קרב אראס (1914)
קרב אראס (1914) (בצרפתית: Arras) היה אחד מקרבות החזית המערבית במלחמת העולם הראשונה. הקרב התחולל בתחילת אוקטובר 1914, במהלך המירוץ אל הים שלאחר הנס על המארן. קרב זה, שנערך בסביבות העיר אראס שבצפון מערב צרפת, החל בהתקפה צרפתית לכיוון דואה (Douai), לנוכח מה שהצרפתים חזו כהתנגדות קלה. אלא הגרמנים תכננו התקפה משלהם באותו אזור, וריכזו כוחות גדולים לשם כך. בסופו של דבר היו אלה הגרמנים שרשמו התקדמות, אלא שזו נבלמה לבסוף לנוכח התנגדות צרפתית עזה. לאנס נפלה בידי הגרמנים, אך אראס נותרה בידיים צרפתיות. קו החזית עבר בין שתי ערים אלה במשך שנות המלחמה הבאות, שנות מלחמת החפירות, בהן החזית 'קפאה' כמעט.
רקע
'הקרב על הגבולות'
קרבות החזית המערבית במלחמת העולם הראשונה החלו ב-4 באוגוסט 1914, כאשר גרמניה פלשה לבלגיה וללוקסמבורג הנייטרליות. במקביל לפלישה הגרמנית, החל מן ה-7 באוגוסט תקפו הצרפתים בגבול גרמניה-צרפת במטרה לכבוש את חבל אלזס-לורן. התקפות אלה נהדפו על ידי הגרמנים, שהחל מסוף אוגוסט אף המשיכו וחדרו לשטח צרפת גם באותה גזרה. הבריטים החלו לשגר חילות משלוח כדי לסייע לצרפתים ולבלגים, אך בשלב זה של המלחמה היה ביכולתם לשלוח רק אוגדות ספורות. הגרמנים התקדמו לעבר צפון צרפת בחציו השני של חודש אוגוסט. בסדרת קרבות שנערכו בין הצבא הגרמני לבין הצבא הצרפתי וחיל המשלוח הבריטי, אשר נקראו בשם הכולל המערכה על הגבולות, ניצחו הגרמנים, אם כי עוכבו במידת מה. עם זאת, הנסיגה הייתה מסודרת יחסית, וצבאות מדינות ההסכמה שמרו על כושר לחימתם.
"הנס על המארן" ו"המרוץ אל הים"
הכנף הימנית של ההתקפה הגרמנית, זו שערכה את האיגוף דרך בלגיה וצפון מערב צרפת, המשיכה להתקדם לכיוון פריז. בניסיון לאגף את הכוחות הצרפתיים הנסוגים, פנתה הכנף הימנית לכיוון דרום-מזרח, וכך חשפה את אגפה הימני. המפקדים הצרפתים ניצלו טעות זו במהרה, ובליל 8 בספטמבר הנחיתו מתקפת פתע. ב-9 בספטמבר, כאשר היה נראה כי הארמיות הגרמניות עמדו בפני כיתור והשמדה, החלה נסיגה גרמנית לנהר האן לצורך התארגנות מחדש ("הנס על המארן"). בשלב זה, אשר כונה "המירוץ אל הים", כל אחד מן הצדדים הלוחמים ניסה לאגף את הצד השני ממערב, כלפי תעלת למאנש והים הצפוני. בסוף ספטמבר חלו שינויים מספר בצבאות המתמודדים, ולהם השפעה על הקרב שבפתח. הגרמנים העבירו את הארמייה השישית שלהם, עליה פיקד רופרכט, נסיך הכתר מבוואריה, מלורן מערבה, ואילו הצרפתים הקימו מספר ארמיות נוספות, ביניהן את הארמייה העשירית, אשר נשאה בנטל הקרבות באזור אראס בימים הבאים. ב-28 בספטמבר פקד הרמטכ"ל הגרמני, אריך פון פלקנהיין, על מתקפה באגף הימני הקיצוני של כוחותיו, אשר היה באותה העת באזור אראס.
הקרב
1 ו-2 באוקטובר
הקרב החל ב-1 באוקטובר, במתקפה כלפי מזרח, של הארמייה העשירית הצרפתית, בכיוון דואה, כ-20 ק"מ צפונה מזרחה לאראס, ומרחק דומה דרומה מזרחה ללאנס, במטרה לאגף את הגרמנים. הצרפתים סברו כי במקום צפויה התנגדות קלה יחסית, של כוח פרשים, אלא שהגרמנים, שאף הם התכוונו כאמור לתקוף, ריכזו במקום כוח גדול בהרבה, של שלושה גיסות (קורפוסים). תחילה נראה היה לצרפתים כי ההתקפה הולכת למישרין. בהמשך, התקפות נגד מוצלחות של הארמייה השישית הגרמנית, שינו את המגמה, הארמייה העשירית נאלצה לסגת, ודואה נכבשה על ידי הגרמנים. בשני לחודש הגרמנים חדשו את התקדמותם מערבה. הם כבשו את איזל (Izel), דרוקור (Drocourt) ופרנואה (Fresnoi), כשבעה ק"מ ממערב לדואה.
