רבי דוד אולמן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי דוד אולמן
לידה ה'תקפ"ג
סבדקה
פטירה כ"ב בטבת ה'תרס"א
לקנבך
מקום פעילות לקנבך
תקופת הפעילות ה'תר"טכ"ב בטבת ה'תרס"א
רבותיו כתב סופר
רבה של לקנבך
תר"טתרס"א

רבי דוד אולמן (ה'תקפ"ג - כ"ב בטבת ה'תרס"א) הוא היה ראש ישיבה ורב קהילת לקנבך, מחבר ספר בית דוד.

ביוגרפיה

נולד בסבדקה לרבי אברהם בן רבי שלום חריף ולייטל ממשפחת סגל, הוא למד בישיבת פרעשבורג אצל הכתב סופר[1]. נישא לייטל בתו של הרב שמעון וינר.

בשנת ה'תר"ט לאחר פטירת אביו, הוכתר למלא את מקומו ברבנות לקנבך[2] ובראשות הישיבה[3], בהיותו כבן 26 בלבד. הוא שימש בתפקיד זה במשך 51 שנה, עד לפטירתו.

כרב העיר ייסד כמה ארגוני צדקה, ביניהם "חברת חלוקת עצים" שחילקה עצים להסקה ולבישול לעניי העיר. הוא ויתר על המשכורת שקיבל על רבנותו, והתפרנס עצמאית.

רבנותו התאפיינה בשמרנות רבה, והוא נלחם בנסיונות להכניס חידושים בצורת התפילה, וכן עמד על לימוד מסורתי של התנ"ך ולא כזה המבוסס על נקודת מבט היסטורית. כפוסק הלכה, הוא נטה בחתירה לקולא, אך כשלא מצא לכך בסיס היה מחמיר אף כנגד דעתם של רבנים אחרים.

עסק רבות בהדפסת כתבי אביו שהיו מופקדים אצלו, והיה מתייעץ על כך עם דודו היריעות שלמה[4], עמו היה בקשר הדוק לאורך השנים. בשנת ה'תרכ"ג לאחר פטירת דודו הציע לבן דודו רבי ישראל להוציא לאור יחד עם כתבי רבי שלמה זלמן את כתבי אביו[5] עד שבשנת ה'תרס"ב פרצה שרפה בלקנבך וכילתה את רוב הכתבים של אביו וגם של רבי דוד.

רבי דוד נפטר ביום ראשון כ"ב בטבת ה'תרס"א ונקבר בבית הקברות של לקנבך.

נוסח מצבתו

פ.נ. הרב הגאון המופלא בדורו מו"ה דוד בן הרב הגאון מו"ה אברהם אוללמאנן זצ"ל היה אב"ד ור"מ פה ק"ק ל"ב יותר מחמישים שנה ויאסף אל עמיו זקן ושבע ימים ביום א' כ"ב טבת תרס"א לפ"ק דרכך בקודש עשה פלאות וברוח שפתיך פעלת ישועות דברי מוסרך המיתו רשע אל מרומי התורה עלית ועל פיך עדתך נחית ללמד צדק להשיב מפשע מר יבכו ביתך ועדתך אורם כבה שמשם נאספה נזרם אבד תפארתם חלפה נר לרגלם יהיה זכרך

משפחתו

לרבי דוד היו 11 ילדים ביניהם



ספריו

  • ספר בית דוד - חידושי תורה בסוגיות שונות

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ הכתב סופר כתב לאביו בתשובה (או"ח קי"ג) - ובנו תלמידי המופלג והחרוץ יחיה
  2. ^ כתב הכתרתו מופיע בקונטרס בית דוד
  3. ^ הקהילה הבטיחה להחזיק עשרה תלמידים בישיבה כבימי אביומכון דברי ר"ש, אוצר ימות עולם, אוצרות מהר"ש חריף, באתר אוצר החכמה
  4. ^ חלק מהמכתבים נדפסו בקונטרס בית דוד
  5. ^ הוא כותב לו שם איך שאביו רבי שלמה זלמן התחרט ע"כ שלא הדפיס את חידושי רבי אברהם יחד עם ספרו היריעות שלמה