הל
הל | |
---|---|
מיון מדעי | |
ממלכה: | צומח |
מערכה: | בעלי פרחים |
מחלקה: | חד־פסיגיים |
סדרה: | זנגבילאים |
משפחה: | זנגביליים (Zingiberaceae) |
סוג: | Elettaria |
מין: | הל ירוק |
שם מדעי | |
Elettaria cardamomum |
הֶל ירוק (קרוי גם קרדמון, שם מדעי: Elettaria cardamomum), הוא צמח תבלין ממשפחת הזנגביל, המשמש לתיבול קפה ותבשילים שונים. הוא מופיע בתערובות תבלינים שונות כגון גאראם מסאלה וחוויאג'.
תיאור
צמח הקרדמון הוא רב שנתי בעל עלים גדולים, ישנם שלושה צמחים שונים הקרויים הל: הל ירוק (מכונה גם 'הל אמיתי'), הל שחור, והל אפריקאי.
היסטוריה
מקורו של ההל בדרום הודו ובסרי לנקה, והוא מגודל גם בדרום מזרח אסיה וגוואטמלה. הל היה אחד מהתבלינים בהם סחרו הנבטים.
הל משמש גם ברפואה עממית בכל רחבי אסיה, ובמסורות עממיות של תרופות הסבתא. ומיוחסות לו התכונות: מחטא, נוגד עווית, מרפה שרירים, מאלחש, מכייח, מרענן את הנשימה, מניע ומייבש ליחה, מחזק ומחסן, משפר עיכול, מעורר תיאבון, נוגד גזים, מונע עששת וריח רע מהפה. מקדם וסת ועוד. כמו כן, הוא משמש לדחיית נמלים.
כיום נמכר בחניות טבע המוצר 'שמן קרדמון' העשוי מזרעי ההל.
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: הל |
-
הפרי וזרעי ההל
-
תקריב של תרמיל הל (מיובש)