3 באוקטובר
גם למחרת, ב-3 באוקטובר, הגרמנים חזרו ותקפו. בשעות הבוקר הם התקדמו עוד מספר ק"מ מערבה, וכבשו את רוברואה (Rouvroy), אשוויל (Acheville) ומריקור (Mericourt). לקראת הצהריים התחזקה התנגדות הצרפתים. תחילה ההתקדמות הגרמנית הואטה, אם כי דרומה משם הם הצליחו לכבוש את אופי (Oppy) ואת נביריי (Neuvireuil), תוך ספיגת אבידות כבדות. אחר כך, כאשר תקפו את פרבריה המזרחיים של אראס, תוך ספיגת אבדות כבדות נוספות, התקדמותם נבלמה. הוא הדין בהתקפתם על ארלה (Arleux), מעט מזרחה משם, אם כי בסופו של דבר זו נכבשה בשעה 3:00, אור ל-4 באוקטובר. בכל זאת, הגרמנים נערכו לקראת התקפות נוספות, שמוקדן צפונה יותר, והצרפתים, שמערכיהם נשתבשו, החלו לשקול נסיגה על מנת לקצר את קוויהם.
4 באוקטובר ואילך
למחרת, בבוקר ה-4 באוקטובר, חידשו הגרמנים את התקפותיהם. הכוח שכבש את ארלה ערך התקפה מרובת אבדות על ויירוול (Willerval), כשני ק"מ דרומה מערבה, וכבש אותה ב-8:30. עד רדת החשכה הם התקדמו עוד כ-1,500 מטרים, ונבלמו בפרבוס (Farbus). בגזרות אחרות הגרמנים הגיעו עד לרדת החשיכה לכביש לאנס-אראס ומעט מעבר לו. כן הגיעו הגרמנים לאנגרה (Angres), ק"מ מס' דרומה מערבה ללאנס, ובהמשך נכנסו ללאנס. דרומה מזרחה ללאנס הגרמנים, אשר כבשו קודם לכן, כאמור, את אשוויל (Acheville), התקדמו ונעצרו בהמשך היום מעט מזרחה לרציף הרכבת בווימי (Vimy), אותו הם נמנעו מלתקוף באותו שלב, בהיעדר סיוע ארטילרי. בלילה חולק ללוחמים יין, והם ערכו התקפה נוספת, בה כבשו את רציף הרכבת, ולנוכח נסיגה צרפתית, אף מעט מעבר לו. הדבר איפשר התקדמות נוספת של הכוח שנבלם בפרבוס. מאוחר יותר, מעט דרומה ללאנס, בהתקפת לילה, בין ה-4 ל-5 באוקטובר, התקדמו הגרמנים עוד כברת דרך מערבה, עד הגיעם לגבעה הממוקמת מעט מערבה לז'יבנשי (Givenchy), לפנות עלות שחר ה-5 באוקטובר. עד לאותו מועד גברה התנגדות הצרפתים, שנסתייעה בהפגזות ארטילריות כבדות, ולמעט כברות שטח קטנות, זעיר פה וזעיר שם, בימים הבאים נבלמה התקדמות הגרמנים, על קו המשתרע מעט מערבה לזה שהושג עד ה-4 באוקטובר. ניסיון גרמני לחדש את ההתקדמות בתשיעי לחודש נהדף על ידי הצרפתים. בזה תמו למעשה קרבות התנועה בגזרה זו, ולמשך כארבע שנים לא השתנה רבות קו החזית.
אחרית דבר
גורל דומה פקד את ניסיונות שני הצבאות לתמרן גם בגזרות הסמוכות צפונה מערבה לגזרת אראס, עד סמוך לים הצפוני. וכך בקרב איפר הראשון, בסוף אוקטובר ובנובמבר 1914, תם 'המרוץ אל הים' ותמו למעשה קרבות התנועה בחזית המערבית. מלחמת החפירות התחילה. אראס וסביבותיה היוו זירה לקרבות רבים, בהם נהרגו מאות אלפי חיילים משני הצדדים, בארבע השנים הבאות.
לקריאה נוספת
- Foch, F. (1931). Mémoire pour servir à l'histoire de la guerre 1914–1918: avec 18 gravures hors-texte et 12 cartes (PDF) (Heinemann ed.). Paris: Plon. OCLC 86058356. נבדק ב-11 בספטמבר 2014.
{{cite book}}
: (עזרה)
(בצרפתית)
- Raleigh, W. A. (1922). The War in the Air: Being the Story of the Part Played in the Great War by the Royal Air Force (PDF). Vol. I (Hamish Hamilton 1969 ed.). Oxford: Clarendon Press. OCLC 785856329. נבדק ב-27 במאי 2014.
{{cite book}}
: (עזרה)
(באנגלית)
- Sheldon, J. (2005). The German Army on the Somme 1914–1916 (Pen & Sword Military 2006 ed.). London: Leo Cooper. ISBN 1-84415-269-3.
(באנגלית)
- The Times History of the War (PDF). Vol. II. London: The Times. 1914–1922. OCLC 220271012. נבדק ב-9 באוגוסט 2014.
{{cite book}}
: (עזרה)
(באנגלית)
קישורים חיצוניים
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] קרב אראס (1914)24934725