קפיצת הירדמות
קפיצת הירדמות היא הפרעת שינה שכיחה ולרוב לא-מזיקה אצל בני אדם, המתבטאת בעווית מיוקלונית המתרחשת בתחילת המעבר ממצב הערות למצב השינה. העווית דומה לתגובת קפיצה שגוף האדם יוצר כאשר הוא עומד ליפול או נבהל ולעיתים מלווה בתחושת נפילה.[1] תופעה זו נפוצה במיוחד בקרב אלו בעלי דפוס שינה לא אחיד.[2]
סיבות
על פי האקדמיה האמריקאית לרפואת שינה קיימים מגוון רחב של תנאים התורמים לתופעה וביניהם - לחץ, צריכת קפאין מוגברת ופעילות אינטנסיבית לפני השינה.[3] על פי מחקר בנושא הפרעות שינה בכתב העת "Jornal of Neural Transmission", קפיצת הירדמות מתרחשת בשלבים שאינם שנת REM והיא "תנועת כיפוף פתאומית של השרירים, כללית או חלקית ואסימטרית, שיכולה לגרום לעוררות עם אשליה של נפילה". תופעה זו נפוצה יותר בגילאים צעירים והישנותה פוחתת עם השנים.
הרפואה טרם הצליחה להצביע בוודאות על הסיבה לתופעה, עם זאת ישנן מספר תאוריות בנושא. אחת מהן גורסת כי במהלך ההירדמות השרירים מתחילים להירפות, והמוח מפרש בטעות את ההרפיה כנפילה, ולכן יוצר תגובה של "קפיצה", שתגן על הגוף מפני ה"נפילה" הקרבה.
לעיתים מלווה לקפיצה חלום של נפילה. זהו לא חלום במובן הרגיל, מכיוון שאינו נוצר בעת שנת REM, אלא הוא מעין חלום בהקיץ שנקרא הזיה היפנגוגית שבא כפירוש לתגובת הקפיצה של הגוף.
מחזוריות
לעיתים קפיצת הרדמות עלולה להוות תהליך מחזורי ולפגוע בשינה של אלו הסובלים ממנה. תהליך זה נוצר משום שאם אדם איננו נרדם בגלל חוויות חוזרות של קפיצת הרדמות, הוא עשוי לפתח חרדה ולדאוג מקפיצות הרדמות נוספות. ככל שאדם חרד ועייף יותר סיכוייו לקפיצת הרדמות עולים וכך למעשה נוצר מעגל מחזורי.
קישורים חיצוניים
- "That Strange Falling Sensation", Failed Success, 04/03/06 (באנגלית)
- ד"ר איתי גל, למה חשים שנופלים אחרי שנרדמים?, באתר ynet, 6 במאי 2007
הערות שוליים
22363884קפיצת הירדמות