רבי אריה לייב לנדא

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי אריה לייב לנדא
מימין מתפלפל בלימוד עם רבי שמואל שלמה ליינר התמונה צולמה באוצר הספרים שבישיבת חכמי לובלין[1]
מימין
מתפלפל בלימוד עם רבי שמואל שלמה ליינר
התמונה צולמה באוצר הספרים שבישיבת חכמי לובלין[1]
לידה תרנ"ה
נרצח ניסן תש"ג (בגיל 48 בערך)

הרב אריה לייב לנדא (תרנ"ה, 1895 - ניסן תש"ג, אפריל 1943) היה ראש ישיבה בישיבת חכמי לובלין ורב העיירה קולבייל שבפולין.

ביוגרפיה

נולד באיזביצה להרב ישראל איסר שמחה לנדא, רב העיירה. בשל כשרונו, לא למד במסגרת רשמית, אלא באופן עצמאי ועם אביו, עד לנישואיו. נשא לאישה את בתו של הרב ישעיהו קאליש, בנו של האדמו"ר הזקן מאמשינוב. לאחר נישואיו דר שנים ספורות בפשיסחה, אז מקום מושבו של חותנו, ולמד באופן עצמאי, כשהוא נסמך על שולחן חותנו.

בשנת תרפ"ב מונה לכהן כרב בעיירה קולבייל, עיירה קטנה הסמוכה לוורשה, בה התגוררו אז כמה מאות משפחות יהודים. בשנת תרצ"ה, יותר משנה אחרי פטירתו של רבי יהודה מאיר שפירא, מונה לכהן תמורתו כראש ישיבה בישיבת חכמי לובלין. שם נודע בכושר הסברתו והוראתו, הגם שלא למד מעולם בישיבה.

בשואה

בתחילת מלחמת העולם השנייה, היה בעיירת מגוריו מכיוון שהיו אלו ימי חופשה ולא היה בישיבה. כשהחלו הפולנים לכבוש את ורשה, גירשו הגרמנים את יהודי העיירות הסמוכות אל עבר מינסק. עקב חולשתו של הרב ותנאי מזג האוויר כשל כוחו מלכת, ונישא על כתפי בני קהילתו עד למינסק. לאחר תקופה הורשה, יחד עם כל יהודי האזור, לחזור לעיירתו. כאשר הגיעו הגרמנים לפנות את יהודי המקום למחנות השמדה, התחבא יחד עם בתו. בתשרי תש"ג, הצליחו לברוח כל יהודי המקום לוורשה, בה שהו עד פרוץ מרד גטו ורשה. באפריל 1943 במהלך המרד, נספה יחד עם החבורה שאיתה הוא למד בוורשה.

לקריאה נוספת

הערות שוליים

ערך זה הוא קצרמר בנושא רבנים. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0