קרי-קרי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף קרי קרי)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןקרי-קרי
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: יונקים
סדרה: מכפילי פרסה
משפחה: פריים
סוג: יעל
מין: עז הבר
תת־מין: קרי-קרי
שם מדעי
Capra aegagrus creticus

קְרִי-קְרִי (שם מדעי: Capra aegagrus creticus), או עז הבר הכריתית (מלשון כריתים), תת מין ממשפחת עז הבר. הקרי-קרי הוא פרסתן גדול יותר משאר הפרסתנים החיים במזרח הים התיכון. כיום הקרי קרי נפוץ אך ורק במספר מצומצם של איים יווניים, אך תפוצתו העיקרית היא בכרתים.

מאפיינים

צבעה של פרוות הקרי קרי הוא חום-זהוב, ורגליו צבועות בשחור ולבן. פניו שחורות למחצה וכך גם זנבו. הקרי-קרי בעל מראה מרשים במיוחד ביחס ליתר תת-מיניו של עז הבר. בטבע הקרי-קרי ידועים בביישנותם. הם נחים במשך רוב היום כמו זכרי האריות. הקרי-קרי לא נחשב לבעל חיים אנדמי לכרתים, שכן הוא יובא על ידי התרבות המינואית. בעקבות הכחדות ממקומות מחייתו הטבעיים, הקרי-קרי לא נפוץ בשום מקום אחר חוץ מכרתים והאיים הסובבים לו.

מלבד זה שהאדם ייבא את הקרי-קרי לכריתים ארכאולוגים מצאו ציורי קיר שבהם מופיעים העזים. מספר ארכאולוגים מאמינים כי העזים היו מושא לאלילים ברחבי האי. שם זכרי הקרי-קרי באי הוא אגרימי שפירוש השם ה"פראי". שם נקבות הקרי-קרי הוא סאנאדה. הקרי-קרי כל-כך מיוחס לאי שנהפך לסמל האי, בדומה לכך שהקנגורו מסמל את אוסטרליה.

בשנת 1960 מספר הקרי-קרי העולמי היה מתחת לכ-200 פרטים. מספר נמוך זה היה אחת הסיבות להפיכתו של קניון סאמריה שבכרתים לשמורת טבע בשנות ה-60. כיום חיים באי כ-2000 עזים, ומצבם עדיין מוגדר כפגיע. למרות המאמצים הרבים שמושקעים בשימור תת-המין, ישנם מספר גורמים המקשים על התאוששות הקרי קרי, כמו ציד שמטרתו השגת בשרם ועורם.

פרטים של העז נמצאים בחי בר כרמל. הם לא שוחררו לטבע.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קרי-קרי בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

23830470קרי-קרי