קפסאיצין
קפסאיצין (באנגלית: Capsaicin) הוא תרכובת אורגנית שומנית, הנפוצה כאמצעי הגנה של פירות מסוימים מפני אכילה טרם הבשלה. זרעי פירות המכילים קפסאיצין מופצים על ידי ציפורים ולא על ידי יונקים, מכיוון שאצל עופות החומר אינו גורם כאב אלא השפעתו הפוכה (אנלגטית).
החומר נספג דרך רקמות ריריות ואחראי לטעם החריף של מאכלים כמו פלפל צ'ילי, אך הוא אינו החומר הגורם לטעמו החריף של פלפל שחור (ראו פיפרין). כמו כן, הוא המרכיב הפעיל בתרסיס פלפל.
תכונות החומר
- נוסחה מולקולרית: C18H27NO3
- מסה מולרית: 305.41 גרם למול
- טמפרטורת התכה: 62-65 מעלות צלזיוס
- CAS: 404-86-4
שימוש רפואי
מבחינה ביולוגית, פעולתו היא גירוי של עצבים לירי מתמשך של אות כאב "חם". הקפסאיצין גורם לחדירות מוגברת של קרום תא העצב לקטיונים של נתרן ואשלגן וכך להעברת אות זהה לזה המועבר בגירוי התא על ידי חום. גירוי זה משפיע בעיקר על יונקים, לרבות האדם. מאידך, ניתן להשתמש בו גם לשיכוך כאבים, על ידי אלחוש זמני מוקדם ומשיחת המקום הפגוע בקפסאיצין. לאחר פעולה זו המרווחים הפוסט-סינפטיים מתרוקנים ממוליכים עצביים לתקופה של עד מספר ימים, בתקופה זו אין כלל תחושה באזור. טכניקה זו משמשת לטיפול בנפגעי כוויות קשים בתקופת ההחלמה הראשונית ובדלקות מפרקים מסוימות.
ראו גם
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: קפסאיצין |
- יורם שורק, למה הסחוג שורף פעמיים?, במדור "דברים שיורמים יודעים", באתר ארכיון האינטרנט (במקור, מאתר "nana10"), 7 במאי 2006
- יפה שיר-רז, חריף זה הבריא החדש: איך הבעירה מגנה עליכם ממחלות?, באתר ynet, 1 בינואר 2016
הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.