רובעי רומא בתקופת אוגוסטוס
קפיצה לניווט
קפיצה לחיפוש
בשנת 7 לפנה"ס הורה הקיסר הרומי אוגוסטוס על חלוקה מנהלתית של העיר רומא, בירת האימפריה הרומית ל-14 רבעים שכונו "רגיונס" (בלטינית: regiones) וכל אזור חולק לרובעי משנה(אנ'). מספרם של רובעי המשנה בזמן אוגוסטוס לא ידוע.
החלוקה הייתה חלק מארגונה מחדש של העיר, מטרתה הייתה להגדיר במדויק כל חלק מחלקי העיר וכך להקל על עריכת הקנסוס ועל פעילותם של מכבי האש.
אוגוסטוס קרא לכל רובע במספר, ובהמשך החלו תושבי הרובעי לכנות אותם בשמות שונים. בחגי הקומפיטליה(אנ') היו תושבי הרבעים השונים עורכים משתאות ציבוריים גדולים.
14 הרבעים
- I פורטה קאפנה (בלטינית: Porta Capena) - "שער קאפנה": רובע זה נקרא על שם פורטה קאפנה, שער ממנו יצאה ויה אפיה.
- II קאילימונטיום (בלטינית: Caelimontium) - רובע זה היה באזור גבעת קאיליוס (mons Caelius).
- III איסיס אט סראפיס (בלטינית: Isis et Serapis) - רובע זה קרוי על שם מקדש שעמד בו, וכלל את האזור בו נמצא כיום הקולוסיאום, וכן את גבעת אופיאן והגבעה האסקווילינית.
- IV טמפלום פאקיס (בלטינית: Templum Pacis - "מקדש השלום") - רובע זה נקרא על שם מקדש השלום שנבנה על ידי הקיסר אספסיאנוס, וכלל את העמק שבין גבעת אסקווילינוס לבין גבעת וימינליס, בו ניצבו הפורומים הקיסריים, באזור בו עוברת כיום הוויה דאי פורי אימפריאלי.
- V אסקוויליאי (בלטינית: Esquiliae) - רובע זה נקרא על שם גבעת אסקווילינוס שנכלל בה וכן חלק מגבעת אופיוס (collis Oppius) וגבעת קיספיוס (collis Cispius).
- VI אלטה סמיטה (בלטינית: Alta Semita - השביל הגבוה) - רובע זה נקרא על שם הדרך שעברה בראש גבעת הקווירינאליס. הרובע כלל את גבעת הקווירינאליס ואת גבעת וימינאליס.
- VII ויה לאטה (בלטינית: Via Lata - הדרך הרחבה) - רובע זה נקרא על שם הויה פלמיניה - דרך שעברה בין חומת סרוויוס לבין המקום בו לימים תעבור חומות אורליאנוס. דרך זו עברה במקום בו עובר כיום הויה דל קורסו. הרובע כולל את חלקו המזרחי של שדה מרס וכן את גבעת הורטולורום (collis hortulorum, גבעת הגנים), הנקראת גם mons Pincius.
- VIII פורום רומנום (בלטינית: Forum Romanum) - הרובע כלל את מרכז רומא העתיקה, ובכלל זה את הפורום רומנום, על שמו נקרא הרובע, את גבעת הקפיטולין ואת גבעת וליה (mons Velia), האזור בו נמצאים שער טיטוס ומקדש ונוס ורומא.
- IX קירקוס פלאמיניוס (בלטינית: Circus Flaminius) - הרובע נקרא על שם הקירקוס פלאמיניוס שהיה ממוקם בו, בקצה הדרומי של שדה מרס, בגדתו הצפונית - מזרחית של נהר הטיבר, למול אי הטיבר. הרובע כלל את חלקו הדרומי של שדה מרס, ממערב לוייה לאטה.
- X פאלאטיום (בלטינית: Palatium) - הרובע כלל את גבעת הפלטין ועל שמה נקרא.
- XI קירקוס מקסימוס (בלטינית: Circus Maximus) - הרובע נקרא על שם הקירקוס מקסימוס שהיה במו, בעמק בין גבעת הפלטין לגבעת האוונטין. ברובע היו הפורום בואריום והפורום הוליטוריום.
- XII פיסקינה פובליקה (בלטינית: Piscina Publica) - רובע זה נקרא על שם הפיסקינה פובליקה - אנדרטה שעמדה ברובע במקום בו ניצבת כיום כנסיית סן סבה, ברובע נמצאו מרחצאות קרקלה.
- XIII אוונטינוס (בלטינית: Aventinus) - רובע זה כלל את גבעת האוונטין, את המישור הסמוך לה על גדת נהר הטיבר, והנמל על גדת הנהר.
- XIV טרנסטיברים (בלטינית: Transtiberim - "מעבר לטיבר") - רובע זה כלל את אי הטיבר וכן את חלקי העיר רומא שבגדתו הדרומית - מערבית של נהר הטיבר (האזור בו נמצא רובע טרסטוורה של ימינו.
קישורים חיצוניים
21880020רובעי רומא בתקופת אוגוסטוס