8 או ה-9 במאי 1945.
25591806רודולף פון זבוטנדורף