רוברט נויס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רוברט נורטון נויס
Robert Norton Noyce
נויס ב-1959
נויס ב-1959
לידה 12 בדצמבר 1927
פטירה 3 ביוני 1990 (בגיל 62)
ענף מדעי פיזיקה
מקום מגורים ארצות הברית
תרומות עיקריות
מעגל משולב, מיקרו-מעבדים

רוברט נורטון נויסאנגלית: Robert Norton Noyce;‏ 12 בדצמבר 1927 - 3 ביוני 1990), שזכה לכינוי "ראש העיר של עמק הסיליקון", הוא ממייסדי החברות פיירצ'יילד סמיקונדקטור (1957) ואינטל (1968). הוא גם נודע (יחד עם ג'ק קילבי) כממציא המעגל המשולב או השבב האלקטרוני, המצאה שהזינה את מהפכת המחשב האישי ונתנה לעמק הסיליקון את שמו. נויס היווה דמות של מורה ואב רוחני לדור שלם של יזמים.

ביוגרפיה

רוברט נויס נולד ב-12 בדצמבר 1927 בעיירה ברלינגטון שבאיווה. אביו, רלף נויס, היה בעל שלשה תארים משלשה מוסדות שונים להשכלה גבוהה ושירת ככומר קהילתי בעיירה שבה התגוררו, ובשנות ה-30 וה-40 היה עמית בעמותה שאחראית על הכנסיות בכל מדינת איווה. אמו, מאי נורטון, הייתה בתם ונכדתם של כמרים ואף היא בעלת השכלה גבוהה. לאחר נישואיה הקדישה עצמה לחינוך ילדיה, בראותה זאת כמטרה עליונה. רוברט היה השלישי מבין ארבעה אחים במשפחה.

רוב ילדותו עברה בעיירה קטנה בשם גרינל במדינת איווה. המשפחה הייתה משפחה משכילה, שני ההורים המשכילים דגלו בהשכלה גבוהה, לכן הבית היה מלא בספרים ובאנציקלופדיות. עוד בצעירותו גילה תשוקה רבה למדע וידע, במיוחד למדעים מדויקים וככל שגדל תשוקתו למדע גדלה אף היא. האחים בילו יחד בקריאת ספרים ואנציקלופדיות. האח הבכור דונלד למד כימיה ועם הזמן קיבל תואר דוקטור לכימיה. הוא היה מנהל פקולטה לכימיה באוניברסיטת קליפורניה בברקלי. אחיו השני גיילורד למד והיה דוקטור למתמטיקה ובמקביל המשיך את מורשת אביו ושירת ככומר בזמנו הפנוי.

רוברט זכור כילד אסרטיבי ושאפתן, הוא היה בעל כישרון מיוחד למתמטיקה ופיזיקה. הוא אהב להרכיב ולבנות דברים חדשים. בגיל 12 הוא ואחיו הבכור דונלד בנו מטוס גדול מאד וניסו להטיסו מגג בית הספר שבו למדו. בחורף היה בונה לעצמו מזחלת ממונעת וביום יום היה מפרק ומרכיב מכשירים חשמליים.

הוא סיים את לימודיו התיכוניים בשנת 1945 ומיד לאחר מכן התקבל לקולג' מקומי. בקולג' למד לתואר ראשון בפיזיקה ומתמטיקה. חבריו סיפרו כי היה תלמיד מצטיין והיה נראה כאילו הוא אפילו לא משקיע בלימודים. במקביל ללימודיו הצטרף לנבחרת השחייה, השתייך למקהלה והיה שחקן בתיאטרון המקומי. את לימודיו לתואר ראשון סיים בשנת 1949 בהצטיינות, מיד לאחר מכן התחיל ללמוד לתואר דוקטור במכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס. הוא סיים את לימודיו וקיבל תואר דוקטור לפיזיקה בשנת 1953.

בשנת 1953, מיד לאחר סיום לימודיו, התחיל לעבוד בחברת "פילקו" שבפילדלפיה. החברה עסקה בפיתוח ויצור מוליכים למחצה ורכיבים אלקטרוניים. נויס עבד שם כמהנדס עד שעזב והצטרף "למעבדות שוקלי למוליכים למחצה". הוא עבד עבור מייסד החברה, הפיזיקאי חתן פרס נובל לפיזיקה על פיתוח הטרנזיסטורויליאם שוקלי. רוברט נויס נהנה לעבוד עם ויליאם שוקלי שאותו החשיב לאל הטכנולוגיה המודרנית. אך בשלב מסוים היו ביניהם סכסוכים שלא אפשרו את המשך העבודה המשותפת ולכן נויס העדיף לעזוב את החברה.

בשנת 1957 נויס ושבעה מדענים נוספים עזבו את החברה של שוקלי והקימו את "פיירצ'ילד" שעסקה גם היא בפיתוח ויצור רכיבים אלקטרוניים. בשנה וחצי הראשונות הוא עבד על טכנולוגיית המעגל המשולב. ב-1958 הוא הציג את הטכנולוגיה לראשונה ומאז נחשב לאבי הטכנולוגיה שבסופו של דבר הביאה למהפכת המחשב האישי. אמנם רוברט נויס לא נחשב לאביה היחיד של הטכנולוגיה, מכיוון שבמקביל לעבודתו גם ג'ק קילבי עבד על אותה הטכנולוגיה. כיום שניהם נחשבים לאבות המעגל המשולב.

רוברט נויס וגורדון מור עזבו את "פיירצ'ילד" בשנת 1968. באותה השנה הם הקימו את אינטל. אינטל הייתה חלוצה בפיתוח מיקרו-מעבדים שהביאו למהפכה בכל עולם הטכנולוגיה. המיקרו-מעבדים אפשרו לצמצם את הגודל והנפח של מכשירים חשמליים ובמקום זה להוסיף יחידות חישוב. בנוסף לזה, רוברט נויס זיהה את האיום הכלכלי בתעשיית המוליכים למחצה ביפן. בסוף שנות ה-80 יפן התבססה כמעצמה עולמית בייצור רכיבים חשמליים זולים. נויס זיהה את המצב כאיום שיכול להשפיע על הפיתוח והייצור של מוליכים למחצה בארצות הברית וגרס כי דבר יביא לקריסה כלכלית. הוא הגה את "סמטק" (SEMATECH – Semiconductor Manufacturing Technology) הארגון שנתן את המענה לאיום היפני. "סמטק" הוא בעצם הסכם בין ממשלת ארצות הברית לבין 14 חברות גדולות לייצור ופיתוח מוליכים למחצה. כחלק מהסכם זה ממשלת ארצות הברית תזרים כספים לאוניברסיטאות וחברות היי-טק על מנת לעודד את החברות לייצר ולפתח בתוך גבולותיה.

בשנת 1953 נישא פעם ראשונה לאליזבט "בטי" בוטומלי. הם התגרשו בשנת 1973/4, ואליזבט נפטרה בשנת 1996. נולדו להם ארבעה ילדים. בשנת 1974 נישא לאן שמלץ בואורס. אן הייתה מנהלת מחלקת כוח אדם באינטל ואחרי זה סגנית מנהל למשאבי אנוש בחברת אפל. כיום היא יושבת ראש עמותת נויס.

לאחר התקף לב, נפטר רוברט נויס ב-3 ביוני 1990 באוסטין, טקסס.

פרסים

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא רוברט נויס בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0