קראגויבאץ

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
קראגויבאץ
Крагујевац
מדינה סרביהסרביה סרביה
מחוז שומדייה
ראש העיר ורוליוב סטבנוביץ'
תאריך ייסוד בשנת 1476
נוסדה קרגוייבץ ההיסטורית
שטח 835 קמ"ר
אוכלוסייה
 ‑ צפיפות 215.87 נפש לקמ"ר (2002)
קואורדינטות 43°35′N 20°32′E / 43.59°N 20.53°E / 43.59; 20.53
אזור זמן UTC +1
www.kragujevac.org.yu

קראגויבאץסרבית קירילית: Крагујевац) היא עיר במרכז סרביה. העיר משמשת כמרכז המנהלי של מחוז שומאדיה. העיר הרביעית בגודלה אחרי בלגרד, נובי סאד ו-ניש. ממוקמת בנהר לפיצה, 90 קילומטרים דרומית לבלגרד.

הוקמה בשנת 1476. העיר ידועה בשל התחמושת, הנשק ותעשיית המכוניות של מפעל זסטבה אשר ייצר את מכוניות היוגו, פלורידה, זסטבה 10 (פונטו ברישיון פיאט), וסקאלה מכוניות. אוניברסיטת קראגויבאץ ממוקמת גם בעיר (נוסדה 1976). האוניברסיטה הראשונה לאחר עצמאות סרביה נוסדה בעיר הזו ב-1838 וכן בה"ס הראשון התיכון גימנסיה, מכונת הדפוס, התיאטרון הובית הספר הצבאי ב-1837.

בשנים 18181839 שימשה קרגוייבץ כעיר הבירה של סרביה, תחת שלטונו של מילוש אוברנוביץ'.

היסטוריה

העיר מוזכרת לראשונה בימי הביניים, ומתקשרת ליישוב הכללי שהוקם בעוד שהעיר הוזכרה לראשונה בטורקית ב-1476. למעלה מ-200 ממצאים שבשומדיה מוכיחים כי התיישבו באזור לפני 40,000 שנה, בתקופה הפלאוליתית. ההיסטוריה של העיר משוחזרת לפני והרבה יותר מאשר עיר בירה של סרביה, בלגרד.

העיר עברה תהפוכות רבות, ומוזכרת לראשונה במקורות טורקיים מהמאה ה-15, שם מתוארת ככפר בשם Kragujevdza . היא עברה מספר מקרים וחמור מהם היה באירועי אוקטובר בזמן מלחמת העולם השנייה כאשר הנאצים הרגו בין 2,000 ל-7,000 גברים וכמה תלמידים מ-19 באוקטובר עד 21 באוקטובר 1941 כתוצאה מהתקפה של הפרטיזנים על חיילים גרמניים. בין ההרוגים היו תלמידים שנלקחו משיעוריהם בכיתה והוצאו להורג. מצבת זיכרון בעיר מסמלת את ההרג של התלמידים. הזוועה הביאה לכתיבת שיר אשר נקרא "Krvava bajka" - משל דמים שנכתב בידי דסנקה מקסימוביץ', משוררת מפורסמת מיוגוסלביה לשעבר.

העיר ממוקמת בצומת דרכים. בשל מיקומה היא נכבשה ונהרסה פעמים רבות ואיבדה אזרחים רבים במלחמות בהיסטוריה. העיר החלה לשגשג אחרי עצמאותה של סרביה מידי הטורקים ב-1818 כאשר הנסיך מילוש אוברנוביץ' הכריז על העיר כעיר הבירה החדשה של סרביה. החוקה הראשונה של סרביה נכתבה ופורסמה כאן ב-1835. החוק הראשון של מכונת הדפוס הוצא בקרגוייבץ ב-1870. הער הייתה משגשגת מפותחת מודרנית וחופשית בזכויותייה הפוליטיות וסימלה ערים אירופאיות רבות.

חוץ מהיותה עיר בירה פוליטית היא הייתה עיר תרבות וחינוך. מוסדות חינוך רבים הוקמו כאן בין השאר בה"ס המשני הראשון הוקם כאן "הגימנסייה", בית המרקחת הראשון, ובית הדפוס הראשון הוקמו כאן. העיר הייתה ביתם של הרבה אנשי חנוך עולמיים, פרופסוריים, אקדמאיים מדעניים ומדינאיים ואמנים.

אך הכול הפך ליותר משוכלל ב-1851. כאשר בקרגוייבץ נוסדה קנון שהתחילה בסדר כלכלי חדש. התעשייה העיקרית הייתה התחמושת והנשק במאה ה-19 וה-20. העיר הפכה לאחת הערים הגדולות בסרביה ב-1886 אשר מייצאות כאשר חוברה לה מסילת הברזל בין בלגרד-ניש.

בתקופת מלחמת העולם הראשונה הפכה העיר שוב לבירתה של סרביה (1914–1919) ומקום מושבם של מוסדות רשמיים כגון המטה הכללי של צבא סרביה ובית המשפט העליון. במהלך המלחמה איבדה העיר כ-15 אחוז מתושבייה.

במהלך מלחמת העולם השנייה ספגה העיר אבידות קשות. ב-21 באוקטובר 1941 לעיר קרתה הטרגדיה הכי קשה מפשעי המלחמה בין 2,300 תושבים ל-7,000 נרצחו.

לאחר המלחמה העיר שבה לעבודתה והייתה מערי התעשייה החשובות. רבים ממוצרי הייצוא היו מכוניות, צמיגים וכלי רכב תעשייתים, כותנה, טקסטיל וכולי והמעסיק הגדול של העיר יה מפעל הזסטבה אשר העסיק אלפים. העיר סבלה קשות בתקופת כהונתו של סלובודן מילושביץ' והכול נהרס אחרי ההפצצות של נאט"ו ב-1999. למרות הסכם אשר עלול להחתם בין יצרנית המכוניות פיאט העיר עדיין סובלת מאבטלה קשה.

ב-1976 נוסדה בעיר אוניברסיטת קראגויבאץ, אשר כוללת בית ספר לרפואה, הנדסה, משפטים, כלכלה, אמנות, פסיכולוגיה, מדעי הטבע ומתמטיקה.

בניינים ואתרים

מוזיאון השואה בקרגוייבץ

הארכטקטורה אשר ישנה בעיר היא מעניינת המבחינה בין 2 תקופות -מסורת טורקית אשר נעלמה לה בימים האלה והמודל הווינאי מתקופת המאה ה-19. העיר משוקפת גם כן באופי מודרני ראשונה בבטון שנבנה לאחר מלחמת העולם ה-2 ושנית במשרדים החדשים אשר אנשי עסקים מנסים לשדר היבט ארכיטקטי מודרני.

מנהל

העיר קראגויבאץ מחולקת לחמישה רבעים שהם אירודרום, פיברה, סטנובו, סטארי גרד וסטרגרי.

ספורט

בעיר קיימת קבוצת כדורסל, רדניצ'קי קרגוייבץ, המתמודדת בסופרליגה הבכירה ובמסגרת הליגה האדריאטית.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קראגויבאץ בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
קראגויבאץ32501489