רבי יהושע השל באב"ד (השני)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי יהושע העשיל באב"ד
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה 1740
ה'ת"ק
ברודי
פטירה 1838 (בגיל 98 בערך)
י"ז באייר ה'תקצ"ח
טרנופול
חיבוריו ספר יהושע
הרב הראשי של טרנופול
תקס"אתקצ"ח
הרב הראשי של לובלין
תקפ"ח למשך חצי שנה

רבי יהושע העשיל באב"ד[1]; (ה'ת"ק בערך[2] - י"ז באייר ה'תקצ"ח) היה רבה של טרנופול בתחילת המאה ה-19[3]. חיבר ספר שו"ת בשם ספר יהושע.

ביוגרפיה

נולד אחרי שנת ת"ק, בעיר ברודי שבגליציה לרבי יצחק באב"ד, נכדו[4] של רבי יהושע העשיל מקראקא. למד תורה מפי רבי משולם פייביש מקרמניץ. נשא את בת דודו רבי שמואל באב"ד מברודי[5].

כיהן תחילה ברבנות בערים פודקאמין ובודזאנוב. בשנת ה'תקס"א התקבל לרבנות בעיר טרנופול על מקומו של בן דודו רבי שמואל פלקנפלד בעל 'בית שמואל אחרון'. בתקופת רבנותו החלה ההשכלה להכות שורשים בגליציה, בין היתר הוקמו בטרנופול בתי ספר ללימודים חופשיים, בתחילה על ידי הרץ הומברג, ומאוחר יותר על ידי יוסף פרל. בתחילה הצליח יוסף פרל להשיג את הסכמתו לבית הספר, אך משנוכח הרב באופי המוסד הפך את יחסו ואסר על הלימודים בו.

המאבק עם המשכילים בטרנופול גרמו לו לחפש רבנות אחרת נוחה יותר, ובשנת ה'תקפ"ח עבר מטרנופול לכהן ברבנות לובלין על מקומו של רבי עזריאל הורוויץ ("ראש הברזל"). אולם גם בלובלין נתקל בקשיים מצד פרנסי העיר שהתנגדו לחסידות וזאת עקב אופי הנהגתו שדמתה לתהלוכות תנועת החסידות. חצי שנה לאחר מכן, כשנסע לטרנופול להביא את משפחתו וכלי ביתו, נאלץ להישאר בטרנופול עקב הלשנה שהתקבלה אצל השלטונות הרוסיים בורשה על היותו מתגורר בלובלין ללא רשיון שהייה. בעקבות כך נותר לכהן ברבנות טרנופול עד סמוך לפטירתו. ואילו בלובלין מונה רבי משולם זלמן אשכנזי.

אופי הנהגתו הצנוע ומיעוט התעסקותו בענייני ציבור, גרם לחיזוק מעמדם של תלמידיו הדיינים[6] מחד, והמשכילים מאידך. בשנת 1837, בהגיעו לזקנה מופלגת, נטען על ידי המשכילים כי אינו כשיר יותר לכהן בתפקידו והם הצליחו למנות את שלמה יהודה רפפורט ("שי"ר") לכהן ברבנות העיר. צעד זה עורר מחלוקת עזה בין החסידים והשמרנים לבין המשכילים, מחלוקת זו גרמה לשי"ר לנטוש את הרבנות, ולהתמודד על משרת הרבנות בפראג. בינתיים נחלש מאוד רבי יהושע העשיל, וכעבור תקופה קצרה נפטר, ביום י"ז באייר ה'תקצ"ח. לטענת החסידים מחלוקת זו הסבה לו עגמת נפש וגרמה לפטירתו.

צאצאיו

חיבוריו

לקריאה נוספת

הערות שוליים

  1. ^ ר"ת של בן אב בית דין, כלומר בן הרב.
  2. ^ יש המאחרים לה'תק"ח או ה'תקי"ד. ויש אומרים שנפטר בן מאה, בשנת ת"ר, ראו: ר' גדליה דניאל באב"ד, "תולדות המחבר", ספר הנעים, ירושלים, תש"נ, עמ' א, הערה ב. ור' רבי יצחק ווייס, בספר אלף כתב, אות תלו, מספר בשם רבי יוסף באב"ד שהאריך ימים עד קי"א שנה.
  3. ^ כמאה שנים לפניו, במאה ה-18, כיהן גם כן רב בעיר טרנופול בשם זה, אחיו של סבו רבי יעקב באב"ד, ואין לבלבל ביניהם.
  4. ^ אביו היה בן רבי יעקב באב"ד מפרנסי ועד ארבע ארצות בברודי, בן רבי יצחק באב"ד מברודי בן רבי ישכר בעריש בן רבי יהושע העשיל מקראקא.
  5. ^ חתן רבי משה רוקח מזלוטשוב בן רבי אלעזר רוקח מחבר ספר מעשה רוקח.
  6. ^ רבי אהרן פרנקל, רבי יוסף יואל דייטש ורבי בצלאל גינצבורג.
תקופת חייו של רבי יהושע השל באב"ד על ציר הזמן
ציר הזמןתקופת הזוגותתנאיםאמוראיםסבוראיםגאוניםראשוניםאחרונים
ציר הזמן