רבי יצחק בן ישראל (בגדאד)
רבי יצחק בן ישראל היה ראש ישיבת בגדד ומחבר פיוטים בתקופת הראשונים, במחצית הראשונה של המאה ה-13. אחד מפיוטיו הידועים הוא אֶתְוַדֶּה עַל עֲבֵרוֹת קַלּוֹת וַחֲמוּרוֹת, שנאמר בנוסח הספרדים בסליחות[1]. רבי יהודה אלחריזי כתב עליו (לאחר ביקורו בבגדד, לצד דברי ביקורת על שירתו): "מבחר משורריהם רבי יצחק בר ישראל ראש הישיבה, קצת שיריו חזקים וטובים". "ממבחר חכמיהם וחסידיהם רבי יצחק. בעל נפש יקרה ודרכו דרך ישרה". רבי אברהם בן הרמב"ם במכתב מפליג בתאריו וקורא לו ״חכם דורנו, יחיד זמננו, עטרת ראשנו, צניף תפארתנו, ראש ישיבתנו, פרשנו ורכבנו, כבוד השם בקרבנו... דבריו מעידים על רוב חכמתו, ורואיו מספרים עוצם בינתו...״[2]
שירתו אינה בנויה במשקל השירה הספרדית. השירים שהשתמרו ממנו הם בעיקר ווידויים ותוכחות.
מהרח"ו מביא בשער הכוונות[4] שהאר"י לא היה אומר את הווידויים שחיברו רבי יצחק בן ישראל (אלא רק פיוטים קדומים כגון אלה שחיבר רבי אלעזר בירבי קליר), ועל כך מעיר רבי שמואל ויטאל שאביו היה אומר את הווידויים האלה כשהיה שליח ציבור.
קישורים חיצוניים
- יוסף טובי, "יצחק בן ישראל - פייטן בבלי בן המאה הי"ג", בתוך: צבי מלאכי (עורך), שי להימן: מחקרים בספרות היהודית של ימי הביניים מוגשים לא"מ הברמן, אוניברסיטת תל אביב והוצאת ראובן מס, ירושלים תשל"ז, עמ' 125–142, באתר אוצר החכמה (צפייה חופשית – מותנית ברישום).
- אבן שוויק, יצחק בן ישראל, באתר אנו - מוזיאון העם היהודי
- "עת אהבת אוהב", באתר הספרייה הלאומית
- מחזור ליום כיפור ובו הבקשה "רבונו של עולם מבין כל נסתר ונעלם"
- ווידוי למנחה של יום כיפור, באתר היברובוקס
הערות שוליים
- ^ במקורו נועד להיות "ווידוי לליל יום כיפור"
- ^ מרדכי מרגליות, תולדות רבנו אברהם בן הרמב"ם, באתר היברובוקס שם מכנהו "גאון יצחק בן שויך"
- ^ מרדכי מרגליות, אנציקלופדיה לתולדות גדולי ישראל, באתר היברובוקס
- ^ שער הכוונות עניין נוסח התפילה
32224563יצחק בן ישראל (בגדאד)